1,2 miljoen voor sociaal plan Stedelijk Museum

Zwolle – Omdat de gemeente per 1 januari de subsidie aan het Stedelijk Museum stopzet, moet het bestuur van deze instelling tot afbouw overgaan. Er moet afscheid worden genomen van ongeveer 10 fte-medewerkers. Een klein deel van de medewerkers kan overgaan naar de nieuwe organisatie de Stichting Allemaal Zwolle. Het Stedelijk Museum heeft geen geld voor een vertrekregeling voor de boventallige medewerkers. Om toch een sociaal plan te kunnen betalen, koopt de gemeente voor een bedrag van 1,2 miljoen de gebouwen aan de Melkmarkt van het Stedelijk Museum. Dit betekent dat er per boventallige fulltime medewerker een bedrag beschikbaar is van ongeveer 120.000 euro. Over dit aanbod van de gemeente heeft wethouder Jan Brink nog geen overeenstemming kunnen bereiken met het bestuur van het Stedelijk Museum, maar de tijd dringt omdat over drie maanden de subsidie aan het museum eindigt. "Haast is geboden" volgens de wethouder die erkent dat de gesprekken met het bestuur van het museum "moeizaam verlopen."

Omdat het Stedelijk Museum de afgelopen jaren het cultuurhistorische verhaal van de geschiedenis van Zwolle volgens het gemeentebestuur niet goed over het voetlicht heeft gebracht, is al eerder besloten de subsidie aan het museum te beëindigen. De presentatie van het "verhaal van Zwolle" zal worden overgedragen aan de nieuwe stichting "Allemaal Zwolle" onder regie van het Historisch Centrum Overijssel. Deze nieuwe Stichting krijgt van de gemeente een startkapitaal van euro 950.000 bestemd voor het ontwikkelen van nieuwe, eigentijdse en laagdrempelige presentatievormen, zoals interactieve installaties. Onder leiding van Arie Slob, de directeur van het HCO zal intensief worden samengewerkt met de Fundatie, de Grote Kerk, Waanders en andere organisaties in de stad. Niet alleen aan de Melkmarkt in de gebouwen van het voormalig Stedelijk Museum, maar ook op andere historische plekken in de stad zal de geschiedenis van onze stad worden gepresenteerd. De Stichting Allemaal Zwolle krijgt een jaarlijkse subsidie die euro 300.000 per jaar lager is dan de subsidie aan het Stedelijk Museum

Het beheer van de collectie van het Stedelijk Museum wordt overgedragen aan het HCO, die daarvoor een krediet ontvangt van euro 100.000. Stichting Allemaal Zwolle onder regie van het HCO zal de geschiedenis van Zwolle presenteren op drie hoofdlijnen: Moderne Devotie, Hanzestad en Democratie, maar zal ook inspelen op actuele thema’s en belangrijke jubilea data. Wethouder Brink wil nog niet een tipje van de sluier oplichten hoe de geschiedenis van onze stad zal worden gepresenteerd, maar geeft al wel aan dat dit op een bijzondere manier en op bijzondere plekken in de stad tot verrassingen zal leiden voor zowel Zwollenaren als bezoekers aan onze stad met zijn rijke en boeiende cultuurhistorie.

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

 

Artikel delen:
Reacties 50
 1. RietPluimvee, kom dr maar in verdedig het maar, absurd dot! Help de armoede in Zwolle die niet altijd zichtbaar is en dus niet in de statistieken voorkomt.


  ⚠️ Meld

 2. Rare gang van zaken iets klopt er niet. Medewerkers worden ontslagen en toch koopt de gemeente een pand en investeert in een nieuwe organisatie voor een paar miljoen. Sneu voor de gedupeerde medewerkers.

  Groet,

  Jasper Bos


  ⚠️ Meld

 3. Hmmm, de ontslagvergoeding bij een bedrijf dat met gegronde reden op falliet gaat is volgens mij vast gesteld op maximaal 6 maanden bruto salaris. De 120.000 pp lijkt mij dan iets te ruim berekend?
  Iemand hier meer kennis van?


  ⚠️ Meld

 4. 1ste, het gebouw wordt verkocht, daarna houden ze dat over per fte. Het is niet gezegd dat ze dat ook uitkeren. Vast niet, dat zou een zeer riante regeling zijn.


  ⚠️ Meld

 5. Of zouden ze de ontslagvergunningen voor hun FTE’s niet krijgen van het UWV omdat ze hun faillisement hadden kunnen voorkomen door bv hun panden te verkopen. dan zullen ze namelijk diep in de buidel moeten tasten aangezien ze het personeel onterrecht op straat zetten.


