Eureka bestaat 25 jaar

Zwolle – Sociaal culturele vereniging Eureka viert donderdag haar 25 jarig bestaan. Het gebouw aan het Assendorperplein werd gekraakt in 1991 en een bewogen jaar later is van hieruit de vereniging ontstaan. Bij Eureka kun je al 25 jaar terecht voor lekker goedkoop eten, live muziek, dansfeesten en gewoon heel veel gezelligheid. Het 25 jarig bestaan word dus ook uitbundig gevierd!

eureka_25_jaar.jpg 

De organisatoren zijn erg enthousiast en pakken groots uit. "Wat je kunt verwachten is een ouderwets feest in en om het gebouw met heel veel swingende live-muziek, dj’s en andere verrassende acts! Ook kun je de voetbalwedstrijd kijken op groot scherm, chillen in de shisha lounge en genieten van cocktails en snacks voor maar 1 euro!" aldus de organisatie. Het feest start om 16.16 ’s middags met een vuurceremonie op het Assendorperplein, daar barst het programma los met het gezelschap Die Treibende Karawane voorop. Entree is geheel gratis, dus kom gezellig langs. 

Artikel delen:
Reacties 42
 1. Drankmisbruik en drugs gebruik.
  De beginjaren zorgde voor overlast en onbegrip.
  Schorem dat kraakte en geen cent belasting afdroeg.
  Intussen zinder vergunning wel drank en drugs verkopen.  ⚠️ Meld

 2. Bericht door benny, op 30 augustus 2017 11:29
  Werken kennen ze niet mooie bijdrage aan de samenleving.

  Werken kunnen ze beter overlaten aan dombo @Benny Trol.:D


  ⚠️ Meld

 3. Weer een typisch voorbeeld van een kraakpand dat uitgegroeid is tot een cultureel centrum dat midden in de maatschappij staat. En dat zonder aanspraak te maken op subsidies in welke vorm dan ook, Het gros van de mensen ziet alleen het nieuws bij NPO waar krakers steevast afgeschilderd worden als drugs gebruikend, werkschuw tuig en dat aanneemt voor zoete koek zonder zelf eens verder te kijken. Als je daar nu nog zo instaat zoals enkele reageerders hier, heb je echt de laatste jaren onder een steen gewoond en zegt dat meer over jezelf dan over de voormalige krakers!!


  ⚠️ Meld

 4. Eureka en het ontstaan en bestaan ervan heb ik ook nooit begrepen.

  Een bericht van Benny die volgens een aantal niet correct zou zijn. Laten we hem belachelijk maken hahahaha.

  Hey Benny, volgens mij stink je ook naar krakers. Lelijke werkloze trol die je bent.

  Tokus, zei je nou schorum? Ook niet correct. Jij stinkt dan ook, werkloze. hahahaha


  ⚠️ Meld

 5. De kraakbeweging heeft veel goeds gedaan voor ons land.

  Krakers hebben een hoop monumentale panden van de sloop gered, Dat de Nieuwmarktbuurt in Amsterdam nog bestaat, hebben we aan krakers te danken.

  Krakers hielden huisjesmelkers bij de les. Iets wat de overheid zou doen na invoering van het kraakverbod, maar waar ze in gebreke blijft.

  Krakers hebben talloze misstanden aan de kaak gesteld waar weinig anderen belangstelling voor hadden, van woningnood tot bio-industrie.

  Krakers hebben voedselcoöperaties en sociaal-culturele centra opgezet, zonder subsidie, zonder er zelf aan te verdienen, buiten de voedselindustrie en de oh zo verguisde kunstwereld om.

  Je zou denken dat liberalen dol zijn op krakers, maar de meeste mensen die zichzelf liberaal noemen zijn dat helemaal niet, helaas.

  Belachelijk dat kraken ooit verboden is. Er is geen enkel probleem mee opgelost. En zoals Zwollenaarffback terecht opmerkt: geen cultuur zonder subcultuur.


  ⚠️ Meld

 6. @Tokus, Dat komt omdat je niet verder durft/kunt kijken dat je neus lang is en omdat je waarschijnlijk een hokjesgeest hebt. Geeft niets hoor maar van bovenstaande zou je je kennis hierin wat kunnen opvijzelen en leren dat niet alles zwart/wit is. Succes!


