GL/DG pleit voor frisfeesten in Zwolle

GroenLinks/De Groenen pleit voor Frisfeesten. Bij Frisfeesten maken jongeren tussen de 12 en 16 jaar geheel alcoholvrij kennis met het uitgaansleven. In de Randstad zijn Frisfeesten al succesvol en ook elders in het land krijgt het idee meer en meer navolging, zegt de fractie. 

Frisfeesten komen tegemoet aan jongeren die nog wat te jong zijn voor het ‘reguliere’ uitgaansleven. Op een goede manier georganiseerd, met de juiste aankleding en muziek, laat het ze ervaren dat gezond en fris heel leuk en gezellig kan zijn. Bovenmatig gebruik van alcohol onder jongeren staat zowel landelijk als in Zwolle op de agenda. Van der Harten: “Terecht, want (veel) alcohol is schadelijk voor de ontwikkeling van kinderen.” Uit diverse cijfers blijkt dat jongeren in Nederland  gemiddeld steeds jonger beginnen met het drinken van alcohol. Bovendien drinken ze steeds vaker en steeds meer per keer. Vanaf bovenbouw basisschool tot 16 jaar komt het ook vaker voor dat jongere eens of meerdere malen dronken zijn geweest. GL/DG stelt hierover een aantal vragen aan het college van Zwolle.

Het Alcoholmatigingsprogramma jeugd 2007-2011 heeft diverse maatregelen om dit maatschappelijke probleem aan te pakken. Duidelijk is dat er nog meer nodig zal zijn om tot een kentering te komen. Wij zien Frisfeesten als een waardevolle aanvulling.

Vragen :

1. Bent u het ermee eens dat Frisfeesten een goeie manier zijn om jongeren vroeg te laten ervaren dat feesten zonder alcohol heel leuk kan zijn?

2. Bent u met ons van mening dat Frisfeesten een goede toevoeging is aan wat er voor jongeren van 12 tot 16 jaar te doen is en ook een goede impuls kan geven aan sociale samenhang in wijken?

3. Bent u bereid om in gesprek te gaan met wijkorganisaties, jongerenraad, jongerencentra en welzijnsinstellingen om Frisfeesten te organiseren en te stimuleren?

4. Bent u bereid om Frisfeesten op te nemen in het alcoholmatigingsbeleid voor jongeren?

Michiel van Harten

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Eindelijk nog één die er over begint waarom dit soort feest amper in Zwolle zijn. In Stadshagen is heel sporadisch wat, maar dat lijkt niet op wat er in Takens gebeurd. Maandelijks is het daar op een vrijdagavond tjokvol (niets aan de hand en gezellig) met bijzonder veel Zwollenaren. Helemaal naar Balkbrug. Moet hier toch ook kunnen?
    http://www.takensbalkbrug.nl/index2.asp

Reageer