Voorbeschouwing PEC Zwolle – Roda JC

Door Redactie

|   Laatste wijziging

Zwolle – Na wekenlang voorbereiden, gaat voor PEC Zwolle zondag het zesde achtereenvolgende seizoen in de Eredivisie van start. Op het in de zomer opgehoogde en vernieuwde kunstgrasveld trappen de mannen van hoofdcoach John van ’t Schip en assistent-trainers Dwight Lodeweges en Gert Peter de Gunst dan om 12.30 uur af tegen Roda JC Kerkrade.

Voor PEC Zwolle startte de voorbereiding op zaterdag 24 juni in Wijthmen, toen het MAC3PARK stadion nog één grote zandvlakte was. Een week later volgde de eerste oefenwedstrijd in en tegen Genemuiden, waar met 3-0 gezegevierd werd. Met diezelfde cijfers werd drie dagen later in Hoogeveen ook van die andere hoofdklasser, HZVV, gewonnen. Hierna volgden er nog oefenwedstrijden tegen SV Dalfsen (0-8 winst) en VVOG (0-0). Met FC Emmen trof PEC Zwolle halverwege juli de eerste profclub. In Wijthmen werd met 3-0 gewonnen. Tegen Almere City FC speelden de Blauwvingers vervolgens de eerste wedstrijd in het eigen stadion. Zwolle wist ook hier een 3-0 zege te behalen en wederom ‘de nul’ te houden. Dat lukte ook tegen het Turkse Gençlerbirliği SK, waar Zwolle in Hattem met 2-0 van won. In Volendam slikten de Blauwvingers de eerste tegentreffers, maar verloren werd er niet. De oefenwedstrijd als afsluiter van de open dag van Volendam eindigde in 2-2. Als slot van de voorbereiding kwam SC Cambuur op bezoek. Tegen de Leeuwarders sloot het team van John van ’t Schip de oefencampagne met een 4-0 zege en bovendien ongeslagen af.

In de voorbereiding kregen veel spelers de mogelijkheid zich in de kijker te spelen bij de technische staf. Diederik Boer en Mickey van der Hart keepten om en om hun wedstrijden en Piotr Parzyszek kreeg de kans om zich in de spitspositie te laten zien. In de achterhoede verscheen Bram van Polen op de linksbackpositie, mede doordat aanwinst Dico Koppers nog niet fit was. Hierdoor nam Kingsley Ehizibue de plek op rechtsachter in. Met de van sc Heerenveen overgekomen Younes Namli, was er op het middenveld een nieuw gezicht. Een bekend gezicht was dat van Erik Bakker, die na zes jaren in het geel-blauw van SC Cambuur, weer terugkeerde in Zwolle. Ook Erik Israelsson maakte zijn opwachting, nadat de Zweed vorig seizoen een groot gedeelte van de tweede seizoenshelft geblesseerd vanaf de kant moest toekijken. Ryan Thomas sloot later aan, omdat de Nieuw-Zeelander met zijn vaderland actief was op de Confederations Cup.

De tegenstander uit Kerkrade startte iets later aan de voorbereiding, maar kwam afgelopen seizoen dan ook tot de laatste speeldag in actie. Pas op 28 mei wist het zich te verzekeren van een nieuw jaar in de Eredivisie. De nummer voorlaatst van het voorbije seizoen versloeg in de nacompetitie met veel strijd en passie achtereenvolgens Helmond Sport en provinciegenoot MVV Maastricht. In de voorbereiding boekten de Limburgers, wisselende resultaten. Het team van trainer Robert Molenaar, vorig seizoen nog eindverantwoordelijke in Volendam, begon met een 0-14 overwinning bij RKTSV Terwinselen en won ook met 1-3 van R.K.S.V. Groene Ster. Het Belgische KAS Eupen was vervolgens met 0-5 te sterk, waarna er tegen FC Eindhoven (2-3) en Lierse S.K. (0-1) knap werd gewonnen. De laatste oefenwedstrijd tegen Standard Luik ging met 1-0 verloren, al kreeg de tegenstander van zondag de nodige kansen (waaronder een strafschop) om niet als verliezer van het veld te stappen.

