Zieke kastanjes in Park Eekhout vervangen

Zwolle – Maandag 26 juni begint ROVA, in opdracht van de gemeente, met het kappen van zieke kastanjebomen in park Eekhout. De kastanjebomen lijden aan de kastanjebloedingsziekte. Zieke kastanjebomen kunnen een gevaar voor de veiligheid vormen als takken spontaan afbreken. 

Uit onderzoek blijkt dat vier kastanjebomen in Park Eekhout besmet zijn. Om de veiligheid van bezoekers te waarborgen heeft de gemeente besloten de zieke kastanjes te kappen en vervangen door andere bomen. 

Eén van de vier bomen wordt begin augustus gekapt. Dit is een monumentale kastanje die al meer dan honderd jaar op een prominente plek in park Eekhout staat. De stam van deze monumentale boom blijft voorlopig staan, hiervoor is houtkunstenaar Edward Otten gevraagd een ontwerp te maken. De andere drie bomen worden wel helemaal weggehaald. Daarvoor in de plaats komen eind dit jaar vijf nieuwe bomen, namelijk twee moseiken, een esdoorn, een Japanse esdoorn en een Hollandse linde. Daarmee wordt ook de diversiteit van het park vergroot.

Kastanjebloedingsziekte
De afgelopen jaren zijn op verschillende plekken in Zwolle kastanjebomen besmet met de kastanjebloedingsziekte die zich over Nederland verspreid. Niet alleen in Park Eekhout zijn zieke kastanjes aangetroffen, maar ook op begraafplaats Het Heilige Kruis aan de Buitengasthuisstraat en aan de Turfmarkt. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die de sapstroom in de boom vermindert. Daardoor sterft de boom langzaam af. Door een gebrek aan de voeding kunnen takken van zieke bomen spontaan afbreken.

 

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Vreselijk jammer, dat de beeldbepalende bomen verdwijnen, waar vol ontzag naar gekeken wordt en heel wat foto’s van gemaakt zijn.


    ⚠️ Meld

  2. @ja-tje Ja ze zijn helaas op en dat vind ik jammer. Overigens kunnen paardekastanjes in Nederland tussen 100 en 200 jaar worden en hadden de afgelopen eeuwen weinig last van ziekten. Sinds 2002 tast de zgn. kastanjebloedingsziekte veel bomen aan.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.