  ⚠️ Meld

 7. De kraakbeweging heeft natuurlijk niets te maken met krakersrellen in de jaren 80 en 90 of in 2010. ME, tanks en het leger moest eraan te pas komen. Daarom belachelijk dat het is verboden. De kraakbeweging heeft veel goeds gedaan in ons land.

  Deze gedachte verdient een pluim!


  ⚠️ Meld

 8. Krakers uitschelden met schorum en linkse werkweigeraars. Gelijk terug pakken zo gaat het hier, je moet je niet beledigd voelen in je safespace:
  Hokjesgeest, de neus niet lang genoeg en zwart wit denken om een persoonlijke mening. Ook de kennis is niet voldoende (mocht die er wel zijn, dan graag een verwijzing naar een betrouwbare bron zoals volkskrant of het nrc)

  Stinktokus! Schavuit! Voor jouw geen pluim!


  ⚠️ Meld

 9. Eens met benny, over het algemeen uitkerings trekkers. Dat kan ook niet anders want er wordt niets verdiend bij eureka om fatsoenlojke lonen te betalen.
  Ik vind het nogal niet wat om zo te leven. Maar goed ieder zijn ding. Ik werk liever voor een salaris bij een baas en draag zo mijn steentje bij aan de samenleving


  ⚠️ Meld

 10. De basisvraag met krakers is: mag je je toeëigenen wat van iemand anders is. Ook al maakt hij/zij er op dat moment geen gebruik van. Eigendom blijft eigendom, je moet helemaal zelf weten wat je daarmee doet.

  Het is een excuus om goedkoop te gaan wonen als je dus in het gebouw van een ander trekt onder het mom dat je iets maatschappelijk verantwoords, ludiek, cultureel of sociaals gaat doen.

  En, inderdaad, dan meestal zonder eigen geld gaat leven, maar op kosten van de samenleving door het ‘recht’ dat je hebt op een uitkering. Want je bent tenslotte kunstenaar en dat mag gesponsord worden hé.


  ⚠️ Meld

 11. Wat mij tegenstaat aan krakers is dat ze blijkbaar menen meer recht te hebben op een woning dan andere mensen, die wel netjes op hun beurt wachten bij een woningbouwvereniging e.d.
  En volgens mij maar ik kan me vergissen zie je krakers bij voorkeur op A Locaties in het centrum van de stad. En niet op een tochtig industrieterrein. Dus het excuus van woningtekort vind ik erg dubieus.


  ⚠️ Meld

 12. Jasper Bos

  De kraakbeweging heeft natuurlijk niets te maken met krakersrellen in de jaren 80 en 90 of in 2010.

  Natuurlijk wel, maar die kant van de kraakbeweging is algemeen bekend. Alle duizenden keren dat krakers netjes een huis hebben verlaten nadat de rechter daartoe opdracht had gegeven, hebben het nieuws niet gehaald. Evenmin als al die initiatieven die ze hebben ontplooid. Ik wil graag een beetje evenwicht in de berichtgeving.


  ⚠️ Meld

 13. Veldwachter

  Wat mij tegenstaat aan krakers is dat ze blijkbaar menen meer recht te hebben op een woning dan andere mensen

  Dit is is demagogie. Hoezo blijkbaar? Die andere mensen konden ook kraken hoor. Het was nog legaal ook.

  En volgens mij maar ik kan me vergissen zie je krakers bij voorkeur op A Locaties in het centrum van de stad.

  Ja nou en? Dat er woningnood is betekent toch niet dat je opeens geen woonwensen meer mag hebben?


  ⚠️ Meld

 14. Dag allemaal,

  – Eureka is ontstaan vanuit de kraakbeweging en daar zijn we trots op. De sociaal-culturele vereniging is inmiddels wel al ruim 20 jaar gelegaliseerd. Eureka betaalt dus gewoon (marktconform) huur. In ruil daarvoor heeft de gemeente destijds in het pand geïnvesteerd en heeft het geschikt gemaakt voor sociaal-culturele activiteiten. Denk aan een concertzaal, vijf creatieve bedrijfsruimtes en het eetcafé.

