CDA: Meer mensen uit de bijstand

Zwolle – Ondanks de economische groei is het aantal mensen in de bijstand de afgelopen jaren sterk is gestegen. Mensen die in de bijstand terecht komen, komen daar in het algemeen moeilijk op eigen kracht weer uit. "We mogen onze ogen niet sluiten voor dit groeiende probleem. Als we de tweedeling in de maatschappij tegen willen gaan, moeten we zorgen dat zoveel mogelijk mensen aan het werk kunnen. Om mensen aan het werk te krijgen, denken wij dat door samen met de gemeentelijke werkbedrijven programma’s en arrangementen te ontwikkelen mensen via leer/werktrajecten weer terug in het arbeidsproces kunnen komen", legt woordvoerder Economie Henk Meulink toe .

Provincie verantwoordelijk
Het CDA vindt dat de provincie haar verantwoordelijkheid moet nemen. Volgens de fractie moet zij kennis en middelen inzetten om het aantal mensen in de bijstand te verminderen en op deze manier een belangrijke bijdrage leveren aan de versterking van de regionale arbeidsmarkt. Door niet alleen te kijken naar werkplekken, maar ook aandacht te hebben voor scholing hoopt het CDA dat meer mensen vanuit de bijstand weer aan het werk kunnen

Meters maken
"We hebben de gedeputeerde tijdens de Statenvergadering gevraagd dit najaar met dit idee aan de slag te gaan en zo snel mogelijk de plannen te presenteren aan Provinciale Staten. Het probleem is urgent en we moeten meters maken. De provincie kan dit niet alleen. Samen met werkgevers en de gemeentelijke werkbedrijven kunnen we ervoor zorgen dat de mensen die nog thuiszitten en zo graag weer aan het werk willen de juiste opleiding krijgen, werkritme opdoen en weer zelf voor hun eigen onderhoud kunnen zorgen. In oktober vindt een grote werkconferentie plaats over dit onderwerp. Gedeputeerde van Hijum heeft toegezegd dat hij binnen bestaande programma’s al ruimte ziet om met dit idee aan de slag te gaan. Hij heeft ons gevraagd te wachten op de uitkomst van de conferentie voordat we het college de opdracht geven met ons plan aan de slag te gaan Mochten we vinden dat de plannen, die we dit najaar verwachten, niet ver genoeg gaan, dan zullen we de aangehouden motie met de opdracht aan het college alsnog indienen" besluit Henk Meulink.

 

Artikel delen:
Reacties 20
 1. Een goed streven: mensen weer aan het werk te krijgen. Echter: in de afgelopen jaren is er een kostbare industrie ontstaan met betrekking tot voornoemde. Onder andere cursussen, leer/werktrajecten en (om)scholing ten spijt zal dat nagenoeg voor weinigen iets concreets opleveren. Een enorm aantal ambtenaren hebben hier veel werk mee voor een leuke boterham. De kosten die hiervoor gemaakt worden bedragen liefst 40.000 euro per werkzoekende. Voor met name de groep 50- en 60 jarigen geldt echter één ding over: overleven! Mijn advies: stop met al die goedbedoelde plannen welke goed voor de beeldvorming zijn en niets anders. Met name genoemde groepen voorzien van een fatsoenlijk basisinkomen is de enige en goedkopere remedie. Dit scheelt (dure) ambtenaren en de hiermee gemoeide kosten welke de belasting betaler uiteindelijk moet betalen.


  ⚠️ Meld

 2. Een ‘gratis’ basisinkomen neemt alle initiatief weg en kweekt afhankelijke mensen. Voor alle duidelijkheid: ik val ook in de doelgroep maar ben het niet eens met het idee van een basisinkomen.


  ⚠️ Meld

 3. Een ‘gratis’ basisinkomen neemt alle initiatief weg en kweekt afhankelijke mensen.

  Dit is aantoonbaar niet waar. Er is verschillende keren geëxperimenteerd met een basisinkomen, op verschillende plekken op de wereld, en mensen worden er juist actiever en initiatiefrijker van.

  Jammer dat deze discussie altijd wordt gevoerd op basis van vooroordelen. Lees Rutger Bregman eens, die zet alle feiten helder op een rijtje.


  ⚠️ Meld

 4. Bijna alle mensen kunnen aan het werk tegenwoordig er is zo veel vraag van hoog tot laag dat een gratis basisinkomen totaal niet nodig is.
  Dit werkt alleen maar klaploperij in de hand en het land zit al vol mer allemaal klaplopers die de hele dag aan de kont staan te krabben.
  Maar als het gros in 1 keer om 6 uur in de ochtend de mand uit moeten om te gaan werken dan geven velen niet meer thuis laat staan dat ze in ploegendiensten moeten gaan werken.Gewoon korten 75 procent korten op de uitkering en hup aan de slag.


  ⚠️ Meld

 5. Ken je wel zo makkelijk typen Bennie. Waar halen de mensen de o zo nodige werkervaring vandaan dan?
  Kun je wel roepen dat die bijstandsmensen allemaal lui zijn. Dat is generaliseren beste meneer! Dat is niet meer van deze tijd.
  Dat geldt overigens voor een basis inkomen hetzelfde. De mensen kunnen studeren en diploma’s halen wat ze willen. Jong of oud komen niet aan de bak. Zonder werkervaring!


