Zwolle gaat voor Zero emissie stadsbelevering

Zwolle – Emissievrij bevoorraden van de binnenstad: voor dat doel gaat gemeente Zwolle, samen met Deventer en Enschede. De steden ondertekenden gezamenlijk de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek (Green Deal ZES). De wethouders René de Heer, Liesbeth Grijsen (gemeente Deventer) en beleidsamtenaar Elize Radema (gemeente Enschede, namens wethouder Hans van Agteren), plaatsten hun handtekening onder het document.

"Samen met de ondernemers maken wij van onze prachtige oude binnenstad een aantrekkelijke plek om te bezoeken of langere tijd te verblijven. Bereikbaar en gastvrij, dat is Zwolle. Maar het bereikbaar houden van onze binnenstad is een uitdaging, terwijl een goede bereikbaarheid een voorwaarde is voor een economisch vitale en bruisende stad. Ik vind het dan ook erg interessant om samen met ondernemers te kijken hoe de logistiek en bevoorrading slimmer ingericht kan worden zodat het aantal logistieke bewegingen in de binnenstad verminderd wordt en we tegelijkertijd de uitstoot van CO2 verminderen. Gemeente Zwolle zet daarom graag haar handtekening onder de Green Deal ZES", legt wethouder René de Heer uit.

De luchtkwaliteit in Nederlandse steden voldoet op meerdere plekken niet aan de Europese maatstaven. Er zitten gezondheidsrisico’s aan de hoge uitstoot van fijnstof en giftige stoffen. Daarnaast vraagt de klimaatverandering om het terugdringen van de CO2- uitstoot, het liefst naar nul. Van deze noodzaak zijn niet alleen overheid en onderzoekers doordrongen; ook marktpartijen willen zich graag inzetten voor deze kwaliteitsverbetering. In ‘Green Deals’ werken overheid en markt samen aan nieuwe oplossingen. Uiteindelijk moet de samenleving zelf immers verduurzamen. De Green Deal ZES is een voorbeeld van zo’n samenwerking. Green Deal ZES startte in het najaar van 2014 in Groningen, won in 2016 de award voor beste Green Deal en inmiddels staat de teller op zo’n 125 actieve partijen (zowel publiek als privaat) die een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de stadslogistiek. Het gezamenlijk doel: in 2025 moeten NOx, fijnstof en het geluid dat stadslogistiek veroorzaakt, zijn teruggebracht tot vrijwel nul. De Green Deal ZES maakt onderdeel uit van de Topsector Logistiek, die wordt uitgevoerd door Connekt.

Artikel delen:
Reacties 6
  1. Mooi! Gaan we nu ook die pizza bezorgende stinkende fijnstof bommen weren uit de binnenstad? BROMMERS ! SCOOTERS ! Dan worden er echt stappen gezet..


    ⚠️ Meld

  2. Mike, denk je nu werkelijk dat dat de bron van de milieuschade is? Ik had je hoger ingeschat! En dat laatste bedoel ik positief.    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.