Voorbeschouwing PEC Zwolle – Heracles

Zwolle – Zaterdagavond staat er opnieuw een Overijsselse tweestrijd op het programma. Waar in de vorige thuiswedstrijd FC Twente ons MAC3PARK stadion bezocht, is ditmaal Heracles Almelo te gast, dat met vijf punten en een elfde plaats, twee plaatsen lager staat dan de Blauwvingers.

Met Heracles Almelo treft PEC Zwolle een tegenstander die een pittige competitiestart kende, maar daarin wel opzien baarde. Met twee thuiswedstrijden tegen Ajax en Feyenoord was het al tweemaal volle bak in het Polman stadion. In beide duels baarde Heracles opzien en de vier treffers die werden gemaakt, bleken goed voor drie (bonus)punten.

Het seizoen was nog maar net in gang gezet, of de eerste stunt was al gemaakt. Op eigen veld wisten de Heraclieden in speelronde 1 direct drie punten af te snoepen van Ajax, dat met name voor rust verzuimde om de Almeloërs al op grote achterstand te zetten. Mede door een schitterende treffer van Brandley Kuwas werd het 2-1. Afgelopen weekend zat een dergelijke stunt er niet in toen de landskampioen naar Almelo kwam. Feyenoord wist wel een flinke marge op te bouwen en stond na een goed half uur dan ook al met 0-3 voor. Ondanks een knappe comeback, bleken de Rotterdammers met 2-4 te sterk. De verzorgde, aanvallende speelstijl van de ploeg van trainer John Stegeman maakt dat een wedstrijd van Heracles Almelo nooit saai is. Vooral in het Polman stadion wil het nog wel eens stormen. PEC Zwolle ondervond dat aan den lijve, toen vorig seizoen in de laatste wedstrijd voor de winterstop een kansloze 3-0 nederlaag werd geleden.

Samuel Armenteros vertrok deze zomer naar het Italiaanse Benevento. De spits die twee periodes voor Heracles uitkwam en vorig seizoen met twee doelpunten de matchwinner was in Zwolle, mag zijn kunsten gaan vertonen bij de promovendus uit de Serie A. Met Vincent Vermeij en Paul Gladon heeft Stegeman in ieder geval een prima spitsenduo achter de hand, om het vertrek van de Zweed op te vangen. Eerder deze zomer maakte ook verdediger Justin Hoogma een prachtige overgang. De zoon van algemeen directeur Nico-Jan Hoogma tekende een vierjarige overeenkomst bij het Duitse Hoffenheim.

Waar PEC Zwolle – FC Twente bijna traditiegetrouw in het teken staat van het weerzien met oude bekenden, geldt dat niet voor dit affiche. Toch stapte er deze zomer een hele bekende speler het Almelose onderkomen binnen. Bart van Hintum, die in Zwolle de promotie naar de Eredivisie, de KNVB Beker, Johan Cruijff Schaal en het Europees debuut op zijn palmares had geschreven, vervult dit seizoen de rol als linksback in de Almelose selectie. Na een ietwat teleurstellend jaartje bij het Turkse Gaziantepspor, dat zonder de Ossenaar uiteindelijk zelfs degradeerde, heeft Van Hintum in Almelo de draad weer opgepakt.

PEC Zwolle kende eveneens een prima competitiestart, maar wist in tegenstelling tot de tegenstander niet te stunten tegen Ajax. In de Johan Cruijff Arena werd een 3-0 nederlaag geslikt. Dat Ajax met de zege aan de haal ging, verbaasde niemand. Toch bood het duel voldoende perspectief. Na een loodzwaar begin, voetbalde de equipe van John van ’t Schip zich geregeld onder de druk van de thuisploeg vandaan. Een stiekem puntje zat er niet in, ondanks dat Diederik Boer zijn team nog lang in de wedstrijd hield.

Wist je dat…
PEC Zwolle tegen geen enkele andere tegenstander de afgelopen jaren zoveel succes had in de blessuretijd als tegen Heracles Almelo? In het seizoen 2014-2015 scoorde het zowel in de blessuretijd van de eerste helft (Tomas Necid) als in de tweede helft (Jesper Drost) en won het met 4-2. In het seizoen 2013-2014 voorkwam Furdjel Narsingh met een treffer in de 94ste minuut een nederlaag (1-1) en in het seizoen 2015-2016 scoorde Stef Nijland eveneens in de 94ste minuut waardoor het treffen in 1-1 eindigde.

De vijf meest recente ontmoetingen in Zwolle

KNVB Beker, kwartfinale, seizoen 2012-2013
PEC Zwolle – Heracles Almelo: 3-2 (2-1). (9′ Vejinovic 0-1, 16′ Slot 1-1, 44′ Benson 2-1, 58′ Drost 3-1, 66′ Everton 3-2)

Eredivisie, seizoen 2013-2014
PEC Zwolle – Heracles Almelo: 1-1 (0-1). (40′ Veldmate 0-1, 90+4′ Narsingh 1-1)

Eredivisie, seizoen 2014-2015
PEC Zwolle – Heracles Almelo: 4-2 (2-1). (14′ Saymak 1-0, 37′ Bruns 1-1, 45+3′ Necid 2-1, 71′ Tannane 2-2, 85′ Nijland 3-2, 90+1′ Drost 4-2)

Eredivisie, seizoen 2015-2016
PEC Zwolle – Heracles Almelo: 1-1 (0-1). (17′ Weghorst 0-1, 90+4′ Nijland 1-1)

Eredivisie, seizoen 2016-2017
PEC Zwolle – Heracles Almelo: 1-2 (0-0). (55′ Armenteros 0-1, 80′ Armenteros 0-2, 88′ Van de Pavert 1-2)

De KNVB heeft Jeroen Manschot aangesteld om het duel in goede banen te leiden. Assistent-scheidsrechters zijn Joost van Zuilen en Patrick Inia. Official is Freek van Herk. Manschot floot dit duel één keer eerder, in het seizoen 2014-2015 (4-2). Afgelopen seizoen was Manschot tweemaal de scheidsrechter bij een duel van PEC Zwolle. Op de slotdag uit bij PSV (4-1) en tijdens het thuisduel met N.E.C. Nijmegen (2-0). Tekst: www.peczwolle.nl

Artikel delen:
Reacties 13

Reageer