Theodorakapel in de schijnwerpers

Zwolle – Een verborgen parel in het hart van Zwolle. Dat is de Theodorakapel. Sinds begin vorige eeuw ligt deze kapel bescheiden verscholen bij het woon-, zorg- en dienstencentrum Nieuwe Haven van IJsselheem. Tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 9 en zondag 10 september komt daar verandering in.

theodorakapel_artist_impression.jpg 

De kapel en het terrein eromheen zijn dan van 11.00 tot 16.00 uur het toneel van rondleidingen, optredens en verschillende activiteiten, ook voor kinderen. De opbrengsten hiervan worden gebruikt voor de restauratie van de Theodorakapel. De geschiedenis van de Theodorakapel begint in 1904. Burgemeestersdochter Theodora Ludovica Vos de Wael laat haar woning en een legaat van vijfduizend gulden na aan de parochie Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming. Op de plek van haar woning aan de Harm Smeengekade worden een klooster (met kapel) en een pension voor oudere vrouwen gesticht. In de jaren zeventig van de vorige eeuw maakt het pension plaats voor bejaardenhuis Nieuwe Haven. Op dezelfde plek wordt in 2007 het huidige woonzorgcentrum gebouwd.

Herontwikkeling en nieuwbouw zorgen er nu voor dat de Theodorakapel letterlijk en figuurlijk zichtbaar wordt voor de inwoners van Zwolle. Het oude klooster maakt plaats voor sociale huur- en koopappartementen. Dit complex heeft een open verbinding met prachtige binnentuin van woonzorgcentrum Nieuwe Haven.
In afwachting van de restauratie is de Theodorakapel gesloten. Maar tijdens de Open monumentendagen kunt u er een kijkje nemen en een impressie krijgen van hoe de kapel er na de opknapbeurt uit komt te zien.

In de tuin van Nieuwe Haven vinden tijdens de Open Monumentendagen allerlei activiteiten plaats voor jong en oud. Zoals een optreden van De Italianen met muzikaal straattheater, verhalen uit de oude doos, sjoelen, jeu de boules en verschillende spelletjes voor kinderen.
Zondag van 11.00 tot 11.50 uur kunt u in de kapel een speciaal en gratis concert bijwonen. Het Britten Sextet speelt dan muziek van onder andere Piazolla en Tsjaikovski. Limoncello, een cello duo, improviseert een cross-over tussen klassieke en populaire muziek. Op www.facebook.com/TheodorakapelZwolle vindt u meer informatie over de activiteiten in het kader van Open Monumentendag.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Inderdaad een verborgen Parel, ik loop hier regelmatig langs, maar pas sinds de sloop van delen van de flat daar zag ik de kabel. Een mooie verrassing!:)


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.