  ⚠️ Meld

 6. Zal toch wel boekwaarde op de panden zitten? Zo oud is dat nieuwbouwdeel niet. Jammer voor personeel, maar die hadden dit al tig jaar kunnen zien aankomen, raar als je er nu nog werkt. Personeel heeft ook Eigen verantwoording. Hoeveel moties van onvermogen moet je als SMZ wel niet krijgen?
  Gemeente ook veel te laks geweest mijninziens met sturen op modern mueum…het is een museum in een museum geworden….tijd voor moderne technologie! Ben heel benieuwd wat Allemaal Zwolle gaat brengen. Dat er een nieuwe wind gaat waaien lijkt me meer dan goed.


  ⚠️ Meld

 7. Als ik me goed herinner, kreeg het museum drie ton per jaar. De gemeente geeft nu vier keer dat bedrag uit en krijgt er een paar onverkoopbare panden voor terug. De afkeer van de politiek jegens het museum mag wat kosten!


  ⚠️ Meld

 8. Omdat het Stedelijk Museum de afgelopen jaren het cultuurhistorische verhaal van de geschiedenis van Zwolle volgens het gemeentebestuur niet goed over het voetlicht heeft gebracht, is al eerder besloten de subsidie aan het museum te beëindigen.

  Na 4 jaar begint dus de periode dat de kosten eruit zijn en de baten tevoorschijn komen. Knap gedaan voor politici die binnen die periode waarschijnlijk vervangen worden door anderen. Eindelijk langetermijndenken.


  ⚠️ Meld

 9. …hoewel ik de indruk krijg dat het sociale plan als een verrassing kwam, terwijl ze dat ook van mijlenver hadden kunnen zien aankomen.


  ⚠️ Meld

 10. Ik lees net dat de gemeente ook nog een krediet verstrekt á 950.000 euro[/url].

  Brink moet wel echt een bloedhekel hebben aan het Stedelijk dat hij zo veel gemeenschapsgeld overheeft voor de afbraak ervan.


  ⚠️ Meld

 11. Riet, iets moet wel een functie hebben. Daarnaast moet een organisatie in staat zijn om min of meer op eigen benen te staan. Blijkbaar vinden de mensen in Zwolle het stedelijk niet interessant genoeg en het stedelijk is niet in staat geweest haar functie duidelijk over te brengen. Wat moet je dan?
  Wat mij opvalt is de volgende passage: Dit betekent dat er per boventallige fulltime medewerker een bedrag beschikbaar is van ongeveer 120.000 euro. Blijkbaar verdiende men uitstekend bij het stedelijk. Een transitievergoeding is namelijk gemaximaliseerd gemaximeerd op ?? 77.000 of een jaarsalaris bij een hoger inkomen dan ?? 77.000…..


  ⚠️ Meld

 12. Klaas Jan,

  Die 120.000 is geen transitievergoeding; het is budget voor een sociaal plan. Wel een hoog budget, maar wat moeten ze anders met dat geld?

  En verder… Het is een achterhoedegevecht, maar toch:

  Geldt hetzelfde niet voor HCO? Hoe veel culturele instellingen staan er nou op eigen benen, zoals jij dat noemt? Zelfs die ?bersuccesvolle Fundatie leeft van subsidie. HCO leeft zelfs voor 99% van subsidie. Als “op eigen benen staan” een argument is, dan was het logischer geweest als SMZ het HCO had overgenomen in plaats van andersom.

  Hoezo vinden mensen “blijkbaar” het museum niet interessant genoeg? Waar blijkt dat uit? Wat bedoelt de gemeente als ze zegt dat het museum de geschiedenis van Zwolle niet goed over het voetlicht heeft gebracht? Gaat het om bezoekersaantallen? En is dat de reden om het museum te sluiten? Bovendien geldt ook hier weer dat de bezoekersaantallen van HCO niet beter zijn dan van het SMZ.

  Het museum is al jaren de risee van de gemeente. Vooral van de VVD, voor zover ik kan zien; maar ook van D66 blijkbaar. Ik heb nooit begrepen waarom.


  ⚠️ Meld

 13. Riet,

  Per overtallige FTE is er een budget van 120.000 euro. De maximale transitievergoeding is 77.000, of een jaarsalaris. Er van uitgaande dat een medewerker geen 77.000 euro verdient, betekend dat er 43.000 eur klaarstaat voor outplacement? Ik weet dat outplacement duur is, maar dit zal dan toch wel een vorstelijk outplacement zijn?

  Wanneer het museum goed liep, zou men geen wijzigingen doorvoeren. Blijkbaar is dit niet het geval en probeert men nu iets anders. Of het clubje onder leiding van de oud CU man hier verandering in kan brengen? Dat weet ik ook niet. Ik vind het goed dat men een beslissing neemt.


