D66: groen terug voor kappen bomen Grote Kerk

Zwolle – Maandag 25 september is er een debat in de gemeenteraad over de toekomst van de Grote Kerk. Voorgesteld wordt de kerk te verbouwen. Hiervoor moeten een aantal bomen op het Oude Kerkplein gekapt worden. D66 wil dat het verdwijnen van deze grote bomen gecompenseerd wordt in de binnenstad. En vraagt het college of zij hiertoe bereid is. "Groen is erg belangrijk voor de stad. Het heeft meerdere functies en naast het tegengaan van hitte en de opname van water is een groene stad met grote bomen gewoon heel erg mooi," aldus fractievoorzitter Sonja Paauw.  

D66 wil monumenten bewaren voor de toekomst. Ook wil D66 een levendige binnenstad waar veel te doen is én ontwikkeling en kansen voor iedereen in Zwolle zijn belangrijk vindt de partij. "De plannen voor de Grote Kerk dragen daar aan bij. Het kerkgebouw zoals voorgesteld in de plannen heeft de potentie een fantastische ontmoetingsplek te worden voor iedereen, voor alle Zwolleraren. Wij zien het voorstel dus zitten. Het is echter wel erg zonde dat er grote bomen voor moeten sneuvelen. Daar hebben we moeite mee," zegt Sonja Paauw. Dat het college de verbinding vanaf Museum de Fundatie met de rest van de stad wil maken lijkt voor de hand liggend. Geen dichte rots midden in de stad, maar een open en zichtbare toegang vindt D66. D66 vraagt maandag aan het college of zij bereid is nieuwe bomen te plaatsen of te zorgen voor andere compensatie in de vorm van verticale tuinen of zichtbare daktuinen. Daarbij is ook een goede herinrichting van het Grote Kerkplein zelf belangrijk.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Lekker laten staan die bomen. Er is geen noodzaak voor kap, en het is mooi karakteristiek voor onze binnenstad. Het enige wat gekapt kan en mag worden zijn de kapplannen. Verzin iets anders graag.


  ⚠️ Meld

 2. @ruud

  Eens met Ruud. Volgens de Stentor zijn sommige bomen ook nog eens behandeld afgelopen augustus door een gespecialiseerd bedrijf. Resultaten van de behandeling pas over 3 maand bekend en dan nu kappen? Lijkt op kapitaalvernietiging.

  Juist dat groen maakt het Grote Kerkplein. Ik weet nog dat het een openbare parkeerplaats was. de herinrichting destijds was een verademing. Doodzonde, niet kappen.


  ⚠️ Meld

 3. Alsof de bezoekers van de Fundatie de weg via de Luttekestraat naar het centrum niet kunnen vinden. De gemeente laat zich weer leiden door praatjes van een kroegbaas en een zetbaas van een cafetariaketen die denken dat zij daardoor meer mensen naar hun bedrijfje kunnen trekken.
  D66 ziet meer in een rots van bakstenen dan in een sfeervol plein met bomen die inderdaad met enige aanpassing geoptimaliseerd zou kunnen worden.


  ⚠️ Meld

 4. Lijkt me een makkelijk te beantwoorden vraag, in Zwolle geldt namelijk:

  “Herplantplicht

  Zwolle hanteert een 100% herplantplicht.
  Dit betekent dat bij vergunningplicht voor iedere gekapte boom een nieuwe boom aangeplant moet worden. De wijze waarop herplant plaats zal vinden, wordt als voorschrift in de vergunning opgenomen.”

  Ik vind één boom trouwens wel een erg magere compensatie voor het kappen van die mooie oude bomen.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.