Folkeringa benoemd als directeur Zwolse theaters

Zwolle – De Raad van Toezicht van Zwolse theaters is verheugd dat zij per 1 oktober 2017 Hilko Folkeringa heeft benoemd als directeur/bestuurder van de Zwolse theaters.

persfoto_hilko_folkeringa_fotograaf_marcel_j._de_jong.jpg
Foto: Marcel J. de Jong 

Folkeringa is geen onbekende in theaterland. Sinds 2010 is hij werkzaam als directeur van Theater De Nieuwe Kolk in Assen. In de Drentse hoofdstad heeft hij het theater en de organisatie letterlijk en figuurlijk van de grond af aan opgebouwd. Vijf jaar geleden is het moderne cultuurcomplex De Nieuwe Kolk geopend. Inmiddels is het een goed draaiend en succesvol theater- en bioscoopbedrijf. Ook heeft hij per 1 januari jl. de fusie met Bibliotheek Assen gerealiseerd. Voor zijn periode bij De Nieuwe Kolk was hij drie jaar directeur van Schouwburg Ogterop in Meppel.

Folkeringa volgt Margreet Wieringa op die per september dit jaar zal beginnen als directeur van het DeLaMar Theater in Amsterdam. De afgelopen drie jaar heeft Wieringa in Zwolle een aantal succesvolle koerswijzigingen doorgevoerd en heeft een nieuwe richting gegeven aan de organisatie. Dankzij een zeer gevarieerde programmering heeft zij een breed publiek aan de theaters weten te binden.

Hilko Folkeringa: "Eigenlijk ben ik al jaren heimelijk verliefd op Zwolse theaters en Zwolle als stad. Het zijn theaters met allure en een sterke merkwaarde in een prachtige stad die volop in beweging is. Toen deze vacature voorbijkwam, kon ik dan ook niet anders dan mijn belangstelling tonen. Ik kijk terug op een mooie tijd in Assen, waar je Theater De Nieuwe Kolk kunt vergelijken met Theater De Spiegel. Dit geldt ook voor mijn tijd in Meppel, waar Schouwburg Ogterop vergelijkbaar is met Schouwburg Odeon. Zwolse theaters brengt dit goede samen. Het is een grote eer en een lot uit de loterij om sturing te mogen geven aan deze fantastische theaters."

Thecla Bodewes, voorzitter van de Raad van Toezicht: "Wij zijn buitengewoon verheugd dat we na het aangekondigde vertrek van Margreet Wieringa zo’n voortreffelijke opvolger hebben gevonden met een enorm gevoel voor gastvrijheid, cultuur en theater, dat past bij de standing en statuur van De Zwolse Theaters. Wij wensen hem veel succes en plezier in zijn nieuwe functie met de geweldige mogelijkheden van de podia van de Zwolse theaters en haar toegewijde medewerkers"

Margreet Wieringa: "Hilko Folkeringa is een ervaren theaterdirecteur die, daar ben ik van overtuigd, de sterke positie van de Zwolse theaters verder zal uitbouwen."
 

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Ik denk dat meneer meer verliefd is op zijn bankrekening.
  Zal wel een mooi gevalletje ons kent ons zijn geweest.
  Toevallig PvdA?


  ⚠️ Meld

 2. 1 klein vraagje, ‘de Zwolse Theaters’, zijn die dingen
  helemaal cool gefinancierd uit de eigen kosten en opbrengsten?

  Dat moet wel uitkunnen toch?
  Pas op de centjes Zwollenaren.
  Laat je niet gekmaken door Folker.

  Hikje is ook ‘verliefd op theater’ :):)  ⚠️ Meld

 3. Zodra voorzitters van de Raden van bestuur/toezicht laaiend enthousiast zijn wordt ik steeds minder enthousiast. Waarschijnlijk hoort de heer Folkeringa tot het vriendenclubje. En je weet hoe het gaat: ons kent ons en we helpen elkaar aan een goed betaald baantje.  ⚠️ Meld

 4. Mooi dat zo snel een opvolger is gevonden en nog wel met de juiste theatervaring.
  Terecht dat RvT tevreden is.
  Veel succes Hilke Folkeringa:)


  ⚠️ Meld

 5. @debakker Jij had natuurlijk liever een banketbakker of een boekhouder als theaterdirecteur gehad? Zou je ook een voetballer als huisarts willen, of heb je toch liever iemand met relevante kennis en ervaring?


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.