Aantekening ‘maatschappelijke stage’

Zwolle – Het Greijdanus College in Zwolle reikte vrijdag 7 juli aan 4 leerlingen een VMBO-diploma uit mét een aantekening voor de maatschappelijke stage (MaS). Tegen de trend in handhaaft het Greijdanus College deze stage. ‘We willen kinderen bewust maken van hun talenten en hen helpen hoe ze die kunnen inzetten’, aldus Bart Heijboer, coördinator MaS.

Deze vorm van ‘burgerschap’ begint bij de school. Daarom zetten brugklassers zich in voor het buurtschap Schelle rondom de school. In de tweede klas gaan leerlingen zelfstandig een actie opzetten voor een goed doel. In de bovenbouw van het VMBO T(H) gaan leerlingen met een vrijwilligersorganisatie aan de slag. Ze assisteren op kinderboerderij ‘Schellerhoeve’ en koken met bewoners van zorginstelling ‘Zandhove’. Ook bloemschikken met verstandelijk beperkte mensen bij ‘Frion’ en sporten met asielzoekers bij ‘Hart voor Zwolle’ behoren tot de actviteiten. 

Sinds dit schooljaar is het mogelijk dat leerlingen zélf vrijwilligerswerk inzetten als maatschappelijke stage. De eerste lichting scholieren heeft dit inmiddels gedaan in samenwerking met Dickjim Vreugdenhil. Zo heeft Julian van der Stege zondagschool gegeven en werkte Sophie Kodden als vrijwilliger bij stichting Opwekking. Jordy Hoogenkamp trad op met zijn muziek, terwijl Inez Sollie gymles gaf bij de turnvereniging. Met dit vrijwilligerswerk en de maatschappelijke stage verdienen deze leerlingen op het VMBO-diploma de aantekening ‘Maatschappelijke stage’.

Artikel delen: