Achtste concert Zwolse Beiaard Stichting

Zwolle – Het achtste (en laatste) concert in de zomerserie van de Zwolse Beiaard Stichting wordt vanaf de Peperbus verzorgd door David van Amstel (Amsterdam, 1970).

david_van_amstel_hilversum.jpg 

David studeerde eerst klarinet en nam daarna beiaardlessen bij Boudewijn Zwart aan het Carillon Instituut Nederland te Dordrecht. Momenteel woont en werkt hij in Duitsland. Hij verzorgt geregeld bespelingen op de carillons van o.a. Frankfurt en Wiesbaden.

Het programma "Een muzikale rondreis door de romantiek van Europa" bevat 19e-eeuwse muziek -het tijdperk van de Romantiek- uit Italië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Oostenrijk. Wat in het zuiden werd gecomponeerd klinkt heel anders dan muziek uit noordelijker landen. De overeenkomst is, dat de meeste stukken uit deze periode zeer toegankelijk zijn, ongeacht de herkomst. Dat maakt deze muziek zo geschikt voor een carillonconcert. Het is immers bestemd voor alle mensen: zowel voor de toevallige voorbijganger als voor de aandachtige luisteraar.

Het klankspectrum van een carillon nodigt uit tot finesse en vrijheid van interpretatie en zo wordt het mogelijk om onbekende aspecten van melodieën te ontdekken. Deze krijgen nadruk en gewicht, waardoor een nieuw licht geworpen wordt op reeds bekende muziekstukken. Er ontstaan nieuwe dissonanten en er worden nieuwe oplossingen gevonden. Kortom: zéér Europees. Het concert is op 27 juli 2017, begint om 20:00u en is te beluisteren in de tuin van het Stedelijk Museum Zwolle ingang Melkmarkt 41. Toegang vrij.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Het is jammer dat de Zwolse Beiaard Stichting niet specifiek vermeldt wat er gespeeld wordt. In vroeger tijden was altijd te lezen wat de gastbeiaardier speelde. Programmaboekjes waren altijd verkrijgbaar op diverse adressen in Zwolle, dat is niet meer zo.
    Ik moet zeggen dat ik afgelopen weken ontzettend genoten heb van het beiaardspel op vrijdag en zaterdag! Wat een temperament had die beiaardier. Echt genoten!


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.