‘Klei uit dijk-kunstwerk’op bijzondere locatie

Zwolle – Het reizende kunstwerk Ruimte voor de Rivier is neergestreken op een bijzondere locatie: biologische schapenboerderij De Vreugdehoeve in Zwolle. Het is namelijk vervaardigd uit de klei waarmee de nieuwe dijk langs de IJssel tegenover de boerderij werd opgebouwd. Bovendien moest de boerderij letterlijk ruimte voor de rivier maken om bij hoogwater op de IJssel het water veilig af te kunnen voeren. Van de vijf locaties waar het kunstwerk wordt opgebouwd, is de Vreugdehoeve de vierde in de rij. Hier is het als onderdeel van de IJsselbiënnale te bezichtigen tot en met zaterdag 5 augustus.

kunstwerk3.jpgFoto: Het kunstwerk Ruimte voor de Rivier komt in de Vreugdehoeve tot een hoogte van vier meter

Rondom het project Ruimte voor de Rivier Zwolle gingen Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) en beeldend kunstenaar Wilma Wilbrink de samenwerking aan. "Het kunstwerk is gemaakt van natuurlijke klei en verbeeldt de kracht van het water en de kwetsbaarheid van de aarde", licht Wilbrink toe. "Van strijd tegen het water naar meer samenwerking met het water en de natuur. De vorm van de kleiplaatjes ontstond door de natuur haar werk te laten doen."

kunstwerk1.jpg

kunstwerk2.jpg 

 

Niet toevallig
De reizende expositie toont op iedere locatie het kunstwerk met een hoogte waarop het water in dat gebied zou komen bij een extreme overstroming. Want dat is juist waarom het waterschap Ruimte voor de Rivier uitvoerde. Met het verleggen van een dijk en het graven van zogeheten nevengeulen pakte het de knelpunten bij piekafvoeren op de rivier aan.
Wilbrink: "De Vreugdehoeve is een unieke locatie voor deze expositie. Het maakt regelrecht onderdeel uit van Ruimte voor de Rivier. Bovendien ligt het in een prachtige omgeving voor een fiets- of wandeltocht en is De Vreugdehoeve ook voor kinderen geschikt met een schapenboerderij, streekproductenwinkel, speelplek en eetgelegenheid. Vanaf de boerderij zie je de nieuwe dijk pal voor je neus liggen. Een bezoek is meer dan de moeite waard."

Haar keuze voor een kunstwerk met een link naar de IJssel is voor Wilbrink niet toevallig. "Ik ben geboren en opgegroeid aan de IJssel, gefascineerd door het landschap, de historie daarvan, onder de indruk van de kracht van de rivier en daarmee ook de kwetsbaarheid van het land. Het werk van het waterschap heeft een directe verbinding met de tentoongestelde expositie."

IJsselbiënnale
Eind 2016 werd Ruimte voor de Rivier Zwolle officieel afgerond. Ter gelegenheid hiervan maakt het ‘klei uit dijk-kunstwerk’ een rondgang langs vijf Zwolse gebouwen. Na het waterschap, de Grote Kerk, het stadskantoor en de Vreugdehoeve, doet het daarna als laatste locatie het provinciehuis aan. De reizende exposite is maakt deel uit van de IJsselbiënnale. Dit is een groot kunstevenement dat plaatsvindt van 14 juni t/m 24 september en bestaat uit een kunstroute met ruim 25 kunstwerken van internationale kunstenaars langs de IJssel van Doesburg tot Zwolle. In deze eerste editie van de IJsselbiënnale tonen kunstenaars hun visie van de invloed van de klimaatverandering op ons rivierenlandschap: van poëtische droombeelden en utopische toekomstvisies tot nietsontziende doemscenario’s.

Meer informatie op www.wilmawilbrink.nl en www.ijsselbiennale.nl.

 

Artikel delen:
Reacties 25
 1. @RietPluim
  Mag ik je vragen om in de ik-vorm te spreken, dus: “Ik vind het mooi werk van Wilbrink!”
  Het lijkt misschien een klein verschil, maar het voorkomt wellicht irritatie: over smaak valt immers niet te twisten.
  Alvast bedankt.


  ⚠️ Meld

 2. Bericht door Voorbijganger, op 29 juni 2017 15:58
  @RietPluim
  Mag ik je vragen om in de ik-vorm te spreken, dus: “Ik vind het mooi werk van Wilbrink!”
  Het lijkt misschien een klein verschil, maar het voorkomt wellicht irritatie: over smaak valt immers niet te twisten.
  Alvast bedankt.

  Wat heb jij ermee te maken hoe Riet Pluim reageert.:o
  Kapsjones gast.


  ⚠️ Meld

 3. Haha, als ikdie regel ga toepassen kan 99% van mijn reacties op WLZ direct de prullenbak in!

  Mijn tip is: Verbeter de wereld en begin bij jezelf.
  😉


  ⚠️ Meld

 4. Bericht door Voorbijganger, op 29 juni 2017 16:54
  Brammie, ik begrijp niet waar u zich mee bemoeit. Bovendien zit er een typefout in je plempsel.

  Dank u wel mr.Troll


  ⚠️ Meld

 5. Pas op Zwollee, je moet zeggen “Ik vind het weer een hoog ‘niets anders te doen’ gehalte hier” anders wordt Voorbijganger boos.


  ⚠️ Meld

 6. Ik had nog niet gereageerd op dit topic.
  Afgezien van het kunstwerk, je kunt het mooi vinden of niet, zegt de informtieve lading mij niets.
  Ik zou graag willen weten waar die informatie vandaan komt en waar deze gestaafd is. Onnodige info zou ik zeggen


  ⚠️ Meld

 7. Precies Zwollee jij snapt het. 🙂

  RietPluim jij snapt het volgens mij nog niet helemaal. En ik ben niet boos hoor.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.