Grote Kerk wordt Academiehuis

Zwolle – De Grote Kerk Zwolle gaat verder onder de naam Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Alle cultuurinstellingen, waaronder De Zwolse Theaters, het Fraterhuis, museum De Fundatie en de Stadkamer zijn hierin vertegenwoordigd. Daarnaast neemt ook de Zwolse 8 deel, de groep beroepsopleidingen in Zwolle. De programmaraad onder aanvoering van een regieteam met als voorzitter Jacco Vonhof is vrijdag officieel van start gegaan.

ondertekenaars_en_regieteam.jpg 

Dat moment werd bekrachtigd met de ondertekening van een intentieverklaring. De partners zullen de programmering van tal van activiteiten voor hun rekening nemen. De Grote Kerk zelf is ook onderdeel van het Academiehuis.

De aanstelling van de programmaraad is het voorlopige sluitstuk op de transitie van de Grote Kerk die in 2015 in gang is gezet. Nadat het grootste rijksmonument van Zwolle geen hoofdgebruiker meer had in de vorm van een kerkelijke gemeente is besloten om van de Grote Kerk een culturele vaandeldrager te maken. Dat is de afgelopen twee jaren gebeurd met een eigen aanbod van onder meer kunstexposities, muziek, markten en lezingen. Met succes. In 2016 mocht de Grote Kerk 125.000 bezoekers verwelkomen, een absoluut record.

Meer dan die getallen zeggen, is de Grote Kerk een plek waar Zwollenaren elkaar ontmoeten, inspireren en van elkaar leren. Kortom, het kloppend hart van Zwolle. Vandaar de nieuwe naam Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Een naam die tevens appelleert aan de al bestaande samenwerkingsverbanden. Zo exposeren studenten van kunstacademie ArtEZ komende maand hun eindejaarwerken. Regelmatig treden studenten van het conservatorium op in het eeuwenoude gebouw en ook het Orkest van het Oosten is inmiddels aangeschoven. Het regieteam van de programmaraad bestaat naast Vonhof uit Martin Hemmink en Dule Aelberts.

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Goed te vernemen dat alle religieuse mensen ’t met elkaar eens
  zijn. Mij wordt wel eens verweten dat ik al te kritisch ten
  opzichte van religie ben, helaas.
  Wel tof dat de Moslim gemeenschap hier ook bij aanhaakt.  ⚠️ Meld

 2. Jazeker Hikje, de moslim gemeenschap zal iedere morgen om 7 uur vanaf de toren boven de Grote kerk met grote luidsprekers oproepen tot gebed.
  (een grapje?, nou, jij begint toch zeker?):)


  ⚠️ Meld

 3. Echt serieus hoor, slapen die luitjes echt zo lang uit ?

  Ik trap ‘m elke ochtend om 05.00 aan.

  Laat mij het gebed maar horen tegen de tijd dat ik aan
  koffie toe ben 🙂  ⚠️ Meld

 4. Niet om het een of ander, maar we hadden toch al een Stadkamer?

  Wil nu iederéén een plek zijn waar Zwollenaren elkaar ontmoeten, inspireren en van elkaar leren?

  Kun je ook nog gewoon naar de dienst?


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.