  – Het doel van Eureka is het verkleinen van maatschappelijke verschillen door het organiseren van sociaal-culturele activiteiten. Iedereen (die zich aan de huisregels houdt) is er welkom als lid.

  – Eureka wordt mogelijk gemaakt door een bonte mix van vrijwilligers. Meer dan de helft van hen combineert vrijwilligerswerk in Eureka met een baan. Sommige vrijwilligers zijn inderdaad werkloos, om uiteenlopende redenen. Toch maken zij zich nuttig als vrijwilliger. Voor Eureka, en zo voor een net iets levendiger en verrassender Assendorp en Zwolle.

  – Kom vanmiddag of vanavond vooral gezellig een drankje drinken. 😉  ⚠️ Meld

 15. Wilde net deze veelgehoorde mening neerzetten

  Eens met benny, over het algemeen uitkerings trekkers. Dat kan ook niet anders want er wordt niets verdiend bij eureka om fatsoenlojke lonen te betalen.

  En me afvragen, of dit wel zo is. Ze hebben vaak toch ook aardig doorgeleerd?
  Sommigen denken immers dat, als ze maar zoveel mogelijk een bepaalde mening ventileren, het door de goegemeente vanzelf als waarheid wordt aangenomen.

  Archie, een ervaringsdeskundige stelt o.a.

  een bonte mix van vrijwilligers. Meer dan de helft van hen combineert vrijwilligerswerk in Eureka met een baan. Sommige vrijwilligers zijn inderdaad werkloos, om uiteenlopende redenen. Toch maken zij zich nuttig als vrijwilliger. Voor Eureka

  Mooie uitnodiging tot slot… probeer eens een mening te vormen n.a.v. je ervaringen?  ⚠️ Meld

 16. Ach ja dick, het is usance bij domrechts om obligate vooroordelen te presenteren als feiten en slachtoffer te spelen als ze worden tegengesproken. We doen ons best ze op te voeden, maar het vergt een lange adem.


  ⚠️ Meld

 17. Riet, als we nu eens stop met die eeuwige “links-rechts” framing. “Domrechts” vind ik net zo’n uitgekauwd cliché als bv “linkse “oproerkraaiers”. Laat Benny en Jasper Bos toch, dat zijn twee geestelijk gestoorde trollen die al die aandacht verre van waard zijn.


  ⚠️ Meld

 18. Geestelijk gestoorde trollen die heb ik nog niet eerder gehoord Rogier.Ik moet wel zeggen knap gevonden van iemand die zo netjes hier zijn commentaar neerzet.
  Niveau Willem Lucht laat ik het daar op houden Leo.


  ⚠️ Meld

 19. Inderdaad. Dick, Riet en Leonardo en een prijs voor Dick met de uitspraak; probeer eens een mening te vormen n.a.v. je ervaringen
  en dus niet nav aannames, halve waarheden, achterhaalde informatie of een onderbuikgevoel.

  Zo bijzonder hoe je hier keer op keer de nuance moet missen en nooit iemand van mening ziet veranderen na een discussie.
  Lijkt wel strafbaar om iets te leren of zelfs maar je kleine wereldje te vergroten!

  Ps.Volgens mij is trouwens Jasper Bos niet Jasper Bos aka Japser.


  ⚠️ Meld

 20. Fijn dat je het zo eens bent en u heeft dame of Zwolse toevallig?laat me niet lachen jarenlang heeft Dick en die andere zogenaamde moraalridders hier de boel lopen te verzieken.


  ⚠️ Meld

 21. Mijn naam staat er toch boven? Zwollenaarffback (na mijn ban) aka Zwollenaar aka Z.I.B. aka ZIBBY(afkorting door reageerders vaak gebruikt). Onder de 2 eerste namen reageer ik hier al jaren, ook toen Dick hier nog vaker kwam. In het verleden was ik het zeker niet altijd met hem eens, soms verre van dat zelfs. Maar als iemand een goed punt heeft kan ik dat erkennen zonder wrok te voelen door eerdere ervaringen in het verleden. En dat, beste Benny, werkt bevrijdend, zou je ook eens kunnen proberen! Sterkte!


  ⚠️ Meld

 22. Hoi hoi
  Ik vind de gemiddelde toonzetting op dit log vrij zuur.

  En de inhoud over het algemeen van zwakzinnig kaliber. Waarom.wordt er niet op een professionele manier gereageerd op elkaar ipv het leven van elkander zuurmaken


  ⚠️ Meld

 23. Tsja Vink, daar hebben sommige halve en hele garen grote moeite mee en maakt het discuseren vaak lastig. Wat ook niet helpt is het alchoholgebruik in combinatie met zware medicijnen. Daar ga je over het algemeen niet beter van denken en schrijven.

  Dus ja, lastig, maar we blijven het proberen (een goede discussie voeren).


  ⚠️ Meld

 24. Ik lees ook af en toe nog eens mee en soms lukt het eens om een goede discussie hier terug te vinden. Als ik dan zie hoeveel moeite er nog genomen wordt om trollen toch nog te woord te staan vind ik bewonderingswaadig. Ik zou de moeite niet meer nemen.
  Leuk om wat “oude” namen soms terug te zien van mensen die moeite nemen om zich in te lezen en hun stellingen weten te onderbouwen. Dat was voorheen wel een vast groepje bezoekers die niet meer posten en nu vooral bezoekers net een heeeele lange adem.

  Ontopic: ik denk dat we dankzij de kraakbeweging in ieder geval get open luchtbad nog hebben. Toen ik opgroeide was eureka met de Hedon een plek waar het een smeltkroes van diversiteit er voor zorgde dat elke jongere en oudere welkom was als ie zich maar niet alsnog een eikel gedroeg. Mooie regel die momenteel nog steeds wel zal werken in de maatschappij. Eureka was alleen altijd wat langer open 😀
  Mooi dat het nog bestaat zeker nu..


  ⚠️ Meld

 25. Leonardo67,

  Ik zeg “domrechts” en je weet meteen wie ik bedoel. Niet gewoon rechts, maar domrechtse randdebielen die o.a. alle krakers over één kam scheren al hebben ze er nooit een in levende lijve ontmoet.

  Ik ga niet op m’n woorden passen alleen omdat zulke randdebielen zich wel eens gekwetst zouden kunnen voelen. Randdebielen vinden het namelijk een goede eigenschap om alles te zeggen wat je denkt en je niet te laten censureren door politiek-correctheid.

  Dus eigenlijk doe ik ze een plezier.


  ⚠️ Meld

 26. Ach, het was volgens mij de PVV die een voorstel voor de kraakwet invoerde. Daarom is het volk hier over de zeik, want het was rechts!!

  Je mag niets verkeerds zeggen hier op het log, geen eigen mening want anders ben je geestelijk gestoord of een randdebiel.
  Past precies ook bij de AntifA en andere facisten. Man met een bloksnor vroeger is er groot mee geworden.

  Tip: Trek de sandalen aan en ga lekker het Engelse werk in. Neem je picknickmandje mee met wat speciaal bier en geniet van het weer terwijl je aan je baard plukt.  ⚠️ Meld

 27. iedreen mag een mening hebben, is het niet correct genoeg dan komen de moraalridders te paard je even helpen en om je uit te maken voor rotte vis.

  tokus benny jasper vink geef ik daarom +1


  ⚠️ Meld

 28. @Joost +1 is dat niet gebruikelijk op die kleutersite? De anderen hebben net zo hard een mening maar omdat je daar niet mee eens bent geef je die geen punten? Ik ben pro-kraken zoals je had kunnen lezen, is dat dan tegenwoordig correct? Ik ben nu aardig in de war aan het raken.

  Spreekt iig boekdelen over het niveau. Trek het je verder niet aan hoor, het is slechts mijn mening!!


  ⚠️ Meld

 29. vooral veldwachter zegt +1. helemaal vergeten

  wat n vragen allemaal, praat er eens over met een professional als je ervan in de war raakt. ik kan helaas je niet helpen.  ⚠️ Meld

 30. Nee, snap ik Joost, misschien moet ik net als jij gewoon niet teveel nadenken. Gewoon lekker simpel, beetje +1 roepen als je het eens bent en bij niet eens je schouders ophalen, zonder verder een eigen mening. Heb je me toch onbedoeld geholpen Joost, bedankt. Prettig weekend!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.