Plastic Vissen in Zwolle

Zwolle – Meer dan 40 stoere kapiteins en bemanningsleden gaan plastic vissen op woensdag 30 augustus! Woensdag wordt tijdens het Vissen plastic uit de Zwolse grachten gehaald om festivalmuntjes van te maken waarmee op het Stadsfestival voor de voorstellingen betaald kan worden. Samen laten we zien dat plastic afval een grondstof is voor nieuwe producten.

Op woensdag 30 augustus vertrekt om 15u de Plastic Fantastic parade vanaf de Potgietersingel: de boot van Waterschap Drents Overijsselse Delta vaart voorop en voert het tempo aan. Hiawata Actief stelt de grote sloep en twee kleine bootjes beschikbaar en de ROVA vaart mee met de vuilnisboot, daarop worden de volle plastic zakken verzameld.Voorafgaand 

Voorafgaand aan het Plastic Vissen is het Stadsjutten. Inge Arend van Clean 2 Antarctica begeleidt de zoektocht in de stad: van haar krijgen alle kinderen een werkboek met een handleiding voor Stadsjutten, waarin kinderen de mogelijkheden van plastic leren. Welke soorten zijn er, welk plastic kun je bij elkaar inzamelen en hoe beïnvloedt plastic ons ecosysteem? Het zijn enkele vragen die de kinderen wordt gesteld met één conclusie: plastic en ander zwerfvuil is een grondstof voor nieuwe dingen. Zero Waste dus! Dit start om 13.00 uur. Al het afval gaat in een speciale zak, terwijl Inge hen alles leert over plastic. Het begin- en eindpunt is bij Rabobank IJsseldelta [Willemskade 1]. Alle volle zakken worden op de kade gelegd, waarna de Plastic Vissers het meenemen. Op 2 september worden de zakken tijdens het Plastic College op het Stadsfestival geleegd en geanalyseerd. Wat zit er nou eigenlijk allemaal in?

En dit alles voor het duurzame betaalmiddel op het Stadsfestival Zwolle: er wordt een eigen festivalmunt gemaakt van plastic afval. Het Stadsfestival Zwolle is het allereerste festival in Nederland dat op deze manier haar eigen muntjes maakt met zwerfafval als grondstof. Michiel van Willigen, wethouder Christen Unie Zwolle, nam het eerste muntje in ontvangst op 23 augustus om bij het GreenPAC iLab in Zwolle. De Zwolse Kaia Haze (7 jaar) overhandigde het muntje aan de wethouder. Wilt u ook zien hoe we de muntjes maken? Kom dan naar het Stadsfestival en bezoek de muntjesmakerij!

www.stadsfestival.nl

Artikel delen: