“Herman Brooddag” op de Thorbecke

Zwolle – Voor de leerlingen van 3 mavo van de Thorbecke Scholengemeenschap begint het nieuwe schooljaar ‘feestelijk’! In nauwe samenwerking met de Herman Brood Experience organiseert de school op donderdag 7 september aanstaande een speciale ‘Herman Brooddag’.

Dit project wordt georganiseerd als onderdeel van het schoolvak CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming). Het programma voor deze dag bestaat voor alle leerlingen uit vijf onderdelen. Na de vertoning van de Herman Brood-film ‘KUNST BEGIN DRRR NIET AN’, in de aula van de school, gaan de leerlingen in verschillende groepjes zélf aan de slag: in de school en daarbuiten. Tijdens een schilderworkshop ervaren zij hoe het is om een kunstwerk in de stijl van Herman Brood te maken. Ook krijgen de groepjes een korte workshop met zoekopdrachten, die geheel in het teken staat van de muziek van Herman Brood.

Een vierde onderdeel van de dag is een tocht door het centrum van Zwolle "in de voetstappen van Brood met de fiets of met de step (zijn lievelingsvervoermiddel)". Tijdens deze activiteit bekijken de leerlingen de stad door de ogen van de spraakmakende kunstenaar en rocklegende. Onderweg passeren en bezoeken zij talrijke herinneringen aan het Zwolle van Herman Brood. Vanzelfsprekend is ook een bezoek aan de Herman Brood Experience , gevestigd aan de Blijmarkt 21 te Zwolle, onderdeel van deze fiets- en steproute. De HBE toont een gevarieerd collectie van Herman Brood, afkomstig uit de privécollectie van vriend en initiator Ivo de Lange, weduwe Xandra Brood, dochter Lola en beide zussen van Herman. Het gaat om brieven, gedichten, tekeningen, door hem geschreven en geschilderd op doek, stukken papier en bierviltjes. Verder zijn er veel persoonlijke voorwerpen van Brood te zien, zoals gitaren, kledingstukken en zelfs zijn spuitnaalden. Door verschillende opdrachten gedurende deze Broodtrip verkrijgen de leerlingen op het eind van de rondrit een goed beeld van deze grote Zwolse kunstenaar. Aan het eind van de Brooddag komen alle leerlingen weer samen in de aula van de school, waar Ivo de Lange tijdens een ‘College Tour’-achtige sessie Hans Lafaille, Zwolse drummer en jeugdvriend van Herman Brood, zal interviewen over zijn ervaringen met Herman. Bovendien zullen beiden dan bekendmaken welk schilderij van de leerlingen een prijs verdient, omdat het door Brood zelf gemaakt had kunnen zijn.

Artikel delen:
Reacties 20
 1. Hopelijk krijgen de kinders van de ‘Herman Brood Experience ‘ niet het idee dat het leuk is om van ‘kunst’ te moeten leven. Daar zit echt geen ‘Brood’ in. Vraag Herman maar 😉  ⚠️ Meld

 2. Zal mij benieuwen of de zelfbenoemde oude schoolvrienden en jeugdvrinden van brood weer op komen draven.vandasg de dag is het grootst maatschappelijke problerm drugs.
  Dat wordt nu met een knipoog verheerlijkt.  ⚠️ Meld

 3. @Taupe ik hoop niet dat je denkt dat ik met mijn knipoog die verheerlijking van drugs deed?
  De knipoog was bedoeld voor Hik, en sloeg op ‘goddeloos’
  Wel serieus bedoeld hoor, ik ben het met je eens, de hele cultuur van drugs moeten we niet aan 3 mavo klanten serveren alsof het iets geweldigs is waar ze zelf ook maar eens aan moeten snuiven.
  Slechte initiatieven om Brood ‘over de toonbank’ te laten gaan bij jonge kinderen dus.


  ⚠️ Meld

 4. Taupie toch…Drugs het grootste maatschappelijke probleem? Misschien in jou kleine wereldje maar in de grote mensenwereld sla je de plank weer eens volledig mis. Heb je je eerst even verdiept voor je weer zomaar wat roept? Grappig hoor, hoe jij keer op keer door de mand valt.

  Ontopic
  Iedereen weet hoe Herman Brood aan zijn eind gekomen is, in mijn ogen is dat zeker geen voorbeeld om te volgen of verheerlijking, verre van dat.
  Daarnaast is de hele Herman Brood Experience een ode aan zijn kunst en niet aan zijn, in dit geval, niet relevante drugs gebruik.


  ⚠️ Meld

 5. @zwollenaaretc Het probleem is hier dat men Herman als een rolmodel aanbiedt aan 3 mavo. Dat is onlosmakelijk verbonden met zijn fatale drugsgebruik en losbandige leven. Wil jij dat jouw zoon/dochter van 14 dat rolmodel gaat volgen? Ik niet.


