Pieten strooien kolen bij Electrabel in Zwolle

Ludiek protest vrijdagmorgen op de hoofdkantoren van Essent, Electrabel, Eon en RWE. Actievoerders van Groenfront, verkleed als zwarte piet, strooiden kolen om te protesteren tegen de voorgenomen bouw van kolencentrales door de vier bedrijven.

In Zwolle strooiden de pieten kolen bij de receptie van het hoofdkantoor van Electrabel in Nederland aan de dr. Stolteweg. Nuon, dat in de Eemshaven ook een kolenvergasser wil bouwen, ontsprong de dans.

De kolenpieten van Groenfront droegen ook een protestgedicht van Sinterklaas voor:

Wacht, waar komt deze verandering in klimaat zo snel vandaan?
Dat daar aan die horizon, zie ik daar ’n kolencentrale staan?
Was dat niet iets uit mijn jonge jaren?
Verzuipt men nog liever dan krimpen gaan?
Moet ik mij nog nader verklaren?
Dat schone kolen niet bestaan?

Daarop strooiden de zwarte pieten een “kooltje van eigen deeg” in het rond bij de energiebedrijven. De milieubeweging ziet in economische krimp de oplossing die bouw van nieuwe kolencentrales overbodig maakt. Het is volgens Groenfront de enige manier om klimaatverandering tegen te gaan.

Protest uit serieuzere hoek kwam er vrijdag van de bezinningsgroep energie. Die heeft onderzoeksbureau CE uit Delft een studie laten doen naar de vraag waarom er ondanks het ambitieuze klimaatdoel van het Nederlandse kabinet toch vijf kolencentrales worden gebouwd. Een van de voornaamste redenen is volgens CE de onzekerheid over de toekomstige invulling van het emissiehandelssysteem.

Die biedt energiebedrijven blijkbaar nog onvoldoende prikkels tot CO2-reductie. Een mogelijkheid om die prikkels alsnog af te geven, is volgens de bezinningsgroep een kolenbelasting. Die kan als tijdelijk instrument worden ingezet tot het emissiehandelssysteem “de juiste prikkels afgeeft”. Groenlinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak werkt momenteel aan een voorstel voor een kolenbelasting.

De bezinningsgroep energie is een platform waarin ongeveer dertig energiedeskundigen uit Nederland op persoonlijke titel brainstormen over actuele energie-onderwerpen.

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Jammer dat er wordt geschreven dat er ook protest kwam “uit serieuzere hoek” …. alsof Groenfront niet bloed serieus zou zijn!
  Klimaatverandering is uiteindelijk een zaak van “leven of dood” dus néé tegen gevaarlijke kolen (en radioactieve) vervuiling.
  Nico

 2. Joop, dat is nu net het idee. de koek is op.
  De productie van fossiele brandstoffen loopt tegen zijn maximum, net als die van uranium overigens. We moeten, of we willen of niet, minder energie gebruiken. Duurzame energie kan een deel van het gat opvangen, maar tegen een veel hogere prijs.
  Oftewel, een leven zonder koelkast, CV ketel op 23 graden en wasdroger gaat heel gewoon worden

 3. Naast het krimpen, of minder breed het consuminderen kunnen we ons ook toeleggen op de CSP-stroom uit de woestijnen aangevuld met de windenergie en PV-stroom locaal opgewekt. Zo gezamelijk kunnen ze de vraag naar stroom aan. Ook met een eventueel electrisch wagenpark ernaast. Hier is absoluut geen rede om voor kernenergie of kolencentrales te kiezen. Daar het HVDC-netwerkt en CSP centrales weer op de Europese agenda staan hoop ik op goede resultaten uit die hoek.

Reageer