Windmolenpark Tolhuislanden - Foto: Hans van Eijsden
Windmolenpark Tolhuislanden
Foto: Hans van Eijsden

Tweede stadsgesprek over schone energie

Zwolle – Op woensdag 4 oktober vindt het tweede stadsgesprek Energie(k)! over schone energie in Zwolle plaats. Denk je mee? Belangstellenden voor deelname aan dit gesprek kunnen zich aanmelden via www.zwolle.nl/stadsgesprek.

Zwolle wil in 2050 energieneutraal zijn. Ook heeft Zwolle de ambitie om in 2025 de CO2-uitstoot ten opzichte van 1990 met een kwart te verminderen én een kwart van het energiegebruik op duurzame wijze op te wekken. Het gaat dus zowel energie besparen als over het opwekken van schone energie. De omslag naar schone energie raakt iedereen die in Zwolle woont en werkt. De gemeente wil daarom op verschillende manieren de stad betrekken, onder meer via een breed stadsgesprek. Bij het eerste stadsgesprek over schone energie – in april van dit jaar – hebben zo’n 120 Zwollenaren met elkaar gebrainstormd en gediscussieerd. Het tweede stadsgesprek op 4 oktober gaat over het grootschalig opwekken van schone energie, bijvoorbeeld met zonnepanelen, windmolens of aardwarmte. Dat stelt Zwolle voor belangrijke keuzes, want het vraagt om ruimte. En om creatieve en vernieuwende oplossingen.

De gemeente Zwolle wil toekomstige plannen voor grootschalige opwekking van energie in goede banen leiden. Wethouder Michiel van Willigen: "Het eerste stadsgesprek, dialogen in de wijk, een enquête onder het burgerpanel en een evaluatie van het windenergie-initiatief op Voorst hebben duidelijk gemaakt waar kansen liggen en waar we rekening mee moeten houden als we keuzes maken. In het tweede stadsgesprek willen we deze inzichten delen en gaan we ons verdiepen in vragen als:
‘Wat kan een energieproject de stad opleveren?’ en ‘Hoe betrekken we de omgeving en de stad hierbij?’. Iedereen die daarover mee wil praten is welkom op 4 oktober."

Het stadsgesprek vindt plaats op woensdag 4 oktober van 17.00 tot 22.00 uur (inclusief eenvoudige maaltijd) bij Cibap, vakschool voor verbeelding, Nijverheidsstraat 11 in Zwolle. Aanmelden kan via www.zwolle.nl/stadsgesprek.

Artikel delen:
Reacties 2
 1. Waar kansen liggen? Dat is heel simpel. Er staan al jarenlang zonnepanelen op dak van de flat. Genoeg capaciteit om alle woningen van energie te voorzien. Echter alleen de algemene verlichting is er op aangesloten. Waarom? Financiën! Er zijn dan 25 omvormers nodig naar elke woning, en dat is ‘voor nu een te dure investering’, aldus de SWZ. Zonde dus, er valt zoveel te winnen…  ⚠️ Meld

 2. Philip Blom (o.a. filosoof, journalist, schrijver etc etc) NET PRECIES bij Buitenhof over
  De toekomst
  De markt
  De economie
  De veel verdergaande gevolgen van robotisering en digitalisering!
  Mogelijke verregaande onrust
  Welvaart geschapen door machines
  De markt bepaalt of de mens
  Hij is een vrolijke pessimist
  Duurzaamheid
  Energie

  Zeer boeiend persoon.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.