Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

Zwolle – Kinkhoest kan bij jonge baby’s ernstig verlopen. Om jonge baby’s te beschermen tegen kinkhoest, kunnen zwangere vrouwen zich laten vaccineren bij GGD IJsselland. De Gezondheidsraad heeft eind 2015 al geadviseerd om zwangere vrouwen te vaccineren tegen kinkhoest, maar dit is nog niet landelijk ingevoerd.

Om kinderen gezond te houden, krijgen alle kinderen al 60 jaar lang vaccinaties tegen ernstige ziektes aangeboden. Kinderen in Nederland krijgen hun eerste inenting als ze twee maanden oud zijn. Daar zit ook een vaccin tegen kinkhoest bij. Maar in de eerste weken na de geboorte zijn baby’s dus nog niet beschermd tegen kinkhoest. Kinkhoest is gevaarlijk voor pasgeboren baby’s. 

Wat is kinkhoest?
Kinkhoest is een ontsteking van de luchtwegen. Het wordt veroorzaakt door een bacterie. Je krijgt last van hoesten, wat maanden kan duren. Als je kinkhoest hebt, heb je vaak last van hoestbuien die zo heftig zijn dat je soms moet braken. Ook kun je een longontsteking krijgen. In zeldzame gevallen leidt de ziekte tot een hersenbloeding of zuurstoftekort in de hersenen.

Door te vaccineren gaan er minder kinderen dood aan kinkhoest. Maar baby’s zijn erg kwetsbaar, vooral in de eerste weken na de geboorte, als ze nog niet zijn ingeënt. Ze zijn dan erg vatbaar voor kinkhoest. Jaarlijks worden er in Nederland meer dan 100 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Soms sterft er een baby aan de ziekte.

Hoe kun je je baby beschermen tegen kinkhoest?
Het is mogelijk om je baby in de eerste weken – voordat je baby zelf gevaccineerd wordt – toch al te beschermen tegen kinkhoest. Dat kan door je als zwangere vrouw, tijdens je zwangerschap, te laten vaccineren tegen kinkhoest. Op die manier is ook je baby vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte.

In het buitenland wordt deze vaccinatie al jaren aan zwangere vrouwen gegeven. In Nederland moet het Ministerie van Volksgezondheid nog beslissen of de vaccinatie in het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma wordt opgenomen. Maar wie zwanger is, kan de vaccinatie nu al krijgen bij de huisarts of bij GGD IJsselland. Het vaccin wordt niet vergoed door de verzekering en kost bij GGD IJsselland: 73 euro (inclusief consultkosten).

Afspraak voor vaccinatie
Vaccineren kan het beste tussen de 28e en 32e week van de zwangerschap. Als je een afspraak wilt maken voor vaccinatie, kan dat bij de afdeling reizigerszorg van GGD IJsselland. Een afspraak maak je door tussen 09:00 en 12:00 te bellen naar 038 – 428 16 33. Om er zeker van te zijn dat er plek is op het spreekuur, kun je het beste al een paar weken van tevoren bellen voor een afspraak.

Meer weten?
Wil je meer weten over de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen, kijk dan op de website van het RIVM: www.rivm.nl/kinkhoestvaccinatiezwangerevrouwen.

Heb je inhoudelijke vragen? Neem dan contact op met de afdeling Infectieziektebestrijding van GGD IJsselland: infectieziekten@ggdijsselland.nl of 038 – 428 16 56 (niet voor afspraken).

Artikel delen:
Reacties 5

Reacties zijn gesloten.