Prins van Monaco koopt beeld Zwollenaar Westerhuis

Prins Albert van Monaco heeft een kunstwerk gekocht van de Zwolse kunstenaar Ronald A. Westerhuis. Het roestvrijstalen beeld getiteld ”Balanced” komt in de paleistuin van de Grimaldi´s te staan.


Foto: MLL

De 36-jarige Westerhuis was in het prinsendom op uitnodiging van de Prinses Stephanie Stichting, die een exclusieve veiling voor AIDS-bestrijding hield. De totale opbrengst van kunstwerken uit diverse landen was ca. een half miljoen dollar. Een ander, vergelijkbaar kunstwerk van Westerhuis werd bij diezelfde gelegenheid aangekocht door de Amerikaanse verzamelaar Brian Ciffyn.

Wat Prins Albert heeft neergeteld voor het kunstwerk wil Westerhuis niet zeggen. ´´Dat is niet aan mij´´, meent hij. ´´Ik was daar op uitnodiging van de stichting. Het is aan haar om specifieke bedragen te noemen of niet. Het was een gebeurtenis voor een select gezeldschap, geen openbare veiling. Maar Albert heeft absoluut verstand van kunst. Hij wil de paleistuin uitbreiden met modern, abstract werk´.

Westerhuis maakt -het liefst grote- roestvrijstalen sculpturen. Hij kreeg enige landelijke bekendheid, toen een groot beeld van hem, de Olympische vlag voorstellend, in het Holland Heineken Huis werd geplaatst tijdens de Spelen van Athene in 2000. Zijn werk is tot ver over de landsgrenzen bekend geworden. Er zijn vergevorderde plannen voor een beeldenexpositie in Noorwegen en het plaatsen van een zestig meter hoog landmark in Shanghai.

Artikel delen:

Reageer