Trots op Zwols bod voor klimaatcentrum’

Door Redactie

Zwolle – Zwolle mag zich de trotse ‘runner-up’ noemen in de competitie voor de vestiging van het internationale kenniscentrum GCECA (Global Centre of Excellence on Climate Adaptation). ‘Uiteraard is het teleurstellend dat het klimaatcentrum niet in onze regio zal worden gevestigd. Maar een tweede plaats in deze zware competitie bewijst dat we een goed aanbod hebben gedaan’, aldus wethouder Ed Anker.

impressie_voorgestelde_huisvesting_klimaatcentrum_lr.jpg

Vanochtend maakte het ministerie van Infrastructuur en Milieu bekend dat het GCECA zal worden gehuisvest in Rotterdam en Groningen. Het ministerie heeft bevestigd dat Zwolle het op één na beste aanbod had. ‘Jammer, maar toch ook een mooi resultaat. Wanneer je met zo’n belangrijke competitie meedoet, weet je dat je ook met een stevige concurrentie te maken krijgt’, aldus wethouder Anker.

De gezamenlijke inspanning van de gemeente Zwolle, de provincie Overijssel, het waterschap Drents Overijsselse Delta en de Nederlandse Spoorwegen om het klimaatcentrum naar deze regio te halen heeft veel positieve resultaten opgeleverd.
Ed Anker: ‘Er is op een fantastische manier in korte tijd en met de ondersteuning van vele partijen een uitstekend en inspirerend plan uitgewerkt voor de huisvesting van het GCECA in de Spoorzone. Zelfbewust heeft de regio Zwolle zich voor een internationaal forum gepresenteerd als een gebied met een lange en succesvolle traditie op het gebied van klimaatadaptatie. We konden meer dan 100 voorbeeldprojecten tonen die de afgelopen jaren door de gemeente, de provincie en het waterschap in de IJssel-Vechtdelta sinds 2000 zijn gerealiseerd; van klein (regenwater afkoppelen in woonwijken) tot groot (de balgstuw Ramspol).’

‘Ook hebben we laten zien dat particulieren en bedrijven hun aandeel leveren in de klimaatadaptatie, zoals de klimaatadaptieve nieuwbouw van Wehkamp, de Hoogwaterbrigade in Kampen en de geveltuintjes en ‘klimaatkratten’ van de bewoners van de Zwolse Seringenstraat’, aldus wethouder Anker.
Belangrijkste winst van dit proces is volgens wethouder Anker dat de samenwerking tussen alle partijen die betrokken zijn bij klimaatadaptatie nog verder is verstevigd. ‘Samen zijn we in staat geweest om in korte tijd een product op te leveren waarop we allemaal trots kunnen zijn. Dit is een aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg. We concentreren ons nu op de verdere ontwikkeling van de Climate Campus waarin nu al 43 bedrijven, organisaties, overheden en kennisinstellingen samenwerken.’

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)