Voorbeschouwing PEC Zwolle – FC Twente

Zwolle – Zaterdagavond staat het eerste Overijsselse treffen van het seizoen op de rol. PEC Zwolle ontvangt namelijk FC Twente, een affiche dat sinds enkele jaren in het teken staat van het weerzien met oude bekenden. Ook deze zomer versterkten de Tukkers zich met een speler die vorig seizoen nog in Zwolse dienst speelde.

Duels tussen PEC Zwolle en FC Twente hebben de afgelopen jaren een bijzonder karakter gekregen. De nodige spelers trokken van Zwolle naar Enschede. Youness Mokhtar keerde inmiddels met een omweg terug naar Zwolle, maar ook Kamohelo Mokotjo en Mateusz Klich vonden ieder hun weg naar Twente. De twee middenvelders verlieten de club deze zomer voor een avontuur in Engeland; Mokotjo tekende bij Brentford, Klich bij Leeds United. Naast de vertrekkende spelers, wisten de Tukkers de selectie te verbreden met enkele nieuwkomers. Zo werd vorig seizoen al bekend dat Jorn Brondeel doelman Nick Marsman onder de lat moest gaan vervangen en werd Tom Boere, de goaltjesdief van de Jupiler League, uit Oss opgepikt. Deze zomer stapte ook Danny Holla de Grolsch Veste binnen. De middenvelder die vorige winter zijn contract in Zwolle nog liet opwaarderen tot het einde van het seizoen, gold als één van de steunpilaren binnen het elftal van Ron Jans. Met Jos Hooiveld heeft Twente tijdens deze editie van PEC Zwolle – FC Twente bovendien nóg een speler in de selectie met een verleden in Zwolle.

René Hake, die als assistent van Jans de overstap naar Twente maakte en zondag zijn oude club al observeerde op Het Kasteel, oogstte vorig seizoen veel lof door met een flink verjongde selectie als zevende te eindigen. Een plaats die normaliter recht zou hebben gegeven op het spelen van play-offs voor Europees voetbal, ware het niet dat de licentiecommissie van de KNVB FC Twente in een eerder stadium al had gestraft, door de club voor drie seizoenen uit te sluiten van Europees voetbal.
Met Holla binnen de lijnen startte Hake dit seizoen op de plek waar drie maanden geleden Feyenoord het landskampioenschap vierde. In de Rotterdamse Kuip kwam Twente, dat een teleurstellende voorbereiding kende en waarin het in de laatste vijf oefenwedstrijden zelfs niet tot scoren kwam, goed voor de dag. Een stunt zat er echter niet in, want de thuisploeg bleek met 2-1 te sterk. Extra zuur was daarom het resultaat zes dagen later tegen VVV-Venlo. De promovendus bleek in Enschede eveneens met 2-1 de betere en dus zal Hake er op gebrand zijn in Zwolle de eerste punten van het seizoen te behalen, om een mislukte seizoenstart te voorkomen.

Met vier punten uit twee duels is PEC Zwolle beter aan de competitie begonnen. Het punt vorige week op Het Kasteel werd na afloop vooral gekoesterd, al leek er zeker in de fase rond de openingstreffer van Youness Mokhtar meer in het vat te zitten. Vooral het aanvalsspel, waarbij Ryan Thomas als leider op het middenveld met heerlijke passjes strooide, stemde het Zwolse publiek tot tevredenheid. Daarnaast bracht coach John van ’t Schip, die in het verleden ook bij FC Twente actief was, net als in de thuiswedstrijd tegen Roda JC Kerkrade (Tijjani Reijnders) een debutant. Dico Koppers werd vijfentwintig minuten voor tijd binnen de lijnen gebracht. De linksback raakte op 12 maart van dit jaar geblesseerd, toen hij met zijn toenmalige club Willem II uitgerekend PEC Zwolle ontving. Een ingescheurde enkelband betekende het einde van het seizoen voor Koppers, die deze zomer transfervrij naar Overijssel kwam en de voorbereiding vooral benutte om weer wedstrijdfit te worden. Bovendien zat ook Rick Dekker na zijn kruisbandblessure weer op de bank tegen Sparta Rotterdam. Alleen Wouter Marinus, die in de tweede oefenwedstrijd van de voorbereiding tegen HZVV uitviel, verblijft nu nog in de ziekenboeg.

Wist je dat…
PEC Zwolle – FC Twente twee seizoenen geleden ook in de derde speelronde op het programma stond? Ook toen hadden de Zwollenaren voorafgaand aan het duel vier punten. Een strafschop van Lars Veldwijk leverde Zwolle een 1-0 voorsprong op. De gelijkmaker van Hakim Ziyech werd door Ben Rienstra na rust ongedaan gemaakt, waardoor PEC Zwolle met onder meer Kevin Begois, Boban Lazic en Abdel El Hasnaoui binnen de lijnen, op zeven punten kwam.

De vijf meest recente confrontaties in Zwolle

Eredivisie, seizoen 2012-2013
PEC Zwolle – FC Twente: 1-1 (0-1). (11′ Tadic 0-1, 81’Avdic 1-1)

Eredivisie, seizoen 2013-2014
PEC Zwolle – FC Twente: 1-1 (0-0). (49′ Fernandez 1-0, 72′ Promes 1-1)

Eredivisie, seizoen 2014-2015
PEC Zwolle – FC Twente: 1-2 (1-1). (28′ Thomas 1-0, 39′ Castaignos 1-1, 80′ Castaignos 1-2)

Eredivisie, seizoen 2015-2016
PEC Zwolle – FC Twente: 2-1 (1-0). (26′ Veldwijk 1-0, 46′ Ziyech 1-1, 63′ Rienstra 2-1)

Eredivisie, seizoen 2016-2017
PEC Zwolle – FC Twente: 1-2 (1-1). (8′ Seys 0-1, 31′ Menig 1-1, 55′ Assaidi 1-2)

De KNVB heeft Ed Janssen aangesteld als scheidsrechter voor het duel PEC Zwolle – FC Twente. Jan de Vries en Freek Vandeursen zijn de assistent-scheidsrechters. Official is Clay Ruperti. De laatste keer dat Janssen een wedstrijd in Zwolle leidde was op 19 september 2015 (PEC Zwolle – ADO Den Haag: 2-1). Op donderdag 6 april van dit jaar was Janssen voor het laatst leidsman bij een wedstrijd van PEC Zwolle, uit bij Roda JC Kerkrade (2-1). Tekst: www.peczwolle.nl

Artikel delen:
Reacties 13
  1. Helaas 1-3.
    Dit is het seizoen van de degradatie. Maar wat wil je met het falende beleid van Visser en Nijkamp. Dertien spelers weg en vijf spelers terug. En dat niet alleen, spelers als Ongenda en Achahbar hebben geld toe gekregen bij hun vertrek, of het riante salaris wordt gewoon doorbetaald door PEC. Dit soort miskopen maken de club kapot, het geen dat is opgebouwd wordt nu in rap tempo te niet gedaan. Het geld is op, versterkingen hoeven niet meer worden verwacht. En dan lees je ook nog dat een groot talent als Reynders gratis vertrekt naar AZ. Dat kan er ook nog wel bij.


    Maak melding

  2. @Trotse Zwollenaar, je bent wel erg zuur bezig, een slechte voorspeller en tevens bijzonder slecht ingelicht. Ik neem je dan ook maar niet serieus!


    Maak melding

Reageer