D66 : bezorgd om kwaliteit zorg in Zwolle

Zwolle – D66 maakt zich zorgen over de kwaliteit van de zorg in Zwolle. De gemeente Zwolle verspreidde onlangs een document onder zorgaanbieders. Ze overweegt om voor zorgaanbieders aanvullende kwaliteitseisen op het gebied van interne bedrijfsvoering te gaan opleggen. Volgens ons leidt dit mogelijk tot een kwalitatieve vermindering van het zorgaanbod in de stad.

De voorgestelde richting brengt mogelijk meer bureaucratie en hogere kosten voor de aanbieders – betaald uit zorggeld – met zich mee. Dat heeft geleid tot onrust bij partners in de stad. Er bereiken ons signalen uit de stad dat een flink aantal zorgaanbieders vreest dat ze onder de voorgestelde voorwaarden geen zorg meer voor de inwoners van Zwolle kan leveren.

Op zich is het stellen van kwaliteitseisen een goede zaak, meer kwaliteit is in ieders belang. Juist daarom is er ook door D66 in de raad op aangedrongen om de kwaliteit van de aangeboden zorg meer en beter te controleren. Echter het is de vraag of de manier waarop dit volgens de huidige plannen lijkt te gaan gebeuren daadwerkelijk leidt tot betere zorg.

‘Wij zijn niet overtuigd van het verband tussen kostbare externe audits en de kwaliteit van geleverde zorg. Daarom zijn wij kritisch over de voorgestelde richting.’, aldus D66-raadslid Henk Schippers. ‘Hogere eisen mogen niet leiden tot verschralen van het zorgaanbod of betekenen dat veel zorggeld moet wordt besteed aan het inrichten van kostbare bureaucratische procedures en controles.’

D66 stelt samen met de fractie van de VVD vragen aan het college waarom bij deze kwaliteitseisen toch in belangrijke mate is gekozen voor het (voor aanbieders zeer kostbare) meten van de interne processen en minder is ingezet op behaalde resultaten voor de inwoner?

Wij hopen spoedig antwoord te krijgen op onze vragen, zodat niet alleen wij duidelijkheid hebben maar dat ook aanbieders weten waar zij aan toe zijn.

 

Artikel delen:
Reacties 38
 1. D66; jullie zijn toch ook aanhangers van de geprivatiseerde zorg? Dit is daar 1 van de gevolgen van. Nu zorgen uiten vind ik hypocriet, duizenden mensen zijn door overheveling van zorgtaken naar gemeentes op straat komen te staan en nu bezorgd doen. Raar!


  ⚠️ Meld

 2. Hupsakee, de zorg polonaise wordt voortgezet door de fracrtie leden van d66.
  Chapeau,.
  Defilerrd groen links niet mee in deze kolderieke stoet?
  Opnieuw kritische vragen etc etc, bekruipt mijn een griezelig dejavu.
  Nergens eindigend dejavu.
  Hellup , tokus komt niet meer boven??????


  ⚠️ Meld

 3. Het op orde hebben van de interne processen zegt niets over de kwaliteit van geleverde zorg. Het betekent alleen dat alle kruisjes in de juiste vakjes staan. De zorgvrager komt alleen maar nog meer klem te zitten in allerlei protocollen. De zo geroemde zorg op maat is bij de indicatiestelling al ver te zoeken en met de focus op interne processen zullen de aanbieders er alleen maar meer protocollen aan toe voegen. De kloof tussen zorgvraag en zorgaanbod wordt groter en groter. Bureaucratie, dure bureaus en nietszeggende keurmerken vieren hoogtij. Honderden euro’s worden over de balk gesmeten om te voorkomen dat 1 euro misschien wel eens anders wordt uitgegeven dan in het protocol staat.
  O Ja, er moet ook nog zorg verleend worden. Bijna vergeten.

  #Rutje Sturen op interne processen betekent in de praktijk dat sjoemelaars hun gang kunnen gaan, want die weten wel hoe de papiermolen werkt.
  De goedwillenden vergeten wel eens een kruisje omdat ze meer aandacht hebben hun primaire taak, nl zorgverlenen.  ⚠️ Meld

 4. Het is al een poosje bekend dat de wens er ligt dat Zwolle terug wil naar maximaal 40 zorgaanbieders. Dit is waarschijnlijk één manier om dat te bereiken.


