Prijsvraag moet inzamelen luiers aanmoedigen

Sinds september kunnen alle inwoners van Zwolle meedoen met de gescheiden inzameling van luiers en ander incontinentiemateriaal. Luiers en ander incontinentiemateriaal kunnen in speciale zakken worden aangeboden bij 46 kinderdagverblijven en peuterspeelzalen.

De gemeente Zwolle wil iedereen aanmoedigen om mee te doen aan de proef door elke drie maanden een prijsvraag uit te schrijven waarbij een verzorgingscheque van 150 euro te winnen is. 10 december maakt wethouder Gerard van Dooremolen de eerste winnaar bekend. Informatiefolders, luierzakken en prijskaarten voor de prijsvraag zijn te verkrijgen bij de deelnemende kinderopvanglocaties, het gemeentelijk informatiecentrum, de Wijkservicepunten en bij Rova. Meer informatie op: www.afvalzwolle.nl.

Nieuwe inzamellocatie in Windesheim

Voor bewoners van Windesheim is er een inzamellocatie bijgekomen. Er staat nu ook een luiercontainer aan de Geert Grootteweg in Windesheim, tegenover het dorpshuis, bij de glascontainer. Bij het dorpshuis in Windesheim zijn luierzakken verkrijgbaar.

Nieuw verwerkingsbedrijf

Het incontinentiemateriaal wordt sinds kort gerecycled bij Orgaworld uit Lelystad. Orgaworld mengt het luierafval met gft-afval om dit te vergisten. De luiers worden versnipperd en komen in een zuurstofloze omgeving waar er met behulp van bacteriën biogas vrijkomt. Dit gas wordt gebruikt voor het opwekken van groene stroom. De luiers worden daarna verder afgebroken en vervolgens als compost gebruikt in de land- en tuinbouw. Het plastic van de luiers wordt na het vergisten uit het compost gezeefd en vervolgens als restproduct verbrand. De energie en warmte die hierbij vrijkomt levert elektriciteit en stadswarmte op.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer