Beiaardconcert vanaf de Peperbus

Zwolle – Het zesde concert in de zomerserie van de Zwolse Beiaard Stichting wordt vanaf de Peperbus verzorgd door Kenneth Theunissen & Martien van der Knijff, stadsbeiaardiers in Gent en Zwolle, niet afwisselend maar tegelijkertijd, vierhandig dus. Een Belg en een Nederlander die samen muziek maken op het carillon is iets bijzonders. Dit komt door verschillen in opvatting tussen beide landen: Nederlanders spelen iets ingetogener, minder uitbundig dan Vlamingen.

kenneth_theunissen_06.jpg
Kenneth Theunissen 

Op een beiaard kun je à quatre mains spelen zoals op orgel en piano, maar er is geen standaardrepertoire voor. Grote klokken geven van zichzelf meer volume dan kleine(re). Wanneer een begeleiding aan de baskant (met de grote klokken) zacht moet zijn om in evenwicht te blijven met een hoger liggende melodie is extra afstemming tussen twee spelers nodig. De muziek van dit programma is dan ook zoveel mogelijk bewerkt voor zware beiaard door de melodie in de tenor- of baspartij te leggen. De grote, sonore C- en F-klokken van Zwolle en Gent – waar het programma begin juni op de zware Hemony-beiaard is gespeeld – lenen zich hier heel goed voor.

beiaardier-martien.jpg 
Martien van der Knijff  

Het is de bedoeling dat dit programma een groot publiek aanspreekt door het meezinggehalte en de herkenbaarheid van de muziek. Populaire klassieke muziek, filmmuziek en liedjes uit bekende musicals zijn in het geheugen van het publiek gegrift. Goed gemaakte bewerkingen wekken belangstelling voor het carillon, de schoonheid en de mogelijkheden van dit instrument.

Meestal klinkt dergelijk repertoire tijdens de wekelijkse bespelingen en niet in concertseries. Zo wordt het instrument op een andere manier onder de aandacht gebracht dan het publiek dat in de museumtuin komt luisteren gewend is. Op dezelfde wijze hebben Metropole Orkest, Nederlands Blazers Ensemble en André Rieu mensen (b.v. vanuit de popmuziek) geïnteresseerd voor (populaire) klassieke muziek. Naast de klassiek-populaire componisten als Beethoven, Sibelius en Albéniz staan er twee filmcomponisten op het programma: Løvland en Morricone en een liedje uit de musical The Sound of Music.

Het concert begint om 20:00u en is te beluisteren in de tuin van het Stedelijk Museum Zwolle ingang Melkmarkt 41. Toegang vrij.

Het volgende concert (20 juli) wordt verzorgd door Elien (13 jaar!) en haar vader Wim Van den Broeck.

 

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Een bombastisch muziek spectakel. Mag ik misschien zonder veel commentaar even melden dat ik blij ben niet naast de busse te wonen.    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.