Ikea komt dan toch naar Zwolle

Het Zweedse woonwarenhuis Ikea mag een nieuwe mega-vestiging openen in Zwolle. De beslissing komt na een kwart eeuw bakkeleien over de vergunning. Wanneer de vestiging in Zwolle daadwerkelijk de deuren gaat openen is nog niet duidelijk, maar de gemeente heeft nu definitief toestemming gegeven voor bouw op een locatie van bijna 50.000 vierkante meter langs de Bentheimstraat en de Nieuwleusenerdijk op bedrijventerrein Hessenpoort.

In 1982 was er voor het eerst sprake van de komst van Ikea naar Zwolle. De gemeente wilde echter geen toestemming geven voor een vestiging in de buurt van de snelweg op de Voorsterpoort, maar wilde dat de Zweden op een andere locatie in de gemeente gingen bouwen. Daar zag Ikea niets in, wat leidde tot een patstelling. Nu komt er een locatie beschikbaar in Hessenpoort, vlakbij de snelweg. Deze was in eerste instantie voorbestemd voor hotelketen Van der Valk, waardoor ruimte ontstaat voor Ikea. Bij Ikea Zwolle zullen naar verwachting zo’n 400 mensen een baan gaan vinden. De Zwolse Ikea gaat goed 50 miljoen euro kosten.

Artikel delen:
Reacties 25
 1. Hmmm… Leuk zo’n Ikea, maar die enkele keer dat we er iets vandaan halen wil ik best een eindje omrijden. Ik ben bang dat je nu hier ook de filetaferelen gaat krijgen bij de afritten naar deze Ikea op met name feestdagen dat de zaak open is. (En het is al zo’n druk punt op de A28.)

  En ik neem die af-/oprit iedere dag twee keer naar mijn werk. Ik hoop dat het mee gaat vallen.

  Een tijdje terug was Meppel volgens mij nog onder de kandidaten. Dat zou volgens mij veel idealer zijn. Niet de drukte, maar wel dichtbij.

  Maar goed, voor de werkgelegenheid in Zwolle is het natuurlijk wel weer goed. Laat ik het dan toch maar positief bekijken! 😉

 2. Ik denk dat de Ikea niet echt een concurrent voor de meubelboulevard is. Misschien in enige mate nog van Kwantum en Trendhopper, maar toch zeker niet van die andere dure zaken.

 3. Ach dan verdwijnen die dure zaker mischien wel.
  Voor sommige mensen jammer maar niet voor de meeste.
  Kan leen bakker ook een mooi plekje op de woon boulevard krijgen. 😉

 4. De ondernemersvereniging Woonboulevard Zwolle is verbaasd dat IKEA op Hessenpoort komt.
  De woonwinkels hadden verwacht dat IKEA op de Voorsterpoort gevestigd zou worden. Daarover is al enige tijd overleg met de gemeente. Volgens de ondernemers is uit onderzoek gebleken dat uitbreiding van de woonboulevard op de Voorsterpoort alleen mogelijk is door de komst van IKEA. Nu dat niet gebeurt, legt dat volgens de ondernemersvereniging een bom onder de ontwikkeling van een woonboulevard op de Voorsterpoort.

 5. Voorsterpoort is een baggerlocatie voor een winkel dat zoveel verkeer aantrekt. De Blaloweg zou alle zaterdagen vaststaan. Kijk maar naar andere IKEA’s in Nederland.

 6. Aan de reacties te zien een grote aanwinst. Nou ben ik kennelijk niet van deze tijd, maar vraag me af wat heb ik daar nou aan?
  Ik lees: Zweedse balletjes met saus… Hmm, wil ik wel eens proberen. Is dat ook niet die winkel met die bouwpakketten met standaard 1 schroefje te weinig?
  Ik bedoel: Heb je er meer aan dan Leen Bakker?

 7. Die Zweedse balletjes zijn echt lekker, enne… Als je naar Ikea gaat, dan wel op tijd want dan heb je voor een paar euro een lekker ontbijtje met alles erop en eraan.

  Blij dat er eindelijk een Ikea komt. Scheelt me weer ritjes naar Hengelo en en Amersfoort! ;D

 8. Inderdaad zet dit Zwolle op de kaart. Laat de meubelboulevard ( de nieuwe dan) maar loslopen hoor, Ikea heeft ook niet alles. @Nance; op de fiets, dat wil ik zien met zo’n kast achterop 😉
  @ Bernard; 1e kopje koffie betalen en daarna kan je zoveel bijschenken als je wilt, dan vergeef ik ze dat schroefje wel haha 😉

 9. @bernard: weer dat broodje-aap verhaal. dat van die schroefjes is allang achterhaald. ’t is mij nog nooit overkomen en alles zit na jaren nog steeds stevig in elkaar. Wat ik echt niet snap ik dat die gasten van de woonboulevard nu gaan lopen mekkeren. de voorsterpoort is inderdaad een baggerlocatie. nu heb je daar op zaterdag al enorm veel verkeer, laat staan wanneer er daar een ikea komt. zoals al eerder gezegd: laten die zgn. exclusieve meubelzaken maar iets aan hun prijs gaan doen. dat is pas een bom onder die business, want kwalitatief is dat spul haast geen haar beter.

 10. leuk hoor, maar we doen alsof Van Basten coach van FC Zwolle wordt. Zo bijzonder is het toch niet? Kijk naar het kaartje van NL met IKEA vestigingen, bij Zwolle zat gewoon een gat So what? Er is hier ook geen bijenkorf?

 11. wanneer beginnen ze nou
  wanneer beginnen ze met de bouw, want ik heb een keer gelezen dat de ikea in 2009 wordt opgeleverd. of gaat het uberhaubt nog door?

Reageer