CU stelt vragen over criminaliteit op het platteland

Zwolle – In een krantenartikel met als kop "Politie schiet tekort op platteland: ‘Criminelen hebben vrij spel’ is openbaar gemaakt dat de twaalf commissarissen van de koning zich zorgen maken over de toenemende criminaliteit op het platte land. De hoogste politiecommandant Oost Nederland noemt de kritiek van de provincies onzin, althans hij fronst er zijn wenkbrauwen bij, maar pleit vervolgens wel voor meer politiemensen. "Die kun je altijd gebruiken". Dat klinkt niet erg dringend en overtuigend, aldus de ChristenUnie Overijssel die hierover kritische vragen stelt.

Zo wil de ChristenUnie Overijssel weten in hoeverre er in Overijssel sprake is van een capaciteitsprobleem van de politie op het platteland en of dit ook betekent dat er sprake is van een inzettekort? Wat vindt het college van de reactie van de politiebaas Oost Nederland, die de kritiek van de provincies onzin noemt?

Waar is het merkbaar in Overijssel? Welke keuzes worden er gemaakt? En wat lost het opknippen van de te grote regio Oost op?
De ChristenUnie is blij dat de commissaris van de koning het rapport over de capaciteitsproblemen heeft ondertekend. De vraag is echter wat de commissaris van de koning hiermee wil bereiken en betekent dit dat de commissaris zich ook de komende tijd gaat inzetten voor volwaardige politiecapaciteit op het platteland?

Naar aanleiding van het rapport en de opvattingen van de hoogste politiebaas in de regio vraagt de ChristenUnie zich af welke rol de provincie überhaupt heeft op dit gebied en verdient een coördinerende rol niet meer profiel nu er een nationale politie is gekomen?

keurmerk Veilig Ondernemen-Buitengebied
Het buitengebied Hengelo/Vorden heeft het keurmerk vanwege het samenwerkingsverband tussen de gemeente, politie, brandweer, het OM, Land-en Tuinbouw Organisatie (LTO), Cumela, Agrio en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) gekregen. Zij maakten gezamenlijk een plan van aanpak voor het buitengebied.
De ChristenUnie is voorstander om een samenwerkingsverband te initiëren voor alle buitengebieden in Overijssel waarbij publiek en private partijen gezamenlijk een plan maken voor de aanpak van criminaliteit in de buitengebieden. Daarbij wordt toegewerkt naar het keurmerk Veilig Ondernemen-Buitengebied (in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie).

De ChristenUnie overweegt op basis van de beantwoording van de vragen een motie daarover in te dienen.

 

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Ik maak me eerlijk gezegd meer zorgen over religie op het
  ‘platteland’ dan over criminaliteit op het ‘platteland’.

  En over hoe de ‘religieuse’ politiek gebruikt maakt van
  het simpele geloof van simpele mensen.  ⚠️ Meld

 2. @Voorbijganger,
  ga ik niet mee ophouden. WeblogZwolle mag mijn schrijfsels
  uitwissen, al naar gelang.

  Ben wel benieuwd in hoeverre je mijn berichtjes als
  ‘dwangmatig’ ervaart. Mijn ervaring is dat ik
  nogal wat superlatieven en slecht verteerbare
  bijvoegelijke naarwoorden krijg toegeschreven, zodra ik maar
  het kleinste bedenkseltje maak bij religie in Zwolle.

  En bedenkend dat er nog heeel veel mensen moeten leren
  dat vraagtekens bij religie terecht zijn, dat zoiets als
  ‘je lijkt wel niet goed wijs’, juist voor de aanvoerders
  van reli clubjes van toepassing is …

  Voorlopig blijf ik eenieder oproepen na te denken.
  Kan zijn dat nadenkende mensen niet goed wijs zijn,
  natuurlijk :):):)  ⚠️ Meld

 3. @Hik ….

  Mijn ervaring is dat ik
  nogal wat superlatieven en slecht verteerbare
  bijvoegelijke naarwoorden krijg toegeschreven, zodra ik maar
  het kleinste bedenkseltje maak bij religie in Zwolle.

  Haha laat me niet lachen. Het gaat er wéér om dat je bij ieder onderwerp jouw relifobie van stal haalt en met religieuze ijver dit op iedereen probeert over te brengen.


  ⚠️ Meld

 4. Of nee, ik maak een vergissing. Jouw relifobie staat nooit op stal. En het is niet met religieuze ijver, het IS jouw religie.


  ⚠️ Meld

 5. @Hikje
  Het zou m.i. gezond zijn als je je oproep tot beter nadenken als eerste op jezelf gaat toepassen.
  Tot nu toe is het net een grammafoonplaat die blijft hangen, wat is hiervan de oorzaak Hikje?


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.