Zara geopend in voormalige bibliotheek

Zwolle – Winkelketen Zara heeft donderdag de deuren geopend van het nieuwe filiaal in het centrum van Zwolle. Naast een grote kledingstore heeft ook Zara Home zich gevestigd aan de Diezerstraat. De komst van Zara heeft het centrumgebied van Zwolle een nieuwe impuls gegeven.

Wethouder René de Heer is enthousiast: "Wij zijn blij met de komst van Zara naar Zwolle. Een publiekstrekker halverwege de Diezerstraat is een belangrijke impuls voor de binnenstad. En natuurlijk goed voor de werkgelegenheid en economie voor deze regio. Mooi dat we met Zara – samen met het UWV en net als bij andere grote winkelketens – afspraken hebben kunnen maken om Zwollenaren zonder werk een kans te geven weer aan de slag te gaan." De panden, waarin Zara en Zara Home zijn gevestigd, zijn volledig verbouwd, herbouwd en gerenoveerd door B+O Architecten uit Meppel. De monumentale voorzijde, waarin oorspronkelijk het provinciehuis en later de bibliotheek waren gevestigd, is behouden gebleven. De gevel is gerenoveerd. Aan de achterzijde is er nieuwgebouwd. In het ontwerp is rekening gehouden met de historische context van de binnenstad. Het dak richt zich met de dakhellingen en nokken op de belangrijke landmarks in de stad en is hiermee een waardevolle aanvulling van het dakenlandschap van de binnenstad. Tekst: www.zwolle.nl

Artikel delen:
Reacties 13
 1. Sorry, hier schoot ik toch echt even in de lach:

  “In het ontwerp is rekening gehouden met de historische context van de binnenstad.”

  Het kavel is gewoon compleet volgeramd tot het absolute maximum.

  Probeer nou niet achteraf met een kletsverhaal recht te praten wat krom is, de mensen aan de Spoelstraat zijn zwaar gedupeerd, geld ging gewoon weer voor alles bij deze wethouder.

  Onze oude binnenstad is weer een grote keten rijker, en weer wat van haar karakter kwijt. Ik vind het bepaald geen verbetering. Gelukkig zit de Stadkamer nu om de hoek, het heeft de zwolse burgers allemaal genoeg gekost. Daar hoor je nu niemand over.


  ⚠️ Meld

 2. De historische context van de zwolse binnenstad bestaat uit compleet ‘dichtgeramde’ kavels. Dat is toch geen geheim!? Zwolle staat daar om bekend bij de stadskenners en een ‘pain in the neck’ voor de brandweer. Niets nieuws onder de zon.
  Wat hier bedoeld wordt is het dakpatroon, de dakrichting en het verbod op een platdak .


  ⚠️ Meld

 3. Persoonlijk vind ik die veranderingen best mooi.
  Het maakt van Zwolle meer en meer een stad.
  Als ik kijk naar die ufo op het dak van de fundatie dan is dat een grote verbetering van de stad Zwolle en krijgt het minder en minder de aanblik van een dorp.Ga zo door en ram de boel er maar flink uit.


  ⚠️ Meld

 4. Helemaal eens met benny. Een stad hoort lef te tonen. Door netjes binnen de kaders te blijven zal Zwolle zich niet onderscheiden.
  Dat brave dorpse karakter mag er van mij wel uit.

  Natuurlijk moet het historische beeld wel behouden blijven, maar zowel bij de Zara als de fundatie zie je dat het prima samengaat. (en nu niet doen of de spoelstraat voorheen mooier was)


  ⚠️ Meld

 5. die ufo een verbetering?? Echt niet! Het is horizon vervuiling en staat totaal niet bij de looks van de oude binnenstad! Wie dit bedacht heeft moet zich die schamen!


  ⚠️ Meld

 6. ZARA: Architectuur als Façade

  Voor zowel bestuurlijke, als architectonische missers. Achter deze gevel huist nu niets meer dan een kale identiteitloze witte winkeldoos die iedere voeling met de plek mist en overal had kunnen staan waar ketens als Zara dergelijke misdaden begaan. Zwolle heeft zich (opnieuw) laten inpalmen op economische gronden.