  ⚠️ Meld

 6. Richard, laat Benny maar kletsen, vermoedelijk schrijft hij over zichzelf, want iets zinnigs komt er verder niet uit. Proost Benny, neem nog een alcoholische versnapering op kosten van de belastingbetaler.


  ⚠️ Meld

 7. Werk? Welk werk?!?

  ’t Zijn allemaal uitzendbaantjes & 0-urenconctracten, van het simpelste horeca of lopende band werk tot zaken waar je hbo/universitair voor opgeleid moet zijn.

  Handig voor de werk”gevers” maar de maatschappij gaat er aan kapot. Mensen zaniken altijd over luie jeugd (en in dit geval personen met een bijstandsuitkering) maar in de nabije toekomst (en eigenlijk nu al) kunnen mensen zich door dit soort problemen (geen vast & voorspelbaar inkomen) zich geen huurhuis veroorloven, laat staan een koopwoning.


  ⚠️ Meld

 8. Plien, wanneer je werk hebt, is het wel makkelijker om iets anders te zoeken. Al is het niet iets dat je ambieert, je komt toch anders binnen met CV en tijdens het gesprek. Vooral wanneer je al een tijdje bij huis zit. Het versterkt alleen maar je streven naar een baan die je graag wilt hebben en je bent daarnaast bezig.

  Positief punt aan het plan: gelukkig is er weer oog voor werk. Het is een tijdje een ondergeschoven kind geweest. Er zijn nog steeds grote problemen met 45+ ers en werk. Daar moet werk van gemaakt worden. Dat probleem is volgens mij moeilijk op te lossen omdat de werkzoekende geen stap wil terug doen in salaris en de werkgever is bang voor ziekte. Het congres gaat het allemaal wel uitwijzen.


  ⚠️ Meld

 9. Ik zie het al allemaal van die zakkrabbers alhier.Lekker in de zon zitten en laat een ander het maar opknappen.Huilen uit 1 oog heet dat.


  ⚠️ Meld

 10. Dit werkt alleen maar klaploperij in de hand en het land zit al vol mer allemaal klaplopers die de hele dag aan de kont staan te krabben.

  Vooroordelen dus. Zie verder mijn eerdere reactie.


  ⚠️ Meld

 11. Benny, valt wel mee hoor. Ik ben geen voorstander van een basis inkomen, maar ik besef ook dat de maakindustrie wordt bedreigd door de verdere automatisering (robotten en andere mogelijkheden). Die vervangen mensen moeten wel wat gaan doen en moeten ook ergens van leven? Hoe zit het met de loonkosten van de robot, wordt die arbeid ook belast/draagt die wat bij aan de gemeenschap?


  ⚠️ Meld

 12. @benny,

  gratis ? basisuitkering

  nix gratis het is een basis ,
  dan vervalt de rest wat nu ”normaal” is
  (kwijtscheldingen )

  lees eerst maar eens wat een basisloon (inkomen) is

  ik zeg doen !!!
  iedereen een basis….

  geen regels meer, wil je meer geld
  lees luxer leven verdien het maar er bij 🙂


  ⚠️ Meld

 13. Ja CDA, al die zogenaamde vluchtelingen krijgen vroeg of laat allemaal een bijstandsuitkering. Daar zijn jullie mede verantwoordelijk voor.


  ⚠️ Meld

 14. Ja-tja, Ik heb moeite met de vaststelling van de hoogte van het basis inkomen (wat is basis en wat is luxe?) en met het loslaten van het principe dat je niet hoeft te werken voor het geld.
  We hebben nu een sociaal vangnet en dat werkt tot op zekere hoogte goed. Er kan natuurlijk altijd een verbeteringsslag gemaakt worden. Zelf vind ik dat het moet lonen om te werken, het kan niet zo zijn dat iemand met niets doen meer geld krijgt die werkt. Dat is nu het geval met bijvoorbeeld alleenstaande moeders in een bijstand uitkering en dat vind ik principieel verkeerd.


  ⚠️ Meld

 15. Nou Klaas Jan, voor dát probleem is het basisinkomen juist een oplossing. Met het basisinkomen wordt het hele ingewikkelde systeem van toeslagen en bijstand overbodig. Blijft moeder thuis dan heeft ze alléén basisinkomen, gaat ze werken dan verdient ze meer. Precies wat je wilt.


  ⚠️ Meld

 16. Nee Riet. Dat is het niet helemaal. Wat is de hoogte van het basis inkomen? Sommige voorbeelden spreken over 60% van de mediaan? Dat betekend een forse + wat men nu al, in mijn ogen onterecht, heeft. Of de toeslagen moeten er af of het minimum loon moet omhoog. Gezien de hoogte van de loonkosten op internationale schaal, denk ik dat er gekort moet worden op de verschillende toeslagen. Werken moet gewoon lonen en dat doet het nu niet.


  ⚠️ Meld

 17. Om het even in het juiste perspectief te plaatsen. Mensen die afgekeurd zijn (handicap enz), daar moet het gewoon goed geregeld voor zijn. Hoeft niet luxe, maar een normaal bestaan moet mogelijk zijn.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.