Anonieme tipgever overval gezocht

Zwolle – De politie is op zoek naar de schrijver of schrijfster van een anonieme brief. In de brief staat informatie over een overval die op 10 juli 2003 plaatsvond. Een 79-jarige bloemenhandelaar werd toen in zijn woning overvallen door twee mannen.

tip.jpg
Foto: Politie.nl

In de vroege ochtend van donderdag 10 juli 2003 werd een 79-jarige man in zijn woning aan de Biltweg in Zwolle overvallen. De alleenstaande man werd door twee onbekende mannen in zijn huis overvallen, mishandeld, met een mes gestoken en vastgebonden met tape. De daders gingen er zonder buit vandoor. Meteen na de overval heeft de politie een onderzoek ingesteld. Zo hebben agenten buurtbewoners ondervraagd, zijn er tijdens het forensisch onderzoek sporen veiliggesteld en heeft de politie via de media de hulp gevraagd van het publiek. Helaas leidde dat niet naar verdachten.
In 2004 kreeg de politie, na de sluiting van het onderzoek, een anonieme brief binnen met een tip over een beroving op een woonwagenkamp. De 79-jarige man woonde niet op een woonwagenkamp, maar er was wel een vermoeden dat de tip over de overval ging. Er waren helaas onvoldoende aanknopingspunten om verder te rechercheren, dus de brief is opgenomen in het dossier.

In 2014 kwam een verdachte in beeld na een match met een DNA-profiel uit de DNA-databank van het Nederlands Forensisch Instituut. Vervolgens zijn sporen opnieuw onderzocht door het Cold Caseteam Oost-Nederland. Dat leidde tot de aanhouding van een 34-jarige man uit Enschede. Hij is in eerste instantie vrijgesproken, maar het OM heeft hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak. Op basis van onderzoek kwam de 39-jarige man uit Engeland in beeld. Na een match met een DNA-profiel uit een DNA-databank in Engeland heeft de Officier van Justitie een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. De man is in Engeland aangehouden en op woensdag 14 juni uitgeleverd aan Politie Oost-Nederland. De naam van de Engelse verdachte wordt genoemd in de anonieme brief. Daardoor heeft de anonieme brief een andere lading gekregen. De politie wil heel graag in contact komen met de schrijver of schrijfster van deze brief. Hierboven ziet u een afbeelding van de betreffende brief. Kent of bent u de briefschrijver of schrijfster? Neem dan contact met ons op via de opsporingstiplijn 0800-6070. Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen, bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-3458999. Bron: www.politie.nl

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen,
  bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-3458999.
  Als je anoniem wil blijven.
  Misschien gooien ze daarna wel je telefoon gesprek online.  ⚠️ Meld

 2. Een overval op 10 juli 2003, waar in de brief wordt gesproken over een inbraak “afgelopen winter”.
  Qua tijd matcht dat niet echt met elkaar, zou je denken…


  ⚠️ Meld

 3. De politie is tegenwoordig veel te druk met het oppakken van criminele asielzoekers/vluchtelingen. Oh nee, die laat men tegenwoordig ook gewoon lopen.


  ⚠️ Meld

 4. Ik begrijp je wantrouwen niet, de Cock. Zelfs bij deze brief hebben ze het stuk waar hij/zij de naam van de dader noemt netjes weggelaten.
  Je kunt alles zeggen van de politie. Ze zijn onderbezet, ze zijn niet goed in informatica, maar op onzorgvuldigheid heb ik ze nog nooit kunnen betrappen.
  Over het algemeen is de kritiek die ik op de sociale media lees, dat ze juist té terughoudend zijn.


  ⚠️ Meld

 5. Oke Bernard.
  Een geluids fragment met piepjes waar een naam genoemd word.
  Lijkt mij het zelfde als een brief met handschift waar een regel weggepoetst is.
  Want ff serieus, als het jou brief is. Hoe zou je je nou voelen.
  Je reactie heeft wel een leonardo gehalte btw. 😉


  ⚠️ Meld

 6. Denken ze nou echt dat diegene die de brief geschreven heeft zich gaat melden?

  Ze zijn toch niet achterlijk bij de politie,die gene wil toch ANONIEM blijven…..?  ⚠️ Meld

 7. Van 14 jaar geleden? Die kans is heel klein. Handschrten veranderen in de loop der tijd.

  Ben het trouwens met db eens dat deze oproep weinig kans van slagen heeft.


  ⚠️ Meld

 8. Behalve dat de schrijver zijn/haar eigen naam niet noemt, noemt hij/zij ook de naam van de dader niet in zijn/haar handgeschreven briefje. Gemiste kans. Zo komt de Politie geen steek verder.  ⚠️ Meld

 9. @Bequicker
  U zou het artikel eerst eens moeten lezen voordat u commentaar geeft.
  citaat: De naam van de Engelse verdachte wordt genoemd in de anonieme brief. Daardoor heeft de anonieme brief een andere lading gekregen.
  De naam is vanwege privacy redenen uit de anonieme brief verwijderd.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.