  Architectuur waarin het karakter van het gebouw leesbaar wordt, zoals het contrast tussen oud en nieuw, was kennelijk teveel gevraagd voor deze opdrachtgever die welstand, architect gemeente én college op haar knieën kreeg.

  Zelfs in de monumentale gevel heeft men mogen zagen om de etalageruiten conform ZARA-protocol nog net iets lager te kunnen maken dan het monument eer aan doet.

  Nu is het begrijpelijk dat men volume nodig had en dat dit een plek is waar dat (deels) kan, maar kom er dan op zijn minst eerlijk voor uit in plaats van te zeggen dat ‘het geheel in schaal en dakenlandschap is ingepast’. Want je hoeft geen architect te zijn (zoals ik) om te zien dat dit niet het geval is of om bijvoorbeeld te zien dat
  Interieur en exterieur totaal niet hetzelfde verhaal vertellen.

  Zo maar even een suggestie;

  Waarom geen goede herwaardering en passende aanpak voor de monumenten aan de Diezerstraat met vervolgens een transparante tussenbouw met roltrappen en daarachter een contrasterend herkenbaar nieuwbouwdeel? In plaats daarvan verkoos men deze monotone woekerende witte winkeldoos die niet alleen alle buren maar ook alle schoonheid verdrukt. Een winkelpand als zovelen; zielloos en los van alle context.  ⚠️ Meld

 7. Eens met Bennie en Ezer. Ik had trouwens ook wel bedenkingen bij
  ‘de ufo’. ’t is ff wennen geweest, ja logisch! ’t nogal een ding 😉
  Maar wel een mooi ding bij nader inzien 🙂

  Ik ga d’r eens kijken, wie weet 🙂  ⚠️ Meld

 8. Kan aardig meegaan in het verhaal van Diks. Maar op het onzalige moment dat de Gemeente besloot ruimte te geven aan Zara kon je op je klompen aanvoelen dat dit er aan zat te komen. En als je dan toch je gang mag gaan doe het dan maar rigoreus, wat gebeurt is.

  Je kunt zeggen wat je wil maar er staat een adembenemende mooie witte doos met de perfecte afmetingen ook Zara – home er naast is van een verblindende schoonheid. Hiervoor moet je anders naar de grote steden. De architect van de blbliotheek trachtte te sparen , maar presteerde een krachteloos gebaar.

  Het Goevernementsgebouw had de pech aan de Diezerstraat te staan… De griekse gevel van neo-classicisme kreunt achter het geweld van de hippe mode reus, gelukkig blijft het neogotische van de buur helemaal intact en onaantastbaar.  ⚠️ Meld

 9. Bericht door Hikje, op 19 augustus 2017 15:51
  Eens met Bennie en Ezer. Ik had trouwens ook wel bedenkingen bij
  ‘de ufo’. ’t is ff wennen geweest, ja logisch! ’t nogal een ding smilies/wink.gif
  Maar wel een mooi ding bij nader inzien

  Ik ga d’r eens kijken, wie weet

  @Hikje heb 3 keer in die ufo gezeten prachtig. Je hebt net een gevoel dat je gelukkig niet op deze wereld bent. Zonder al die zeikers die hier reageren inclusief Hikje de wereldverbeteraar:D:D:D


  ⚠️ Meld

 10. Ik vind het hervomen va. De binnenstad iets hoort bij deze tijd.
  Wat waardevol is dat het karakter van de binnenstad blijft zoals die nu is.


  ⚠️ Meld

 11. Afgelopen vrijdag liep ik door het straatje aan de achterkant, daar waar je vroeger ook aan de achterkant de bibliotheek in kon. Dat ziet er daar verschrikkelijk uit en geeft je een onveilig gevoel. Komt waarschijnlijk door de metershoge muur die de gehele straat bijna in beslag neemt zonder 1 raam of deur. Niet echt fijn voor de mensen die aan de andere kant wonen.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.