  ⚠️ Meld

 6. mavo dat is toch wel beetje laagste opleiding in n.l.

  en dan juist aan zulke pubers

  LEREN (juist) wat drugs kan doen

  klasse ….  ⚠️ Meld

 7. Denk je echt dat ze er wat van LEREN? Ik denk dat ze eerder het voorbeeld volgen (cool) dan er wat van leren (ik maak zelf wel uit wat ik ga doen, net als Herman).


  ⚠️ Meld

 8. Nee, Zwollee, ik vertrouw op het gezonde verstand van de leerlingen. Het gros zal zeker niet de weg van Herman Brood bewandelen omdat het ook afschrikkend werkt en daar vertrouw ik op. De (zeer) kleine groep die wel die weg bewandeld kan ook geïnspireerd raken door andere artiesten of gewoon een uitvlucht zoeken voor hun zorgwekkende omgeving en/of situatie waar ze op jonge leeftijd mee te dealen hebben!

  Als het waar is wat jij stelt zouden er relatief veel en veel meer verslaafden rondlopen!  ⚠️ Meld

 9. Hoe zouden de meeste verslaafden van drugs op de hoogte zijn gekomen? Er zijn meerdere stappen denk ik waarvan inspiratie er 1 is. Zelfmoord en drugsgebruik door idolen inspireert nu eenmaal tot navolging bij jongeren die bezig zijn hun identiteit op te bouwen.


  ⚠️ Meld

 10. Hoe men op de hoogte komt van en over drugs? Dat is een goeie! Wat denk je van de constante stroom van info in de media over gepakte dealers, opgerolde plantages, de gekleurde informatie verstrekking waarbij er niet relatief gekeken wordt maar waar de excessen worden aangedikt of in ieder geval benoemt worden, het hypocriete beleid in NL die in het buitenland al keihard voorbij gestreefd is, de miljarden verslindende en bij voorbaat verloren War on Drugs… en inderdaad, er zijn er ook die hun idool volgen..

  @ Taupe, hokjesgeest!


  ⚠️ Meld

 11. Wel, ik denk niet dat er door de aangehaalde voorbeelden

  Hoe men op de hoogte komt van en over drugs? Dat is een goeie! Wat denk je van de constante stroom van info in de media over gepakte dealers, opgerolde plantages, de gekleurde informatie verstrekking waarbij er niet relatief gekeken wordt maar waar de excessen worden aangedikt of in ieder geval benoemt worden, het hypocriete beleid in NL die in het buitenland al keihard voorbij gestreefd is, de miljarden verslindende en bij voorbaat verloren War on Drugs

  jongeren geinspireerd worden om drugs uit te proberen.

  Ik stel de ‘voorstanders’ van drugs, diegenen die vinden dat het onschuldig is weer de vraag: Wil jij dat jouw zoon/dochter van 14 het rolmodel van Herman Brood gaat volgen? Zeg eens eerlijk: als je kon kiezen, zou je willen dat ze wel of niet beginnen met joints te roken?  ⚠️ Meld

 12. Nergens zeg ik dat ik voorstander zou zijn van drugs of dat het mij niet uitmaakt dat een 14 jarige zou gaan gebruiken. Wel ageer ik tegen het feit dat een expositie cq Herman Brooddag inspirerend zou werken om drugs te gaan gebruiken of dat hij ?berhaupt een rolmodel zou zijn daarin zoals jij stelt. Ik denk eerder dat men geïnspireerd raakt door zijn kunst en muziek, zeg maar zijn creatieve geest dan door zijn drugsgebruik.

  @Taupe, wanneer kom je eens met een echt zinnige bijdrage of ga je de discussie aan zonder bedwelmd te zijn van je eigen gelijk en je kortzichtige op onderbuik gevoelens gebaseerde prietpraat?


  ⚠️ Meld

 13. Brood een rolmodel? Dat zielig hoopje mens dat al z’n talent op z’n 25e al had opgebruikt? Jongeren nu vinden Brood maar een ouwe lul.


  ⚠️ Meld

 14. De relatie tussen done en not done gerelateerd aan de reacties op dit bericht in dit geval is dat er een opeenstapeling is van fragmenten die een totaalbeeld geven, waarbij het perspectief niet in het geheel in het kader kan worden gezien, maar meer in een kader dat is gebaseerd op losse fragmenten van het totaalbeeld. Dit wordt voornamelijk geprojecteerd richting de waarnemer, die deze projectie vervolgens op zijn/haar beurt vervolgens baseert op zijn of haar persoonlijke ervaringen in het verleden.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.