Toegankelijke AED in Stadhagen

Zwolle – Stadshagen is sinds kort een AED rijker op een toegankelijke locatie. Bewoners van de Meanderhof aan de Wagenschuurstraat en Tiendschuurstraat, hebben een AED aangeschaft en buiten opgehangen. Zo’n apparaat kan iemand met een hartstilstand redden door een schok te geven die het hart weer laat kloppen.

‘Helaas kan een hartstilstand iemand plotseling overkomen. Daarom is een AED in de buurt belangrijk,’ aldus Sonia van Nispen, voorzitter van de vereniging Mens- en Milieuvriendelijk Wonen Zwolle Stadshagen, waarvan de leden wonen in de Meanderhof.

Overlevingskans
"Wij vinden het belangrijk dat de overlevingskans bij een hartstilstand voor iedereen in de wijk zo groot mogelijk is. Daarom hangt de AED sinds kort op een toegankelijke plaats in een rode kast."
De kast is een gift van de Hartstichting in samenwerking met de Vriendenloterij, vertelt Van Nispen. "Hij hangt naast de voordeur van ontmoetingsruimte de Hofkamer op het adres Tiendschuurstraat 66. De AED kan worden gebruikt door alle mensen met een reanimatie-diploma die als zodanig geregistreerd staan en een oproep binnen krijgen."

Oproepsysteem voor reanimatie
De AED is aangemeld bij het landelijk oproepsysteem. Bij een hartstilstand in de omgeving krijgen burgers die bij dit systeem staan aangemeld, een oproep om te gaan reanimeren. Zij krijgen informatie over de AED zodat ze deze kunnen gebruiken om het slachtoffer zo snel mogelijk te reanimeren. Elke seconde dat de AED eerder wordt ingezet, kan het verschil maken. Wie kan reanimeren kan zich als burgerhulpverlener bij dit systeem aanmelden via www.hartstichting.nl/aanmelden.

Artikel delen: