Zwolse gegevens internationaal vergelijkbaar

Zwolle – Databestanden van Zwolle zijn door World Council on City Data (WCCD) opgenomen in het internationale online platform ‘Open City Data Portal’. Vandaag ontving gemeente Zwolle een platina certificaat van Nico Tillie, vice president van het WCCD. Het WCCD verzamelt gegevens van steden op een gestandaardiseerde manier.

Informatie op het gebied van duurzame ontwikkeling en de kwaliteit van leven in een stad kan op deze manier internationaal vergeleken worden. Met deze inzichten kan Zwolle haar voordeel doen bij de ontwikkeling van gemeentelijk beleid. Het online portaal geeft toegang tot wereldwijde, vergelijkbare en gestandaardiseerde indicatoren. Deze indicatoren sluiten aan bij de internationale richtlijnen voor gegevens van het zogeheten ISO 37120 – certificatiesysteem. De World Council on City Data (WCCD) heeft honderd indicatoren vastgesteld op het gebied van duurzame ontwikkeling van steden en kwaliteit van leven voor de mensen die er wonen. Deze honderd indicatoren zijn weer verdeeld in zestien thema’s waaronder economie, gezondheid en onderwijs. Zwolle voldoet aan 96 indicatoren.

Vijftig steden over de hele wereld, waarvan zes Nederlandse steden, hebben zich verbonden aan het Open City Data Portal en zijn daarvoor gecertificeerd. Vergelijking van gegevens tussen steden op internationaal niveau is vaak moeilijk, want hoe definieer je armoede of luchtkwaliteit? Doordat steden wereldwijd op basis van dezelfde richtlijnen gegevens aanleveren, kunnen gegevens van verschillende steden ten opzichte van elkaar vergeleken worden. Zo blijkt uit de gegevens van het portal dat Zwolle, op Melbourne na, het beste scoort op de fijnstofconcentratie in de lucht. De vergelijkingen tussen steden bieden inzicht en kunnen helpen bij het bedenken van oplossingen en het ontwikkelen van gemeentelijk beleid.

Artikel delen: