Vaccinaties voortaan in consultatiebureaus

Zwolle – Vanaf september ontvangen kinderen uit regio IJsselland (behalve gemeente Steenwijkerland) vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma niet meer tijdens één centraal vaccinatiemoment, maar door het jaar heen in een consultatiebureau van GGD IJsselland.

foto_vaccinatiemoment_ggd_ijsselland.jpg 

Oproepen door het jaar heen
Kinderen van 9 jaar krijgen vanaf september door het jaar heen een oproep van het RIVM voor hun DTP- en BMR-vaccinatie. Deze vaccinaties vinden daarmee niet meer plaats tijdens één centraal moment. Meisjes van 12 jaar krijgen nog wel een uitnodiging voor een vast moment van de HPV-vaccinatie. Namelijk in de maanden maart en september.

Consultatiebureau in de buurt
Ouders/verzorgers en kinderen kunnen vanaf september voor de DTP-, BMR-, HPV- en overig vaccinaties terecht in het voor hen bekende consultatiebureau in de buurt. De vaccinaties worden daarmee gegeven in een bekende omgeving waar ruimte is voor persoonlijke aandacht. Ongeveer twee weken voor de vaccinatiedatum krijgen ouders en tienermeisjes een oproepkaart van het RIVM en een uitnodiging van GGD IJsselland. In deze uitnodiging staat het consultatiebureau aangegeven waar het vaccinatiemoment plaatsvindt. De consultatiebureaus in de regio IJsselland zijn ingericht voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar.

DTP, BMR en HPV
Alle kinderen in Nederland krijgen een uitnodiging om mee te doen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Als kinderen 9 jaar oud zijn krijgen ze twee vaccinaties: de DTP- en BMR-vaccinatie. De DTP-vaccinatie biedt bescherming tegen de ziektes difterie, tetanus en polio. De BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond. In het jaar dat meisjes 12 jaar worden, krijgen ze met een tussenpose van een halfjaar twee keer een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker.

Telefonisch spreekuur
Soms hebben ouders of kinderen van tevoren een vraag. Bijvoorbeeld over het moment van vaccineren, de vaccinatie op zich of omdat een kind prikangst heeft. Er is hiervoor een telefonisch spreekuur: elke woensdag van 9.00 tot 12.00 uur, telefoon 038 – 428 16 25. Ouders en kinderen met vragen kunnen ook binnenlopen tijdens het inloopspreekuur op het consultatiebureau.

Artikel delen:
Reacties 6
  1. Ik vraag me af wie hier beter van wordt. Vaccinaties waren altijd superstrak georganiseerd. Naar binnen lopen, papiertje controleren, prikken, klaar. Duurde nooit langer dan een paar minuten. Misschien een manier om mensen naar het consultatiebureau te trekken? Wij wisten niet hoe snel we er weg moesten komen. God wat een onbenullen werken daar.


    ⚠️ Meld

  2. Zwollee, zou je je niet eerder druk maken dat zogenaamde zorgprofessionals zo slecht onderlegd zijn? In werkelijkheid zijn het hooguit een soort veredelde marktonderzoekers – verzamelen gegevens voor de GGD. Op mijn vragen hadden ze nooit antwoord.


    ⚠️ Meld

  3. Dat mag misschien zo zijn (waar ik geen idee van heb, want nooit geweest), maar lijkt me niet fijn als je daar werkt en jouw commentaar leest.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.