Verwennen op z’n gezondst

Zwolle – Het is niet niks: in tien maanden tijd een geheel nieuwe schoolkantine opzetten en dan ook nog eens de erkenning Gouden Schoolkantine van het Voedingscentrum krijgen. Het lukte de MBO-school voor Vormgeving & Entertainment, ICT& Technologie, Mooi & Mode en Horeca bij Landstede op hun schoollocatie aan het Stadionplein in Zwolle. Deze week ontving de school de Gouden Schoolkantine Schaal. Vier andere kantines van Landstede MBO in Zwolle namen ook een schaal in ontvangst.

aljo_en_christina_1_van_1_custom.jpg 

Het is nog geen jaar geleden dat Christina Hoes in een totaal lege kantine bij Landstede MBO aan het Stadionplein in haar functie als cateringmedewerker startte. ‘Het was helemaal leeg op een vork en een afwasmachine na’, vertelt ze. Met haar steun en toeverlaat, de ervaren Aljo Westerink die al jaren de winkel en kantine op het Dokterspad runt, ging ze op pad om producten en apparaten aan de schooldirectie te adviseren. Vanaf het begin was het de bedoeling om er een gezonde kantine van te maken, geheel volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. ‘Dat vond ik een hele leuke uitdaging.’ En een uitdaging was het. Mede omdat voorheen de studenten en medewerkers vooral frituurproducten waren gewend.

koen_jansen_henny_van_den_berg_danique_ter_avest_jan_de_haan_1_van_1_custom.jpg 

Strenge criteria
Danique ter Avest is projectleider Gezondheid(szorg) en Sport bij Landstede. ‘Voor het thema voeding hebben we het vignet Gezonde School. Vorig jaar heeft het Voedingscentrum de richtlijnen aangescherpt. Dat betekende dat de bestaande kantines een stapje extra moesten doen. Christina ging namens de school met de nieuwe kantine gelijk voor de nieuwe eisen.’ Die zijn niet mals. Voor een gouden schaal moet het aanbod uit 80% betere keuze bestaan, voor een zilveren schaal uit 60%. De gezondere producten moeten vooraan liggen, makkelijk bereikbaar zijn en duidelijk worden aangeprezen. ‘We vullen alles in op een kantinescan en die sturen we samen met foto’s naar het Voedingscentrum. Die beoordeelt of aan alle criteria wordt voldaan. Van tijd tot tijd kan een audit plaatsvinden.’

Consequent
Een gezond kantinebeleid begint bij de inkoop, zegt Aljo. ‘Je moet consequent je producten inkopen. Je kunt afwisselen en variëren binnen bepaalde producten of merken, maar je moet niet teveel afwijken en niet te vaak nieuwe dingen proberen.’ Is gezonde voeding duurder? ‘Per product betaal je iets meer, maar vaak merk je dat veel niet gezonde producten gebakken lucht zijn.’ Van ongezonde koolhydraten ga je meer eten, waardoor je uiteindelijk duurder uit bent. Aljo en Christina zien de studenten nog steeds hun eigen voedingskeuze maken. ‘In het begin was er wel eens gemopper, maar je merkt dat ze aan het gezonde aanbod wennen.’ Christina heeft een goede band met de studenten, ze hebben respect voor elkaar. ‘Als ze hier met een patatje binnenkomen stuur ik ze op tactische, maar duidelijke manier weer weg. Dat vind ik niet kunnen in mijn gezonde tokootje.’ Aan de andere kant heeft ze ook een zwak voor haar klanten. ‘Als ze me vragen om een wrap met kip in plaats van zalm, ga ik die speciaal voor ze maken. Zo ben ik dan ook wel weer.’

Uniek
Directeur bedrijfsvoering Robert Van Overvest is blij met de erkenning. ‘Het Stadiongebouw is een prachtige, aansprekende onderwijslocatie voor een deel van de opleidingen van onze school. Vanaf januari 2017 verblijven daar zo’n 600 studenten en medewerkers. We willen hen graag een gezonde leefstijl meegeven. Daar hoort bij dat je kan kiezen voor gezond eten en drinken in je pauzes. Dat is gelukt. Extra mooi dat het voedingscentrum onze inspanningen en resultaten constateert en waardeert.’ Christina en Aljo hebben zich er hard voor gemaakt. ‘Samen hebben we op de locatie aan het Dokterspad bekeken welk assortiment werkt, wat goed verkoopt en wat blijft liggen. Daar hebben we lering uitgetrokken. Aljo staat altijd klaar voor advies en feedback en ook Christina is waardevol. Zij is kundig en gemotiveerd, maar voelt ook aan wat studenten willen en nodig hebben. Qua voeding, maar als het nodig is ook een bemoedigend woord of een arm om de schouder. Dat is geweldig.’

Trots
Landstede Groep vindt gezondheid en sport belangrijk. ‘Een gezonde en actieve leefstijl leidt tot een hogere kwaliteit van leven, minder ziekteverzuim en betere leer-/werkprestaties’, zegt Danique. ‘We stimuleren en motiveren studenten en medewerkers tot een gezonde en actieve leefstijl met een ruim aanbod van beweegactiviteiten, gezonde kantines en deelname aan unieke gezondheids- en sportprojecten. Ook faciliteren we studenten door middel van het Landstede Topsporttraject (LTT) in het combineren van (top)sport en onderwijs.’ Ze is blij met de inzet van de kantinemedewerkers van de vestigingen van Landstede aan het Dokterspad, Assendorperdijk, Stadionplein en Fuchsiastraat die de Gouden Schoolkantine-schaal hebben ontvangen, en het Rechterland die zilver haalde. ‘Ze hebben heel veel gedaan het afgelopen jaar. Ik ben supertrots op ze.’

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Verwennen op z’n gezondst”

  1. Super dat na de gezonde kantine bij vv Berkum de rest van Zwolle nu ook omgaat. Al is het langzaam en stapje voor stapje.

    Gefeliciteerd 😀

Reacties zijn gesloten.