Zwolle energieneutraal in 2050

Zwolle – Uiterlijk in 2050 wil Zwolle volledig energieneutraal zijn en alle energie duurzaam opwekken. De gemeente wil vaart maken: al in 2025 is de uitstoot van CO2 25% minder dan in 1990 en wordt 25 % van alle energie op duurzame wijze opgewekt. Deze ambities stellen burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad in ´Zwolle geeft je energie´.

B en w stellen vast dat dit een stevige ambitie is, nu wordt slechts 7% van alle energie die in Zwolle wordt verbruikt duurzaam opgewekt. Daarom moet alles op alles gezet worden en zijn alle energiebronnen in Zwolle nodig. “We willen lokaal doen wat we lokaal kunnen doen en samen met de stad”, aldus wethouder Ed Anker. “In het stadsgesprek hebben we daarmee een start gemaakt en daar gaan we mee verder. Veel Zwollenaren zijn al begonnen en er zijn al veel mooie initiatieven in de stad.We willen deze beweging vergroten en versnellen. Door te laten zien wat er al gebeurt en wat een ieder zelf kan doen, als bewoner, ondernemer of instelling. De omslag naar duurzame energie biedt ook kansen en levert bijvoorbeeld extra banen op bij aannemers en installateurs. Ook ontstaan er nieuwe samenwerkingen, zoals in het WijBedrijf Dieze, dat van, voor en door bewoners is. Dit soort initiatieven zijn waardevol, die koesteren en stimuleren we.” 

De komende tijd wil de gemeente zich met name richten op energiebesparing bij bedrijven, het verduurzamen van bestaande woningen en grootschalige opwekking van duurzame energie. Om initiatieven voor de opwekking te kunnen toetsen gaat ze een ruimtelijk afwegingskader maken.

“We hebben een stevige ambitie en we willen tempo maken met de omslag naar duurzame energie”, licht de wethouder toe. “Daarover gaan we de komende tijd volop in gesprek met inwoners en partners, om hun ideeën te horen en hen uit te nodigen om zelf aan de slag te gaan. Natuurlijk nemen we ook zelf onze verantwoordelijkheid en investeren we fors in de verduurzaming van onze eigen energiebehoefte.”

Artikel delen:
Reacties 5
  1. Veel te traag. Het moet allemaal veel sneller. En dat kan ook. We kunnen in 2030 al volledig energieneutraal zijn. Als we het uitsmeren tot 2050 zijn er al zoveel systemen veranderd die niet meer terug te draaien zijn.
    Het moet gewoon ambitieuzer.

    Wat antwoorden we later onze kinderen als ze ons vragen waarom we zo weinig gedaan hebben toen het nog kon?    ⚠️ Meld

  2. Een kroon innemen bestaat niet. En een troon neem je niet in maar bestijg je. Onderbouwing zou daarnaast interessant zijn.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.