Ondanks het magere voorbije seizoen, wist keeper Benjamin van Leer een mooie transfer naar Ajax te maken. De sluitpost gold als de steunpilaar van de achterhoede en deed meerdere keren wat van een keeper verwacht mag worden: punten pakken. Als reactie hierop werd de talentvolle Hidde Jurjus gehuurd van PSV, maar daar bleef het niet bij. Ook keeper Filip Kurto keerde terug in het Parkstad Limburg stadion, waar spelers Nestoras Mytidis, Simeon Raykov en Stefan Savic juist uit vertrokken. Van landskampioen Feyenoord werd middenvelder Simon Gustafson voor één seizoen gehuurd en ook Tsiy Ndenge is een nieuw gezicht bij de eerste tegenstander van PEC Zwolle. De 20-jarige Duitse middenvelder is eveneens voor één seizoen gehuurd van Borussia Mönchengladbach. Ook uit Duitsland afkomstig is Mario Engels. De flankspeler heeft een contract getekend voor twee seizoenen en komt over van het Poolse Slask Wroclaw. Jorn Vancamp moet Roda JC Kerkrade dit seizoen aan doelpunten gaan helpen. De pas 18-jarige aanvaller wordt gehuurd van RSC Anderlecht, waar hij te boek staat als groot talent.

Wist je dat….
….PEC Zwolle en Roda JC Kerkrade in 2012 ook tegenover elkaar stonden tijdens de eerste speelronde van de Eredivisie? Destijds was dat in Kerkrade en was Art Langeler hoofdtrainer. Het was voor Zwolle de eerste wedstrijd op het hoogste vaderlandse podium na de degradatie van FC Zwolle in 2004. Huidig commercieel directeur Joost Broerse opende in de openingsfase uit een hoekschop van Bart van Hintum verrassend de score, waarna Sanharib Malki, wiens naam deze zomer veelvuldig genoemd werd in Kerkrade, voor de 1-1 eindstand zorgde. Wiljan Pluim, die voor en na zijn periode in Zwolle het shirt van de Limburgers droeg, stond destijds in de Zwolse basis, die er op 11 augustus 2012 zo uitzag: Ter Wielen, Van Polen, Lachman, Van den Berg, Van Hintum, Gravenbeek, Broerse, Achenteh, Pluim, Benson en Narsingh.

De vijf meest recente confrontaties in Overijssel
Van de laatste vijf edities PEC Zwolle – Roda JC Kerkrade, eindigden er twee in een doelpuntloos gelijkspel. Dat was in het seizoen 2003-2004, toen FC Zwolle in het Oosterenkstadion een punt pakte voor 5.715 toeschouwers en afgelopen seizoen. Nicolai Brock-Madsen leek PEC Zwolle vlak voor tijd de zege te bezorgen, maar zijn treffer werd door de arbitrage afgekeurd.

Eredivisie, seizoen 2003-2004
FC Zwolle – Roda JC Kerkrade: 0-0.

Eredivisie, seizoen 2012-2013
PEC Zwolle – Roda JC Kerkrade: 3-2 (2-2). (6′ Malki 0-1, 10′ Van Hintum 1-1, 32′ Mokhtar 2-1, 35′ Biemans 2-2, 73′ Avdic 3-2)

Eredivisie, seizoen 2013-2014
PEC Zwolle – Roda JC Kerkrade: 3-1 (1-0). (19′ Thomas 1-0, 62′ Donald 1-1, 78′ Fernandez pen. 2-1, 90+3′ Benson 3-1)

Eredivisie, seizoen 2015-2016
PEC Zwolle – Roda JC Kerkrade: 3-1 (0-1). (41′ Gullon 0-1, 49′ Menig 1-1, 73′ Bouy 2-1, 78′ Bouy 3-1)

Eredivisie, seizoen 2016-2017
PEC Zwolle – Roda JC Kerkrade: 0-0.

Arbitrage
PEC Zwolle – Roda JC Kerkrade staat zondag onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis. Vorig seizoen floot Nijhuis de laatste thuiswedstrijd van PEC Zwolle tegen sc Heerenveen (2-1) alsmede de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam (2-3). De Enschedeër wordt bijgestaan door assistent-scheidsrechters Johan Hubers en Richard Martens. Official is Cristian Dobre. Bron: www.peczwolle.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

15 gedachten over “Voorbeschouwing PEC Zwolle – Roda JC”

  1. Ik denk ga even naar de training kijken,begint dat gezeik weer dat de boel op slot zit en achter gesloten deuren.
    Wat denkt die vantschip nou dat we hier bij een topclub zitten?

  2. 3-1
    Ik hoop inderdaad dat die v t schip normaal blijft doen en geen capsones krijgt. We blijven een provincie club, dus toegankelijk voor iedereen.

  3. Laat van t Schip toch gewoon zijn werk doen. als hij vindt dat er besloten getraind moet worden zonder pottenkijkers van de komende tegenstander dan is dat toch prima. Bij veel clubs doet men dit als er tactisch getraind wordt. Je moet de tegenstander op voorhand al niet wijzer maken. Over de hele week zijn er genoeg open trainingen die je kunt bezoeken.

  4. 2-0 voor PEC tegen by far de lafste ploeg van de Eredivisie, dat zijn ze al jaren. Ik gun Roda ook om die reden van harte een degradatie.

Reacties zijn gesloten.