Wennemars waarschuwt voor ondergang schaatsen

Schaatser Erben Wennemars uit Zwolle ziet de toekomst van het Nederlandse schaatsen op topniveau somber in. De tweevoudig wereldkampioen Sprint is van mening dat landen als Rusland, Canada en China hard bezig zijn om Nederland voorbij te streven.

Wennemars kwam afgelopen weekeinde in actie op de hypermoderne baan in het Russische Kolomna, net buiten Moskou. In de gloednieuwe ijshal, die 125 miljoen dollar kostte, wordt begin januari de Europese kampioenschappen gereden en is voorzien van alle denkbare faciliteiten.

Ondergang

“Dit soort banen wordt de ondergang van het Nederlandse schaatsen”, zegt Wennemars in De Telegraaf van dinsdag. “De faciliteiten waar Rusland over beschikt zijn beter dan in Nederland. Zij hebben momenteel drie hypermoderne banen met een vierde in aanbouw. Daardoor hebben zij twaalf maanden per jaar beschikking over een ijsvloer.”

“Ook het Russische opleidingsinstituut is volledig vernieuwd”, vervolgt Wennemars zijn betoog. “In Nederland is dat wel anders.” De topsprinter denkt dat de Russen daardoor tijdens de Spelen in Vancouver al met de wereldtop mee kunnen.

Canada

Ook het gastland Canada zal in 2010 volgens Wennemars optimaal voorbereid zijn. De Canadezen, naast Nederland het meest succesvolle schaatsland van de afgelopen jaren, willen in eigen huis schitteren. “En dan vergeet ik gemakshalve nog maar even China, waar buiten ons gezichtsveld ook heel erg hard gewerkt wordt”, aldus de schaatser.

Wennemars, die zaterdag de 1.500 meter op zijn naam schreef, vindt dat er in Nederland te veel stilstand is. “Ik geloof heilig in goede faciliteiten. De laatste keer dat er in Nederland een overdekte ijsbaan met klimaatbeheersing werd gebouwd, was 1985. En dat terwijl er de afgelopen twee decennia veel is veranderd op het gebied van kennis”, verklaarde hij tegenover de krant.

Thialf

Thialf zou zijn goede naam volgens de sprinter voornamelijk danken aan de sfeer die er hangt, de schaatser die er rijden en het fantastische publiek op de banken. De tijden die er gereden worden vallen volgens Wennemars tegen.

De Friese hal was vorig jaar even houder van het wereldrecord op de 10km, gereden door Sven Kramer. Aan het eind van het seizoen slaagde de jonge Nederlander er echter in om het record in Salt Lake City weer te verbreken.

Krokodil

Volgens Wennemars moet er nu snel iets gebeuren. “Als er in Rusland geroepen wordt dat er een nieuwe baan moet komen beginnen ze een maand later met de bouw. Geld speelt bovendien geen enkele rol. In Nederland stuit je op de paarse krokodil, bureaucratische toestanden. Het probleem in Nederland is dat we alleen in beweging komen als er overal ter wereld moderne ijsbanen liggen en wij er met z’n allen afgereden worden. Maar dan is het te laat.”

(c)NU Sport/Anne Joldersma

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Dit is voor de toekomst van de schaatssport toch alleen maar beter.
    We stonden jaren lang een beetje eenzaam aan de top in de schaatssport maar gelukkig is er tegenwoordig (te) goede concurrentie.

Reageer