Viaa opent studiejaar met De Zandkunstenaar

Zwolle – Hogeschool Viaa opende op donderdag 21 september het nieuwe studiejaar met een officieel moment in de Dominicanenkerk in Zwolle. Personeel, studenten, ouders en andere relaties zagen hoe De Zandkunstenaar de toespraak van dr. Bart Kamphuis verbeeldde. Na het officiële gedeelte ging het programma verder in de hogeschool. Daar konden ouders en studenten onder het genot van een maaltijd en tijdens open lessen uitgebreid kennismaken met docenten en met elkaar.

zandkunstenaar.jpg

Met zijn toespraak leidde Kamphuis het jaarthema van de hogeschool in: ‘Vernieuwing’. Hij nam de aanwezigen daarvoor mee terug naar de reformatie, exact 500 jaar geleden. "Luther, Calvijn en Zwingli wilden de kerk vernieuwen en gingen daarom terug naar het begin", aldus Kamphuis. Hogeschool Viaa leidt op voor het werken met mensen. Het is goed om jezelf hier, op dit moment af te vragen waarom je andere mensen wil helpen, stelde hij. "Waarom verzorg je armen en zieken? Waarom vind je dat iedereen recht heeft op goed onderwijs? Als we de monniken en nonnen zouden vragen waarom, dan zou hun antwoord ‘Caritas’ zijn: ‘dienende liefde’. Een levenshouding. Een manier van leven, van wie je wil zijn. Terug naar het begin is terug naar de liefde", concludeerde Kamphuis. "De liefde als oorsprong van social work, van verpleging, van onderwijs."

Even ervoor nam de voorzitter van het college van bestuur van Hogeschool Viaa, Jacob Schaap, de aanwezige eerstejaars mee naar de toekomst. "Over 3 of 4 jaar loop je met je diploma in de hand samen met je ouders de hogeschool uit en je kijkt nog één keer achterom. Zie je het plaatje voor je? Dit is mijn vraag aan jou: wie is die persoon die morgen aan het werk gaat met mensen? Ben je vanuit je hart bewogen? Ben jij die beginnend professional die er tijdens een sollicitatiegesprek duidelijk tussenuit springt?" Schaap gaf aan dat Viaa ervoor wil zorgen ‘dat je een bezield professional wordt. Zodat je toekomstige werkgever blij is met je komst’.
Klaaglied
Met een ingrijpende verbouwing voor de boeg, is het gekozen jaarthema ‘Vernieuwing’ voor de hogeschool geen toeval. De bijeenkomst werd afgesloten met een ludieke bijdrage van enkele collega’s en studenten. Met een ‘klaagmuur’ verzamelden zij vooraf klachten van de aanwezigen, die ze vervolgens verwerkten in een klaagzang. Docent Wilke van der Molen noemde de opening "een mooi moment om al het klagen en zeuren te verzamelen en uit te spreken, zodat we de rest van het jaar positief aan de slag kunnen en de mouwen opstropen in studie en werk."

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.