Gevarieerd programma Vredesweek Zwolle

Zwolle – Van 17 tot 24 september vindt weer de landelijke Vredesweek plaats. Dankzij medewerking van veel kanten biedt het Vredesplatform Zwolle in deze stad een nog uitgebreider programma dan voorgaande jaren.

Niet alleen de oecumenische Vredesdienst in de OLV Basiliek, het Gebedshuizenpad langs Dominicanenkerk-synagoge-moskee (beide op zondag 17 september) en een programma over vluchtelingen in de Stadkamer (dinsdagavond), maar ook een gesprek met predikant Koetsveld en moslim Odaci (donderdagavond in de Oosterkerk) en het verhaal van humanistisch geestelijk verzorger bij Defensie over de terugkeer van militairen naar Libanon en Srebrenica (zaterdagmiddag in de Groote Sociëteit). Ook tonen studenten van CIBAP hun installatie ‘Shoefitti’ om je in te leven in een ander (21 september, 11 tot 17 uur in Cibap-Ontwerpfabriek aan de Nijverheidstraat) en Eric Borgman vertelt over zijn bezoek aan Irak (vrijdagmiddag 16 uur, Dominicanenklooster). Nog meer is te vinden op: www.vredesplatformzwolle.nl/agenda .

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Hadden veel mensen alleen maar de intentie tot vrede. Hoeft niet eens wereldvrede te zijn. Dat lijkt namelijk nogal onmogelijk. Maar gewoon de intentie tot vrede tussen 2 mensen? Hoeven ze nog niet eens van verschillende afkomst, geloof of geaardheid te zijn.


  ⚠️ Meld

 2. Hmmm, had een vrij lange reactie maar die is opgeslokt door de admin. Schijnnbaar bestaat ie toch nog. En gebeurt het mij alleen (ook op het pol.log). Met dat ik mijn mail-adres en website elke keer opnieuw moet invullen, ondanks het feit dat ik ingelogd ben. Dit lijken ze schijnbaar te willen ontmoedigen. Trollen schijnt de nieuwe norm.

  Maar wat ik nog weet uit mijn reactie:
  Had gegooglede resultaten over koopman-dominee
  o.a. https://www.trouw.nl/home/de-koopman-en-de-dominee~a22a0c57/
  Zag ook interessante artikelen, sowieso over
  (o.a. handels) Belangen
  Hoe zit het met de communicatie in een oorlog:
  Framen en propaganda, nep-nieuws etc:
  In oorlogen sneuvelt de waarheid als eerste.

  Nou ja, dan laat ik het hier maar bij. In de hoop dat ze mijn reactie niet weer opslokken >:(


  ⚠️ Meld

 3. Mooi dat het Vredesplatform zo actief bezig is. De vraag naar vrede overtreft immers vele malen het aanbod van vrede.

  Vanmorgen zeer interessante gesprekken over dit onderwerp gehoord op BNR-nieuwsradio. Met diverse experts. Ging over de toestand met noord-korea, midden oosten, hezbolla, IS etc.

  Puntje wat de diplomaten maakten -keer op keer- , je moet een ‘backchannel’ hebben (of maken!) als je vrede wilt bereiken. Een manier om uit het zicht van de publieke mening te kunnen overleggen met verstandige mensen aan de -andere kant-, niet het gepeupel steeds willen betrekken. Da’s de weg naar oorlog.

  Daaraan toevoegend; nee niks… 😉  ⚠️ Meld

 4. Maar met bullebakkeb als Tromp, Erdogan, Assad, mafketels in Afrika, Poetin en die Koreaan, die Chinees…..Die enkel vaak zelf beslissen. Soms zelfs via Tweets……vrees ik dat we zelfs steeds verder van vrede (her en der) komen te staan.

  Denk dan ook dat het “eigen belang” nogal groter is dan bijvoorbeeld handelsbelangen.


  ⚠️ Meld

 5. Wel, ’t gaat erom -wereldwijde conflicten bezien, en bekijkend waar de oplossing zou kunnen liggen- Dat ‘backchannel’ moet van een vertrouwde mediator komen. En wie kan je tegenwoordig nog vertrouwen. Op wereldschaal… Da’s ’t probleem met ‘vrede’.

  Anderzijds, we zijn mensies die speren en pijl-en-boog, de atoombom
  en de waterstofbom hebben uitgevonden. ‘Vrede’ zit ons niet
  in het bloed 😉  ⚠️ Meld

 6. Nee, egocentrisme en hebzucht bijvoorbeeld wel. Ach, het geldt ook niet voor iedereen. Laten we niet generaliseren. Verder kunnen we vaak best lief en gezellig zijn hoor.


  ⚠️ Meld

 7. Yep, ‘egocentrisme en hebzucht’, ik vat je punt.

  Sport is oorlog, en oorlog is sport. Dat zit ons in de ‘genen’, we zijn
  aapjes die nog maar net uit de boom zijn geklommen, de grasvelden
  zien, en proberen te overleven 😉

  Ik zou geen ‘vredesweek’ willen, vanuit religieuse instellingen.
  Wees scherp en bewapen je (spreekwoordelijk).
  gezien dat ‘vrede’ blijkbaar gesponsord wordt door deze religie.

  Religie in al die verschillende vormen, is oorlog, per definitie.

  Kan ’t zijn dat mensen gewoon eens helemaal willen afzien van
  religie, of dat althans gewoon achter hun eigen voordeur doen?

  Dat zou wel helpen vrede te brengen lijkt me 😉  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.