Michaël(s) in mars naar Academiehuis

Zwolle – De start van het nieuwe seizoen in Academiehuis Grote Kerk Zwolle wordt op 29 september gevierd met de komst van Michaël. Een prachtig beeld van de aartsengel, aanvoerder van het hemelse leger en beschermer van Zwolle krijgt op die dag een plek in het Academiehuis. 

Het beeld zelf is te zwaar om mee te zeulen. Een ‘replica’ van licht materiaal zal vanuit de basiliek (Peperbuskerk) naar Academiehuis Grote Kerk Zwolle worden gedragen. Binnenin het academiehuis wordt het echte beeld feestelijk onthuld. In het bijzonder worden alle Zwollenaren die Michaël heten – of een naam dragen die een afgeleide is daarvan – uitgenodigd om mee te lopen tijdens de optocht die om 17.00 uur begint bij de basiliek. Coördinator Rinske Ebbers ziet het al helemaal voor zich. "Fantastisch toch om dit feestje te vieren met allemaal mensen die deze naam hebben?"

De bedoeling is om van de naamgenoten een groepsfoto te maken en deze foto aan hen cadeau te doen. 29 september is niet zomaar gekozen. Het is de dag van de aartsengelen, onder wie Michaël. Volgens de organisatie zou deze dag zomaar eens uit kunnen groeien tot een feestelijk moment waarop de programmering voor het nieuwe seizoen wordt aangekondigd. Tijdens de mars lopen zingende en dansende leerlingen (drakendans) van de Vrije School Michaël mee. Alsook de historische vereniging het Michaëlsgilde waarvan de leden zich in middeleeuwse kledij hebben gehesen. De eigen cantorij van Academiehuis Grote Kerk Zwolle voegt zich eveneens bij de stoet die binnen in de Grote Kerk welkom wordt geheten door stadspastor Mariska van Beusichem. Na het welkomstwoord klinkt er een lied dat speciaal voor deze gelegenheid is geschreven op een tekst van Mariska. Hoogtepunt is uiteraard de onthulling van het beeld zelf. Alle Zwollenaren zijn uitgenodigd hiervan getuige te zijn. Academiehuis Grote Kerk Zwolle biedt in het centrum van de stad een educatief en cultureel programma. Een programmaraad met daarin alle grote culturele instellingen en de Zwolse8 (de Hbo- en Mbo-scholen) verzorgen de invulling. Je kunt daarbij denken aan (kunst)exposities, concerten, lezingen, debatten enzovoorts. Het aanbod is volop in ontwikkeling en terug te vinden op de nieuwe website academiehuis.nl.

Artikel delen: