Derde editie Fietsweek bomvol activiteiten

Zwolle – Wie van fietsen houdt haalt zijn hart op in Zwolle. Zwolle is al jaren een echte fietsstad, en koploper in Nederland. Want 60% van de Zwollenaren pakt dagelijks de fiets. Van kinderen die hun eerste meters maken tot koeriers die de omgeving op hun duimpje kennen. Om het fietsgebruik nog verder te stimuleren organiseert Zwolle voor de derde keer een feestelijke Fietsweek van zaterdag 23 tot en met donderdag 28 september 2017. Op de agenda staat onder meer een fietstocht, een Fietsfestival en bijeenkomsten met bijvoorbeeld studenten en werkgevers. 

Wethouder Michiel van Willigen: "De gemeente investeert in routes, wegen en voorzieningen. De vernieuwde Willemskade ligt vers in ons geheugen. En kent u de nieuwe fietsenstalling op het Gasthuisplein al? De fietstocht laat u het allemaal zien. Verder wil Zwolle samen met buurtgemeenten, de provincie Overijssel en verschillende werkgevers zich ontwikkelen tot fietsregio. Daarover gaan we in deze Fietsweek met elkaar in gesprek. Ook komen professionals en studenten bij elkaar om te praten over het thema vitaliteit. Door ideeën te delen ontstaan nieuwe initiatieven."

 

Op zaterdag 23 september doet oud wielerprof Theo de Rooij de aftrap van de fietstocht die eindigt op het Broerenkerkplein. Wie mee wil fietsen meldt zich uiterlijk om 10.45 uur op een van de verschillende startlocaties. Deze locaties zijn de wijkboerderijen Eemhoeve (Eemlaan 25), de Klooienberg (Klooienberglaan 1) of de Schellerhoeve (Schellerpark 101). Per wijk fietst een professionele wielrenner mee, in gepast tempo. Er zijn drie fietsroutes die per wijk en afstand verschillen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Bij de start en op het Grote Kerkplein verzamel je stempels en spaar je voor een Zwolle tasje met leuke presentjes. Uiteindelijk parkeer je op het einde van de route je fiets in de nieuwe fietsenstalling aan het Gasthuisplein of aan het Meerminnenplein, waar je gratis je fiets kunt laten graveren.

Het Broerenkerkplein vormt op zaterdag 23 september het middelpunt van de Fietsweek. Op deze dag zetten tal van organisaties hun beste beentje voor. Samen creëren ze een festival waar van alles te beleven is voor jong en oud. "Laat je fiets checken, ontmoet profwielrenners, beleef straattheater Fietsorkest, stap terug in de tijd met Fietsgroep Noord en doe mee aan een toertocht. Je kunt zelfs een gloednieuwe Cortina fiets winnen als je tijdens de fietstocht een bijzondere outfit draagt. Een vakjury, onder leiding van Cortina en de mode afdeling van Deltion College, kiest op het Broerenkerkplein een winnaar. Zwolle wil fietsstad zijn én blijven en ook van betekenis zijn voor de regio", aldus Van Willigen. ‘’Iedereen is welkom van forens tot dagjesmens."

Het uitgebreide programma van de Fietsweek is te vinden op www.fietsweekzwolle.nl . De Fietsweek wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Zwolle, provincie Overijssel, Windesheim, Deltion College, Cycloon, Zwolle Gezonde Stad, 365 Dagen Fietsen, Fietsersbond, Cortina, Scholten fietsgoed, DutchFiets, Beter Benutten Zwolle Kampen en Mobycon.

Artikel delen: