Geen rolstoeltoegang in trein Zwolle-Leeuwarden

Zwolle – Rolstoelreizigers die met de intercity van Zwolle naar Leeuwarden willen komen van een koude kermis thuis. Al maanden is het Zwolse perron 7 voor rolstoelen ‘geblokkeerd’, zegt NS. Rolstoelassistentie bij in- of uitstappen is niet mogelijk. En dus moeten mindervaliden omreizen, met forse reistijdverlenging, ongemak en ergernis tot gevolg. Onduidelijk is hoe lang de situatie nog gaat duren. Bizar, vindt PvdA-Statenlid Hans Nooter. Hij wil dat NS opheldering geeft over de problemen en zo snel mogelijk met een oplossing komt.

"Mensen die in een rolstoel zitten moeten net als ieder ander met de trein of de bus kunnen reizen," zegt Nooter. "Dat is toch niet teveel gevraagd? Het is ronduit bizar dat rolstoelers maandenlang wordt gevraagd om te reizen. Zonder duidelijkheid over wat nu het probleem is, en zonder dat er een oplossing in beeld lijkt. Denk je eens in dat ‘valide’ passagiers zo lang in ongerief zouden zitten, het land zou te klein zijn." Desnoods moet de provincie NS aansporen tot het sneller oplossen van het probleem op station Zwolle, vindt Nooter. Overijssel investeert samen met NS, ProRail en de gemeente Zwolle in de herinrichting van het stationsgebied.

Toegankelijkheid OV piept en kraakt
Het gaat op meer plekken fout met de toegankelijkheid van het openbaar vervoer. Nederlandse rolstoelgebruikers kunnen in 8% van de gevallen de bus niet in. Dat blijkt uit onderzoek van het Colllege voor de Rechten van de Mens. In de meeste gevallen kwam dit door een defecte automatische rolstoelplank.

"Als je in een rolstoel zit rijdt de bus dus ongeveer één in de tien keer letterlijk aan je neus voorbij," zegt Nooter. "En wat dan? Hopen dat je met de volgende bus wél mee kunt?" Door bezuinigingen op het openbaar vervoer rijden er bovendien ook in Overijssel steeds minder en steeds kleinere bussen. Nooter: "De PvdA wil dat alle Overijsselse bussen geschikt zijn én blijven voor rolstoelvervoer. Ik ben benieuwd wat onze provinciebestuurders doen om dat te garanderen."

Artikel delen:
Reacties 21
 1. Niet te geloven zeg. Het is 2017. Hoe lang hebben we het hier al over? Dit had al lang geregeld moeten zijn. Stelletje amateurs daar bij het openbaar vervoer.


  ⚠️ Meld

 2. Wat een raar bericht. Waarom is alleen perron 7 geblokkeerd voor rolstoelgebruikers? Wat is daar het probleem vraag ik mij af. Die 8 procent waar die PvdA ‘er het over heeft is landelijk, in Zwolle en omgeving speelt dit probleem veel minder is mijn ervaring. Reis zeer vaak met de bus en heb dit nog niet mee gemaakt. Ben zeer benieuwd naar de oorzaak op perron 7.


  ⚠️ Meld

 3. Alle perrons hebben toch een lift die werkt? En alleen perron 7 (trein naar Leeuwarden) is niet toegankelijk? en de ander zijde dan de trein naar Groningen (= hetzelfde perron) die is wel toegankelijk?
  Vreemd verhaal, ik geloof er dan ook niks van.


  ⚠️ Meld

 4. Als het niet waar is, Jeanine, dan hoeft er dus ook geen onderzoek te komen.

  [Url]http://www.rtvoost.nl/nieuws/276933/ns-en-prorail-zoeken-oplossing-voor-rolstoelgebruikers-op-station-zwolle[/url]


  ⚠️ Meld

 5. Wat een kul. Nootr van de pvda reist zo te lezen nooit met de trein.
  Taupe daarentegen dsgelijks.
  Het aaantal rolstoelers kon taupe de laatste jaren op een han tellen. Het geval dat er eentje uit of naar leeuwarden wil is daar een mouw aan te passen. 7a of 7b
  laat nooter beter voorbereidend werk doen voordat hij met deze kul aankomt. We betalen deze man een sterrengage uit dede belastingpot. Daar mogen we wat voor verwachten


  ⚠️ Meld

 6. Gaat dit artikel over de PvdA of over de rolstoeltoegankelijkheid van perron 7 voor mensen in een rolstoel? Wees blij dat iemand dit aankaart. Het is belachelijk dat de toegankelijkheid van het OV voor mensen in een rolstoel zo beroerd is.


  ⚠️ Meld

 7. Hoe vaak ben jij met een rolstoeler op pad geweest, Taupe? Ik denk niet vaak. Er valt namelijk op veel fronten nog heel veel te verbeteren.


  ⚠️ Meld

 8. Al maanden is het Zwolse perron 7 voor rolstoelen ??geblokkeerd’, zegt NS. Rolstoelassistentie bij in- of uitstappen is niet mogelijk. En dus moeten mindervaliden omreizen, met forse reistijdverlenging, ongemak en ergernis tot gevolg.

  Omreizen? Hoe dan? Dat kan volgens mij helemaal niet.
  O ja, toch. Eerst naar Amersfoort reizen en daar de rechtstreekse trein naar Leeuwarden pakken… Waanzin!

  Maar als het probleem alleen bij perron 7 zit, kan die trein dan niet een ander perron pakken?


  ⚠️ Meld

 9. Wat een onzin verhaal, perron 7 is helemaal niet geblokkeerd, ik sta er nu, lift is er, rolstoel brug is er en de trein naar Leeuwarden. Het wordt tijd voor een nieuwe bril voor Hans Nooter.


  ⚠️ Meld

 10. Dat zeg ik. Een nieuwe baan voir nooter. Ze lopen al jaren achter de feiten aan.
  Gooi maar wat de ether in dan heb je nig het idee dat er iemand aanwezig is


  ⚠️ Meld

 11. Heb ook maar even gekeken. Zie ook geen probleem. Alleen één roltrap die afgesloten was, maar er zijn maar weinig rolstoelgebruikers die daar gebruik van willen maken.
  Ben onder de indruk van het effect van zo’n persbericht. Binnen één dag opgelost! Want het zal toch niet een gevalletje van fakenieuws zijn?


  ⚠️ Meld

 12. Dit bericht van de PvdA Overijssel is wijd en zijd gepubliceerd, maar is er één journalist die eraan gedacht heeft even de NS te bellen en opheldering te vragen?


  ⚠️ Meld

 13. Om te beginnen vind ik het belachelijk dat rolstoelgebruikers anno 2017 nog steeds afhankelijk zijn van een rolstoelbaan waar speciaal personeel voor moet komen ook.

  Daarboven vind ik het belachelijk dat de rolstoelbaan maanden lang onbruikbaar is. Knap dat perron op of verzin een andere oplossing.


  ⚠️ Meld

 14. Maar er is niks verzakt, anders zou je er niet normaal kunnen lopen.

  Wel vind ik de algehele kwaliteit van het nieuwe station bedroevend slecht, nu al overal roest, nog diverse planken in het zicht, afwerking is nog steeds niet klaar, hetj lijkt niet op een nieuw station maar op een station welke aan renovatie toe is.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.