  ⚠️ Meld

 14. Klaas Jan,

  Dat is inderdaad een vorstelijke outplacement. Ik wilde alleen maar zeggen dat de medewerkers niet het hele bedrag op hun bankrekening hoeven te verwachten.

  Wanneer het museum goed liep, zou men geen wijzigingen doorvoeren.

  Dat is een variant op “waar rook is, is vuur” en zeker geen antwoord op mijn vragen. Vertel eerst eens wát er niet goed liep.


  ⚠️ Meld

 15. @RP
  Dat heeft het gemeentebestuur zo geoordeeld:

  Omdat het Stedelijk Museum de afgelopen jaren het cultuurhistorische verhaal van de geschiedenis van Zwolle niet goed over het voetlicht heeft gebracht  ⚠️ Meld

 16. Nog meer subsidie voor studenten en ouderen om bezoekers te lokken naar het museum. Dan lijkt het net alsof het geen prestige project is van een aantal ambtenaren.

  Vond u de kunst van Nick en Simon ook zo mooi? En de schilderijen van Karel Appel?

  Wanneer het musuem inderdaad goed zou lopen met betalende bezoekers, was er geen wijziging nodig. Ben het wel met KJ eens.

  Groeten,

  Jasper Bos


  ⚠️ Meld

 17. Zwollee,

  Dat is toch hartstikke vaag? Kijk eens wat voor tentoonstellingen het SMZ heeft gerealiseerd: “Zwolle en de IJssel”, “De geschiedenis van Zwolle”, “Zwolle in de jaren ’70 en ’80”, “Emmanuelshuizen 50 jaar”, “Teun van der Veen”, “Sassenstraat”, “Kunst en arbeid”, “Zwolle in de jaren ’50 en ’60”. Allemaal Zwolse cultuurhistorie. De gemeente lult maar wat.


  ⚠️ Meld

 18. Klopt, het punt is dat er niet genoeg bezoekers zijn om een museum financieel te laten slagen. Net zoals de Fundatie. Moet altijd tonnen met subsidie bij.

  Groet,

  Jasper Bos


  ⚠️ Meld

 19. Riet, de gemeente heeft een keuze gemaakt. Of het nou het clubje is van de oud CU man is of iets anders. Men maakt een beslissing. Zelf zou ik er voor pleiten om de fundatie en het stedelijk museum samen te voegen. Ik was geen voorstander om Arie Slob de functie te geven. De schein wordt nu gewekt dat er een politieke beslissing is gemaakt. Of de collecties bij elkaar zouden passen? Het maakt alles wel wat eenvoudiger voor de bezoeker, er is één museum en dat is het pand met de gouden duif.

  Nu over de subsidie. Wikipedia omschrijft het zo: ⤽Subsidie (van Latijn subsidium: ondersteuning, hulp, bijstand) is een tijdelijke bijdrage van de overheid of een niet-commerciële organisatie ten behoeve van het starten van een activiteit waarvan het economische belang niet direct voor de hand ligt.⤝ Ik begrijp uit je reactie dat jij het een gezonde situatie vind dat een organisatie altijd aan de ⤽beademing⤝ en aan ⤽sondevoeding⤝ moet blijven? Ik weet het niet, Riet…


  ⚠️ Meld

 20. Samengaan met Fundatie vind ik niet voor de hand liggen hoor. Fundatie heeft niks me Zwolse cultuurhistorie, Ze staan toevallig in deze stad.

  Discussie over subsidies hebben we al zo vaak gevoerd hier… Maar toch: vind jij het gezond dat zorg, onderwijs, defensie en politie altijd aan de ⤽beademing⤝ en aan ⤽sondevoeding⤝ moeten blijven?


  ⚠️ Meld

 21. Riet, volgens mij exposeerde de fundatie Brood, Krabbee (woont vlak bij Zwolle) etc. Ik bekijk het vanuit een consumenten perspectief. Nu zijn er 3 verschillende musea in Zwolle, fundatie, stedelijk en het historisch. Wetenschappelijk en museum technisch allemaal terecht, maar kosten technisch een vrij kostbare operatie. Een samenvoeging zou in iedergeval al veel huur schelen. Misschien is de eerder gebruikte beeldspraak niet handig gekozen, maar enige kostenbewustheid is wel gewenst.
  Nu de vergelijking met de politie, brandweer enz. Ook van die diensten verwachten we dat het goed geregeld is, maar geen onnodige kosten maakt.
  Tsja. Ik pleit voor een sterke locale economie. Een sterke locale economie zorgt voor een verbeterd welzijn en een betere welvaartin de stad. Wanneer een internationaal vliegveld in de buurt daarbij kan helpen en de overlast miniem is, why not? Het is immers makkelijker duurzaam te zijn wanneer je geld hebt , dan duurzaam te zijn wanneer je geen cent hebt.