  ⚠️ Meld

 5. Helemaal eens met doermin.

  Het is een dilemma waar veel Nederlandse ziekenhuizen mee worstelen: om de registratiedruk de baas te zijn, moet meer administratief personeel worden aangenomen. En dus zorgpersoneel worden ontslagen.


  ⚠️ Meld

 6. Wat ik dan niet snap dat bijvoorbeeld een ziekenhuis niet in protest komt
  tegen meer administratieve druk waar ze mensen voor moeten aannemen.

  Een ziekenhuis verdient aan het leveren van zorg toch?

  Ik denk dat de zorgsector zo corrupt is als het maar kan!


  ⚠️ Meld

 7. Bericht door benny, op 18 augustus 2017 16:25
  Maar D’66 zijn toch zelf de grootste sjoemelaars samen met de Pvda.
  Ik snap niet dat ze zich zelf in de broek bouten.

  Benny.
  Daar sta jij toch om bekent, om jezelf helemaal te beschijten als je weer eens laveloos in de goot ligt in je eigen drek.


  ⚠️ Meld

 8. D66 is toch die partij van het legaal orgaanroven in Nederland tenzij je hebt aangegeven het niet te willen? Die partij toch?

  Niet meer serieus te nemen.


  ⚠️ Meld

 9. Als ze zich nou net zo druk zouden maken om de kwaliteit van de geleverde zorg als dat ze zich druk lopen te maken over de kleine letter regeltjes dan zouden de hulp behoevende burgers niet steeds in de kou staan en kunnen de zorg kosten drastisch omlaag.

  Maar nee het is de gewoonste zaak van de wereld dat je voor zorg betaald die nooit geleverd word en de gemeente vind dat normaal.


  ⚠️ Meld

 10. D66 en vooral Pechtold dankt haar huidige zetelaantal aan het framen van andersdenkenden. Christenen en natuurlijk vooral Geert Wilders en zijn PVV worden geframed tot en met.
  Framen kan juist D66 dus heel goed.


  ⚠️ Meld

 11. Bedankt Japser Bos, voor het weer om zeep helpen van een discussie op WLZ. Je bent een gefrustreerde kleuter. Ben je vroeger zo gepest op school?


  ⚠️ Meld

 12. Heb je het artikeltje over schoolzwemmen wel gelezen Leonardo67?
  D66 probeert schoolzwemmen als gevaarlijk te betitelen, is dat framing of gewoon domme bangmakerij, zeg het maar.
  Schoolzwemmen moet gewoon weer terug naar de basisschool trouwens, iedereen met gezond verstand kan bedenken dat op den duur minder mensen ( inclusief kinderen)zullen verdrinken.


  ⚠️ Meld

 13. Leonardo(Rogier,Brammie) kijkt alleen naar namen wat hem niet aanstaat die scheldt die verrot.Ik debk dat hij is misbruikt in de kleuterklas.8)8)


  ⚠️ Meld

 14. Bericht door benny, op 22 augustus 2017 15:07
  Leonardo(Rogier,Brammie) kijkt alleen naar namen wat hem niet aanstaat die scheldt die verrot.Ik debk dat hij is misbruikt in de kleuterklas.smilies/cool.gifsmilies/cool.gif

  Dan ben jij Benny, Alex, Stoel, enz. wel een aanwinst op WLZ, olde trollert.:D:D:D


  ⚠️ Meld

 15. Benny, over wie heb jij het allemaal? Je noemt namen van mensen die ik niet ken. Drink wat minder overdag, misschien dat dat helpt.


  ⚠️ Meld

 16. Beste verbinding, ik reageer op deze reactie van Japser;

  Bericht door Jasper Bos, op 20 augustus 2017 19:06
  D66 is toch die partij van het legaal orgaanroven in Nederland tenzij je hebt aangegeven het niet te willen? Die partij toch?

  Niet meer serieus te nemen.

  Vind jij dat normaal?


