Actie: Haal Yuri Banhoffer terug naar Zwolle!

Zwolle – In mijn jaren bij de Boys is mij altijd bijgebracht dat voetbal een teamsport is. Niets voor niets hing er in een kleedkamer een foto van een aantal Celtic spelers die in een cirkel zichzelf voor een wedstrijd oppepte. Voetbal doe je met z’n allen. En met name bij de Zwolsche Boys een club dat symbool staat voor een doorsnee Zwollenaer leerde ik al op jonge leeftijd dat je naar je directe medemens moet omkijken en zorgen. 

freek_schutten_voor_portret_yuri_banhoffer.jpg
Freek Schutten voor portret Yuri Banhoffer 

Een week geleden werd Rikus Teeters door Freek Schutten gevraagd om een bak koffie te drinken. Freek speelde tijdens zijn prof carrière voornamelijk bij Zwolsche Boys en PEC. Later was hij nog als trainer en scout bij beide clubs actief. Ook Rik(us) Teeters zou bij dit gesprek aanwezig zijn. Rik is een oudspeler van PEC en heeft onder andere de supportersvereniging bij PEC opgericht. Onderwerp van dit gesprek zou niemand minder dan Yuri Banhoffer zijn.

Yuri Banhoffer, ik kende hem van zijn portret in de hal van het stadion en van naam. Yuri was de spits uit Zuid-Amerika waarvan iedereen dacht dat hij al 25 jaar geleden overleden was. In 2010 werd het tegendeel bewezen toen bleek dat Yuri in Chili woonde. Even was er sprake van dat hij naar Zwolle zou komen om samen met het elftal van ’77 het 100-jarig bestaan van de club te vieren. Gek genoeg is dit nooit van de grond gekomen. Hoogstens tijd voor verandering;

Wie is Yuri?
Al op zijn 11e verloor Yuri zijn ouders waardoor hij al vroeg op eigen benen moest staan. Door Rik wordt hij omschreven als een introverte, bescheiden maar emotionele typische Zuid-Amerikaanse man. Op zijn 26ste speelde de Uruguayaanse spits in Amerika voor de Los Angeles Aztecs. Deze club maakte hij landskampioen. De meest noemenswaardige wedstrijd was tegen de New York Cosmos waar niemand minder dan Pelé bij de tegenstander speelde. Los Angeles Aztecs won de wedstrijd met 3-0, Yuri scoorde alledrie de doelpunten maar kon de wedstrijd na een rotschop van Pelé niet uitspelen. Tijdens zijn behandeling in het ziekenhuis kwam Pelé op bezoek boodt zijn excuses aan ook gaf hij zijn shirt aan Yuri (misschien wel zijn grootste trofee).

Een jaar later streek Yuri samen met zijn Chileense vrouw en twee zoontjes (Jose en Alvaro) neer in Zwolle. Yuri sprak geen woord Nederlands en voelde zich zeker in zijn beginperiode erg eenzaam. Rik zag dit, nam Yuri en zijn gezin met typische Indische gastvrijheid op binnen zijn kenniskring. Ruim 4 jaar speelde Yuri voor PEC. Met het jaar ’77 als zijn absolute hoogtepunt. PEC werd kampioen van de Eerste divisie, Yuri herinnert zich nog de van blijdschap huilende supporters bij de huldiging. Ook speelde PEC tegen FC Twente in de bekerfinale. Het bekende doelpunt, tijdens deze bekerfinale, van Yuri Banhoffer werd helaas op dubieuze wijze door de scheidsrechter afgekeurd.

In het jaar 1979 tijdens de laatste uren van de transferdeadline vertrok Yuri plotseling uit Nederland. Rik legde uit; Ik kwam in de kantine en zag Yuri huilend aan de bar zitten, ik vroeg hem wat er aan de hand was. Yuri had zojuist gehoord dat zijn schoonvader overleden was. Nadat hij eerder op jonge leeftijd zijn eigen ouders al had verloren, had hij juist een speciale band met zijn schoonouders gekregen. Yuri kon die dag naar Feyenoord of SC Heerenveen vertrekken. Ook was er een andere grote Europese club geïnteresseerd. Maar Yuri gooide zijn sleutels op de bar en zei dat hij zijn auto zal verkopen om terug naar Chili te gaan. Hij moest voor zijn (schoon) moeder zorgen. Tijdens de dagen die volgenden verkochten zijn medespelers, zonder weten van Yuri, zijn auto en allerlei andere spullen. De dag dat Yuri met zijn vrouw, twee zoontjes en de in Zwolle geboren dochter terug naar Chili vertrok kreeg hij van Rik een envelop in zijn hand gedrukt. Deze mocht hij pas in Santiago openen.

Het shirt van Pele
Yuri heeft een bescheiden bestaan in een dorpje in Chili. Hoewel het fysiek steeds slechter met hem gaat zijn zijn herinneringen nog springlevend. Het shirt van Pele (jaren lang zijn waardevolste bezig) heeft hij voor een veiling aan een goed doel gedoneerd. Zijn ultieme droom is om nog 1 keer terug naar Zwolle te keren. Wij willen dit liever vandaag, dan morgen bewerkstelligen!

Actie
Yuri is een Zwolsche held en elke Zwollenaar verdient het om zijn eerbetoon (portret) in het echt te zien hangen. Voor de komst van Yuri en zijn vrouw, voor een periode van drie weken, is 5000 euro nodig. Om tot dit bedrag te komen zullen wij tijdens de opendag een kraam hebben staan waar er door de supporters geld gedoneerd kan worden. Ook staan wij meer dan open voor andere initiatieven! Graag zouden wij Yuri een warm welkom willen geven en tevens een afscheid geven zoals hij die verdient, namelijk met een rondje langs het publiek in een uitverkocht stadion! Wij willen met dit bericht iedereen oproepen om mee te doen! Heb je ook een idee hoe je kan helpen (sponsoren lezen jullie mee)? Laat het ons dan via info@pec.nu  of via Freek Schutten en/of Rikus Teeters weten.

Bron: PEC.nu 

 

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Als jonge supporter heb ik Yuri Banhoffer vaak zien spelen. Een echte Zuid-Amerikaan met veel temperament en af en toe over de schreef. Een speler die makkelijk kon scoren en een fantastische koptechniek had.
    Mooie actie voor misschien wel de beste spits samen met Herman Heskamp. Ik zal zeker wat doneren om dit initiatief te ondersteunen.


    ⚠️ Meld

  2. Tsja, dat waren nog eens tijden. Naast Herman Heskamp had je ook nog Jan Hoogendoorn die er tussen de 15 en 20 per seizoen in schoot.    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.