200 km steppen langs de IJssel

Zwolle – Zaterdag 24 juni, 6:00 uur, de start van de IJssel-op-en-neer steptocht, georganiseerd door Stepgroep De Vrije Stepper in samenwerking met Stepteam Doesburg. Zestien steppers stonden aan de start van een immens zware steptocht van 200 km langs de IJssel. De route ging van Zwolle naar Kampen, weer terug naar Zwolle, verder naar Wijhe, Deventer, Zutphen en Doesburg, en langs de andere oever van de IJssel weer terug naar Zwolle. De deelnemers kwamen uit heel Nederland en zelfs uit België, ongeveer even veel dames als heren. Slechts enkele deelnemers hadden eerder een zo grote afstand afgelegd, dus de meesten hebben hun grenzen aardig verlegd.

af88554de4b57957ee07d8fdf4ac45de2faf3d01_iii.jpg 
Foto’s: © De Vrije Stepper

Het was een dag waarin de temperatuur lange tijd niet boven de 16 graden kwam. Dit tesamen met de harde wind, de urenlange motregen en de afstand maakte het tot een zware, ja heroïsche tocht. Onderweg heerste er een geweldige solidariteit onder de deelnemers die de hele tocht bij elkaar bleven en elkaar door dik en dun bleven steunen. Een sfeer waar door de organisatie ook naar toe gewerkt was.

img-20170625-wa0007.jpg

img-20170625-wa0008.jpg  

Materiaalpech heeft zich niet voorgedaan en er was slechts een valpartij met als gevolg een flink geschaafde arm. Voor de volgwagen was het vaak lastig om in de buurt te blijven vanwege de vele vrijliggende fietspaden maar dat heeft niet tot problemen geleid. Onderweg moest de route vanwege werkzaamheden enkele malen creatief worden aangepast.
Een deel stopte volgens planning na 125 km in Doesburg, het merendeel zakte de IJssel weer af naar Zwolle. Onderweg sloeg bij een aantal rijders de uitputting toe, maar iedereen heeft de beoogde afstand gehaald.

Om 19:00 uur kwamen de stoere steppers weer in Zwolle aan, moe maar zeer voldaan. Er stond een maaltijd klaar, en er was een medaille-uitreiking. Direct kwam de vraag om van deze tocht, na deze succesvolle eerste editie, een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Vele complimenten waren er voor de organisatoren, voor hen een stimulans om zich te blijven inzetten voor de stepsport.

De IJssel-op-en-neer steptocht is een van de weinige lange-afstandssteptochten in Nederland en werd voor de eerste keer gehouden. Deze tocht is alleen te doen voor goed getrainde lange-afstandsrijders, maar Stepgroep De Vrije Stepper is ook actief voor ongeoefende sporters, die af en toe een klein tochtje willen maken. De Vrije Stepper, oorspronkelijk begonnen in Zwolle, is de laatste tijd behoorlijk gegroeid. Flink wat steppers uit IJsselmuiden, Kampen en Zwolle hebben zich inmiddels aangesloten.

Stepgroep De Vrije Stepper heeft zich ten doel gesteld zoveel mogelijk mensen op de step te krijgen. Daarom biedt de groep trainingen en tochtjes gratis aan en zij hebben daarvoor ook een aantal steps beschikbaar.
De drempel om lid te worden van een wedstrijdteam met de samenhangende kosten en verplichtingen is voor een aantal mensen te hoog. Daarom biedt de stepgroep het steppen gratis aan, er zijn geen lidmaatschapskosten of kledingvoorschriften. Elke maandagavond gaat in IJsselmuiden een groep van start. Vrije Steppers spreken ook vaak individueel af voor een tochtje. Ook rijden ze regelmatig tochten buiten de regio. Maar niets is verplicht, je bepaalt zelf waar je aan mee doet.

Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.devrijestepper.nl of neem contact op met Arie Folkers, tel. 06-38932400.

Artikel delen: