Fakkelwake Amnesty voor gevangen vader Zahidov

Donderdagavond vroeg de Zwolse Amnestygroep aandacht voor Sakit Zahidov, een vader van vijf kinderen die gevangen zit zonder eerlijk proces.

Er was een fakkelwake en voorbijgangers op de Diezerstraat konden bij de Amnesty infotafel de petitie ondertekenen voor een eerlijk proces voor Sakit. Ook werden er ballonnen opgelaten. De actie duurde tot 20:30 uur en werd gestart door wethouder Kenkhuis. Tevens ligt er vanaf 3 t/m 10 december info- en actiemateriaal van Amnesty ter inzage bij Waanders, de Wereldwinkel en Westerhof in Zwolle.

Tien december

Op 10 december 1948 nam de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) aan. Sindsdien is 10 december de Internationale Dag van de Mensenrechten. Elk jaar vraagt Amnesty op de Dag van de Mensenrechten aan de Nederlandse bevolking om in actie te komen voor de mensenrechten. Dit jaar voert Amnesty actie voor vijf mensen uit resp. Colombia, Eritrea, China, Azerbeidzjan en Irak. In Zwolle wordt actie gevoerd voor Sakit Zahidov uit Azerbeidzjaan

De regering van Azerbeidzjaan wenst geen kritiek te ontvangen van het volk. Sakit schreef een satirische column over het beleid van de regering. Vlak na de publicatie werd hij gearresteerd wegens drugsbezit. De rechtszaak die volgde vond plaats achter gesloten deuren. Bewijzen van het drugsbezit zijn nooit gezien en Sakit geeft aan dat hij onschuldig is. Toch kreeg hij gevangenisstraf. In de Universele Verklaring van de Rechten staat dat iedereen recht heeft op een eerlijke rechtszaak. Amnesty is van mening dat de rechtszaak tegen Sakit niet eerlijk is verlopen en vindt dat hij opnieuw berecht moet worden. Deze keer met inachtneming van de internationale standaarden voor een eerlijk proces. Ook in de Azerbeidzjaanse Grondwet staat: ‘Iedereen geniet vrijheid van gedachte en van meningsuiting’.

Artikel delen:

Reageer