Stadsfestival krijgt betaalmiddel van zwerfafval

Door Redactie

Zwolle – Een duurzaam betaalmiddel op het Stadsfestival Zwolle: er wordt een eigen festivalmunt gemaakt van plastic afval, dat dient als betaalmiddel. Het Stadsfestival Zwolle is het allereerste festival in Nederland dat op deze manier haar eigen muntjes maakt met zwerfafval als grondstof.

Michiel van Willigen, wethouder Christen Unie Zwolle, neemt het eerste muntje in ontvangst op 23 augustus om 8.45 uur bij het GreenPAC iLab in Zwolle. De Zwolse Kaia Hazes (7 jaar) zal het muntje aan de wethouder overhandigen. Initiatiefnemer Gooitske Zijlstra: "Het is tijd, hoog tijd dat we in Nederland meer gaan doen met een product dat wij tot op de dag van vandaag als wegwerpproduct zien. Zonde, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Daarom zetten wij de eerste stap naar bewustwording: een gerecycled festivalmuntje op het Stadsfestival. Hiermee vragen we aandacht voor plastic afval als nieuwe grondstof. Resultaat? Een betere en schonere leefwereld voor nu en later."

Samen met Ferna Jalink (Green PAC iLab), Peter Ankersmit (Trending Industries)en Peter-Bas Schelling (Schelling Services) heeft Zijlstra dit ‘Plastic Fantastic’ concept bedacht en gerealiseerd. Van het maken van de machine tot het vinden van partners om dit project financieel mogelijk te maken. In een zeer kort tijdsbestek is een idee omgetoverd tot een geweldig project op het Stadsfestival, waar iedere inwoner van Zwolle aan kan deelnemen. Ondertussen hebben ook de landelijke media het nieuws al opgepikt, met als centrale vraag: "Waarom was dit er niet al!". Margreet Wieringa (producent Stadsfestival): "Het is een simpel idee maar zo’n krachtig initiatief. Dit hoort echt bij het Stadsfestival Zwolle. Juist dit idee laat zien dat Zwolle ruimte biedt voor vernieuwing. Ik ben heel trots!"  Op het Stadsfestival kan iedereen zien hoe de muntjes gemaakt worden in de Plastic Straat. Er worden nog vrijwilligers gezocht om voorafgaand aan het festival te helpen met het verzamelen van afval: Plastic Vissen, op 30 augustus, voor jong & oud. De muntjes worden na het festival weer verwerkt om er een ander gerecycled plastic product van te maken. Kijk voor meer informatie over Plastic Vissen, de Plastic Straat en het volledige programma op www.stadsfestival.nl: van 31 augustus tot en met 3 september 2017.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Stadsfestival krijgt betaalmiddel van zwerfafval”

  1. Mooi!

    Resultaat? Een betere en schonere leefwereld voor nu en later.”

    Al kunnen de 4 formerende partijen (w.o. CU én CDA) daar nog wel veel meer aan doen.
    Heb er soms wel een zwaar hoofd in. Hoe staat het bijvoorbeeld met fossiele brandstoffen en met intensieve veehouderij. We hebben bijvoorbeeld, niet lang geleden, meegemaakt dat 20.000 varkens in één keer (op gruwelijke wijze) aan hun einde kwamen. Hoeveel kippen zijn er de afgelopen tijd niet vergast? Voor welke leefomstandigheden kiezen dus (ook) Christelijke partijen, als het om rentmeesterschap draait? Weet niet of we wel zo heel veel van (met name) het CDA mogen verwachten in het komende Kabinet.

    Maar dit is écht een goed initiatief. Heb sowieso veel vertrouwen in deze nieuwe wethouder!

  2. Nog even een kleine actuele toevoeging op 12:31 Zonder intensieve veeteelt, waren deze 40.000 kippen ook niet in 1 klap verbrand.
    Volgens mij is economisch gewin voor enkelen, het enige voordeel. Waaronder ook het gewin voor de banken die met deze vee-fabrieken in zee willen gaan.
    Zou de vraag zo enorm zijn toegenomen, dat we zonder deze fabrieken vlees uit het buitenland zouden moeten halen? Hoe erg is dat eigenlijk?

    Nadelen zijn o.a. dat de vee-industrie bijdraagt aan klimaatverandering, overbemesting en andere milieuvervuiling. Er wordt heel vaak op nogal “dieronwaardige wijze” met dieren omgegaan.
    Kleine boerenbedrijfjes worden wel aan de kant gezet door de megastallen.
    In gebieden waarin deze megastallen staan word de geur als een groot probleem gezien. Bij megastallen komt veel ammoniak vrij. Het is dus ook nog eens slecht voor het milieu.
    Megastallen passen niet in het mensbeeld van boerderijen.
    Als dieren in een megastal een ziekte oplopen, zijn de gevolgen niet te overzien. Boeren proberen dit tegen te gaan door middel van antibiotica, maar wij, mensen, krijgen de antibiotica ook binnen. bacteriën worden immuun en dit kan ook voor ons nare gevolgen hebben.
    Bij megastallen is de kans groter dat dieren infectieziekten overbrengen op mensen. In megastallen zal dit sneller gebeuren dan in kleinere bedrijfjes.
    Doordat er veel dieren in megastallen kleine oppervlaktes hebben, tast het mestoverschot de lucht- en waterkwaliteit aan. Er worden zoveel dieren ondergebracht in megastallen, waar moet alle mest heen?
    Omwonende van megastallen hebben te maken met gezondheidsoverlast en landschapsontsiering.
    Aan en afvoer van veel varkens/kippen/koeien en veevoeder veroorzaakt extra drukte door een grotere hoeveelheid vrachtverkeer, welke op b.v polderwegen ongewenst is.
    Veel van devarkens/kippen/koeien zelf hebben een slecht leven met weinig ruimte en het is een fabeltje dat megastallen de laatste jaren diervriendelijker worden.

    Sorry, wilde slechts een kleine (maar desastreuze) toevoeging plaatsen. Maar een site sleepte me verder mee.

    Maar dit topic gaat over een prima initiatief m.b.t. duurzaamheid, dicht bij huis. Mijn 2 reacties spelen ook niet eens zo ver buiten Zwolle, Swifterbant komt natuurlijk ook dichtbij.

    Denk dat we, met deze definitie, MOETEN doen wat binnen ons bereik ligt om aan een duurzame wereld te werken

    Duurzaamheid betekent dat in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten.

    Er staan nog veel meer definities/interessante artikelen/onderzoeken online: kijk maar eens. Duurzaamheid is ons aller verantwoordelijkheid. Begint bij onszelf. Maar mag hopen en verwachten dat, ook aan de formatietafel, economisch gewin niet altijd centraal staat in deze consumptiemaatschappij.

    * Hoop op het naderende Stadsfestival, met ‘festivalmunten van zwerfafval’ te betalen.

  3. Zwerfafval wat miljoen miljard bacteriën bevat en andere ziektekiemen gebruiken voor een munt waar iedereen weer met de klauwen aan zit.

    Ranzig.

Reacties zijn gesloten.