  ⚠️ Meld

 17. Hoi, ik ben nieuw in deze string. Als ik de commentaren doorneem meot ik het met bennie eens zijn.
  D66 wordt niet genoemd in het artikel schoolzwemmen


  ⚠️ Meld

 18. @RietPluim
  Ja en? Het hele artikel is n.a.v. een uitspraak van D66. Dus wat is jouw punt? Je denkt dat D66 tot een beter inzicht is gekomen, kom maar met de info dan.


  ⚠️ Meld

 19. En RietPluim wat vind jij van de framing door D66, jammer dat je je daar niet op ingaat, terwijl jij met het onderwerp framing begint.


  ⚠️ Meld

 20. Verbinding

  Welke framing? Ik heb D66 niets horen zeggen. Verwijs me naar een originele bron, dan zal ik eens kijken.

  Overigens was het Jasper Bos die met framen begon, tenzij je “legale orgaanroof” geen framing vindt natuurlijk. Wat is dat eigenlijk, legale orgaanroof? Is dat net zoiets als een originele kopie?


  ⚠️ Meld

 21. Verbinding

  Ik kan inderdaad lezen en ik zie niets wat op framen lijkt. D66 is bang dat ouders kinderen later op zwemles doen. Die angst lijkt me onterecht, en daarom geen overtuigend argument, maar dat is nog geen framing.

  Nu weer on-topic. D66 maakt zich zorgen dat het voorstel van de gemeente ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg. Dáár hebben ze groot gelijk in. Anders hebben we straks maar zes grote zorgaanbieders in de stad, één voor elke doelgroep. Verstandelijke handicap? U kunt kiezen uit Frion, Frion en Frion. Psychische problemen? De RIBW of niks. Lekker overzichtelijk voor die luie ambtenaren, maar met onze keuzevrijheid is het gedaan.

  Doet de D66 eens iets goed, zitten jullie weer te zeiken.


  ⚠️ Meld

 22. Nee RietPluim je kunt blijkbaar niet lezen, ik zal het je dan maar voorkauwen:
  Jij beschuldigd iemand van framing, ik ga door op dit onderwerp met de opmerking dat het juist D66 is die Christenen en Wilders framed.
  Als je je een beetje in de landelijke politiek verdiept kan iedereen dit zien, zelfs jij als je eerlijk durft te kijken.

  Het onderwerp schoolzwemmen heb ik al uitgelegd, maar ook hier weer geen reactie van jou.

  Vervolgens probeer je er mee weg te komen door als een schooljuffrouw te proberen te beslissen dat we snel van het nieuwe onderwerp af moeten. Je doet me aan Dame denken, ben jij dat?
  Die deed dit ook: als de discussie de “verkeerde” ongemakkelijke kant op ging, snel wegdraaien en gewoon ontkennen of je van de domme houden.


  ⚠️ Meld

 23. Het verschil is, Verbinding, dat de frame van Jasper Bos hierboven gewoon te lezen is, terwijl jij geen enkel voorbeeld geeft van waar D66 aan framing doet.

  Mijn reactie op het schoolzwemmen kun je in mijn voorgaande reactie lezen. Mocht daar iets onduidelijk aan zijn dan kun je gerust ernaar vragen, maar doen alsof ik niet gereageerd heb is – opnieuw – framing.

  En je kunt nog steeds doorgaan over framing zoals je ziet zonder dat deze schooljuffrouw je in de hoek zet.

  Ik ben in ieder geval blij dat je zelf dat het een nieuw onderwerp is dat Jasper Bos heeft aangesneden. Wat vind jij eigenlijk van de plannen van de gemeente?


  ⚠️ Meld

 24. @verbinding

  helemaal met je eens. Andere mensen beschuldigen of op de man spelen, kop in het zand en er om heen draaien. Lijkt de Antifa wel.


  ⚠️ Meld

 25. Jasper Bos,

  Je mist echt alle zelfreflectie. De aanleiding van deze hele discussie was jouw reactie van 20 augustus 2017 19:06, die off-topic, beschuldigend en op de man was.

  En zodra ik probeer weer on-topic te reageren, noemt jouw vriendje Verbinding me een schooljuffrouw die probeert voor jullie iets te beslissen.

  De zorg in Zwolle laat jullie koud. Liever zeiken jullie D66 af.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.