Drone “explodeert” bij PEC Zwolle stadion

Zwolle – Vrijdag middag was er een levensechte oefening in het MAC3 stadion. Hier werd vanavond een wedstrijd gespeeld en kwam er ineens een drone het stadion binnen gevlogen. Deze explodeerde in de lucht op ongeveer vier meter hoogte. Dit gebeurde met een enorm harde knal, met als gevolg dat er scherven in de rond vlogen.

20170623_oefening_hulpdiensten_pec_zwolle_21.jpg

Er raakten diverse mensen gewond in het rolstoelvak op tribune Zuid. Enkele lagen levenloos op de grond. Er ontstaat paniek op de tribune en mensen begonnen zich richting de uitgang te bewegen. Hierbij werden sommige mensen onder de voet gelopen. Ook in het uitvak begonnen de mensen naar de uitgang te lopen. In dit vak raakten er geen mensen direct zichtbaar gewond.  De EHBO en veiligheidsmedewerkers van PEC Zwolle begaven zich als eerste op de tribunes. Al snel werd duidelijk dat dit een serieus incident was en alarmeerden zij de hulpdiensten. Enkele slachtoffers zijn overgebracht naar de Spoedeisende Hulp bij Isala.

20170623_oefening_hulpdiensten_pec_zwolle_23.jpg

Al snel kwam ook de AGS (Adviseur Gevaarlijke Stoffen) nadat men het vermoeden had dat het ging om een "vuilebom". Hij meette inderdaad een verhoogde concentratie radioactieve straling. Hierop werd direct actie ondernomen en gingen zij direct het stadion uit. Terwijl de hulpdiensten druk zijn met alle slachtoffers en de situatie inmiddels GRIP3 was kwam er ook nog eens een melding binnen van een verdacht pakket op het station van Zwolle. Hier bleek een rolkoffer te staan in de tunnel onder het spoor door. Het station werd ontruimd en het treinverkeer werd stilgelegd. Na onderzoek door de EOD (Explosieven OpruimingsDienst) bleek deze koffer ook een verhoogde radioactieve straling te geven. Het ging hier dus ook om een vuile bom. De EOD heeft de bom opgeruimd en meegenomen.  

Uiteraard was dit het scenario van een grote rampenoefening die de hulpdiensten samen hielden. Dit om van elkaar te leren. Aan deze oefening deden enkele tientallen vrijwilligers mee die als figurant speelden. 

20170623_oefening_hulpdiensten_pec_zwolle_25.jpg
 
Meer foto’s bij lees verder… 

 

20170623_oefening_hulpdiensten_pec_zwolle_20.jpg
20170623_oefening_hulpdiensten_pec_zwolle_22.jpg
20170623_oefening_hulpdiensten_pec_zwolle_27.jpg
20170623_oefening_hulpdiensten_pec_zwolle_26.jpg
20170623_oefening_hulpdiensten_pec_zwolle_24.jpg
20170623_oefening_hulpdiensten_pec_zwolle_28.jpg 
Artikel delen:
Reacties 14
 1. wat dacht je ervan om te beginnen met de zin: vandaag werd een levensechte oefening gehouden. Of dat in je titel te zetten i.p.v. suggestieve haakjes.


  ⚠️ Meld

 2. Ik vond het ook een verontrustend artikel. Met veel stijlfouten en foute voltooid verleden tijd. En dan kom je er aan het eind achter dat het om een oefening gaat…  ⚠️ Meld

 3. @annemerle en @W… heb de tekst her en der aangepast en heb de eerste zin vervangen voor een die aangeeft dat het een oefening betrof.  ⚠️ Meld

 4. Dit is een typisch voorbeeld van meegaan met je tijd. Frons zijn van vandaag de dag. Maar ik vraag me af waarom dit nou een dreiging moet zijn voor een stad als Zwolle


  ⚠️ Meld

 5. Met de zieke wereld van vandaag de dag is het wel gewoon wachten tot het moment dat een zieke geest een aanslag met een drone pleegt.  ⚠️ Meld

 6. Ik vindt het ook jammer dat het asielzoekerscentrum er niet is gekomen hadden we nog meer van dat spul binnen de gemeentegrenzen gehad


  ⚠️ Meld

 7. Benny; wat een achterlijke reactie, die niets met dit onderwerp te maken heeft. Misschien ben je beter op je plek op de website van de NVU.


  ⚠️ Meld

 8. Oef, maak de oefeningen niet al te echt. Bedenk het radioprogramma wat ‘war of de worlds’ deed , de aliens zijn geland. Totale paniek.

  Helemaal in deze tijd waarin vooral religieuze paniek heerst
  moet je juist extra voorzichtig zijn met paniek.  ⚠️ Meld

 9. Nou als dit een echte situatie was dan waren we allemaal de pineut. Het schortte aan van alles. Van communicatie bij het ontruimen tot slachtoffers die aan hun lot over gelaten werden. En als er daadwerkelijk sprake zou zijn van een vuile bom, waar was de deco unit? tientallen bezoekers ongecontroleerd hun gang laten gaan en de besmette zone onnodig vergroten.

  Ik zeg als je je doel wilt bereiken, kom dan vooral hier naar toe. Want tegen de tijd dat alles goed geregeld is zijn we allang dood.


  ⚠️ Meld

 10. Bericht door Hikje, op 24 juni 2017 17:09

  …ben ik gek als ik denk dat je beter niet naar grote evenementen kan gaan ?

  Nee, maar een wedstrijd van PEC is toch geen groot evenement? (*Snel wegduikt*)


  ⚠️ Meld

 11. ff puzzelen beste Bernhard, een PEC wedstrijd is wel een groot
  evenement denk ik. Tenminste vanuit mijn perspectief.
  Als rechtgeaarde Zwollenaar hou ik met hart en ziel van
  die club.
  Maar de kunst van het wegduiken beheers ik erg slecht.
  Tenminste bij grote evenementen.

  Op papier ben ik een heel stuk dapperder, in theorie dan 🙂  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.