Leger des Heils Zwolle wordt ‘kerk met stip’

Zwolle – De kerkelijke gemeente van het Leger des Heils (kerkgenootschap) in Zwolle sluit zich aan bij het landelijke oecumenisch netwerk ‘Kerken met Stip’. De officiële bevestiging vindt plaats op zaterdag 9 september. Een delegatie van ‘Kerken met Stip’ zal dan het officiële logo op de gevel van het kerkgebouw aan de Geert Grotestraat bevestigen. Een ‘kerk met stip’ zet bewust haar deuren open voor ex-gedetineerden die, nadat ze hun straf hebben uitgezeten, maar moeilijk aansluiting kunnen vinden in de maatschappij en bij een kerkgenootschap.

In 2002 werd ‘Kerken met Stip’ geboren. Het is een landelijk oecumenisch netwerk waaraan – vanuit het protestantse en het rooms-katholieke justitie-pastoraat – verschillende kerken en geloofsgemeenschappen zich verbonden hebben in hun zorg voor gedetineerden en ex-gedetineerden.
De organisatie ‘Kerken met Stip’ inventariseert gastvrije kerken en geloofsgemeenschappen waar ex-gedetineerden welkom zijn en zich op zondag en door-de-week thuis kunnen voelen. De stip is geïnspireerd op zogenaamde ‘Hobo-tekens’. Zwervers in vroeger dagen brachten een stip aan op bomen en grote stenen in de buurt van boerderijen en herbergen waar ze welkom waren. Later werd een stip ook aangebracht op woningen of gebouwen van instellingen. Dit om lotgenoten te laten weten: ‘’Hier kun je aankloppen. Hier wordt je gastvrij onthaald”.

Nederland telt inmiddels zeventig kerken met stip. Eigenlijk is voor het Leger des Heils de aansluiting bij ‘Kerken met Stip’ vanzelfsprekend omdat dit geheel aansluit bij de doelstelling van de organisatie: er zijn voor ieder mens, dus ook voor (ex)gedetineerden. Het Leger des Heils in Zwolle is al vele jaren betrokken bij het gevangenispastoraat van de Penitentiaire Inrichting (PI) in Zwolle. De aansluiting bij ‘Kerken met Stip’ is dus een logisch gevolg. Op zaterdag 9 september rond twaalf uur zal de nieuw aangelegde moestuin bij het gebouw van het Leger des Heils officieel in gebruik worden genomen door Annemiek de Wolf, manager primair proces van de werkeenheid Overijssel van het Leger des Heils. Daarna zal een vertegenwoordiger van ‘Kerken met Stip’ het logo op de gevel bevestigen.

Artikel delen:
Reacties 7
  1. Hikje, het is een mooi gebaar van de kerk. Ik kan geen islamitische variant bedenken hier in Europa of het Midden Oosten zoals het Leger des Heils, Unicef of Amnesty International.


    ⚠️ Meld

  2. De eerste 2 reacties weer lekker simpel zeg. Je mag gewoon kiezen om er heen te gaan en het is goed om je weten dat je welkom bent. Nix mis mee!


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.