  ⚠️ Meld

 22. Leuk om al die reacties te lezen. Ik ben het wel met Klaas Jan eens. Daarnaast als je iets vindt van de kwaliteit van het smz, dan zou je die moeten vergelijken met andere musea. Ik mag aannemen dat de gemeente dat wel gedaan heeft en daar deze keuze uit komt.. Anders kan je toch nooit zo’n ingrijpende maatregelen? Dat zou ongefundeerd zijn. Ze hebben vast bezoekers aantallen etc, in het verleden werd wel eens met een vork geschreven daar heb ik gehoord…..ha, ha


  ⚠️ Meld

 23. Riet, laat ik het eens over een andere boeg gooien: waarom vind jij dat er 3 verschillende musea in Zwolle moeten zijn en wat is de meerwaarde voor de Zwolse burger om 3 verschillende organisaties te financieren?


  ⚠️ Meld

 24. waarom vind jij dat er 3 verschillende musea in Zwolle moeten zijn en wat is de meerwaarde voor de Zwolse burger om 3 verschillende organisaties te financieren?

  Eens, het HCO wordt sterker met Stedelijk erbij. Meer focus meer inhoud minder versnippering.


  ⚠️ Meld

 25. Het zijn drie verschillende organisaties met verschillende werkterreinen. SMZ is stedelijk en HCO is provinciaal, om maar met het meest voor de hand liggende te beginnen. Fundatie is een museum voor moderne en hedendaagse kunst en niet per se Zwols. Keuning heeft zelfs een uitgesproken desinteresse voor Zwolse kunst, getuige zijn tentoonstellingsbeleid.

  Het kán misschien wel efficiënter, maar niet op deze manier. HCO en SMZ hebben allebei continu tentoonstellingen. Als het pand aan de Melkmarkt wordt afgestoten (wat de bedoeling is, heb ik begrepen) dan zijn er dus de helft minder tentoonstellingen. Dat is geen efficiëntie, dat is gewoon minder waar voor minder geld. En niet eens zó veel minder geld, naar nu blijkt. Er is juist sprake van efficiëntieverlies.

  Ik denk dat ik wel weet wat er aan de hand is. Bijna niemand in het gemeentebestuur (college en raad) weet iets van kunst en cultuur. Een visieloze beroepsbestuurder als Brink is alleen te imponeren met moderne kreten als verbinden, netwerken, multifunctioneel et cetera.

  Een museum dat gestaag aan kwalitatief hoogstaande collectie en tentoonstellingen werkt, past niet in dat beeld. Je moet óf duizelingwekkende bezoekersaantallen laten zien (Fundatie) óf met de moderne kretologie meedoen (Academiehuis). Het SMZ deed geen van beide.

  Het is misschien naïef van het SMZ dat ze niet met die oppervlakkige politieke houding zijn meegegaan, maar het is ronduit kwalijk dat de houding van de politiek ?berhaupt zo oppervlakkig is. Zwolle wordt steeds armer.


  ⚠️ Meld

 26. Riet, het is mij ook duidelijk dat er verschillen zijn. Vroeger hadden we een machine museum in Zwolle. Dat museum is er inmiddels niet meer. Is het erg? Ik vind het jammer, maar het museum trok gewoon te weinig mensen en de gemeente trok de stekker eruit. Dit is er ook aan de hand bij het stedelijk? Waarom kan het hco en het stedelijk niet samen gaan? Er is vast wel een manier te vinden dat beide collecties op een interessante en aantrekkelijke wijze tentoongesteld kan worden. Wetenschappelijk wellicht niet de beste methode, maar economisch en commercieel verantwoord. Soms moet je de bakens ook willen verzetten en niet continue blijven doormodderen. Let wel, ik kijk er met een zakelijke blik naar en ik ben een leek op museum gebied. Ik bezoek er verschillende per jaar met de kinderen, waarbij het tropen museum en de botanische tuin mijn ⤽favoriet⤝ zijn. Wbt de fundatie, de collectie en de opzet vind ik leuker. Het stedelijk en het hco vind ik duf, stoffig en een beetje saai.


  ⚠️ Meld

 27. Het nieuwe kabinet wol de scholen verplichten een bezoek aan het Rijksmuseum te brengen. Nederland telt zo??n 6700 basisscholen. Met aftrek van vakantiedagen komen er dan ongeveer 33 klassen per dag naar het Rijksmuseum. Dat gaat nooit passen.

  Als we dan toch aan het verplichten zijn is het misschien een idee om de Zwolse scholen te verplichten elk jaar een bezoek te brengen aan het Stedelijk Museum. Is ook nog een stuk goedkoper!


  ⚠️ Meld

 28. Mee eens KJ, maar wie moet dan de salarissen betalen van uitgerangeerde politici als Arie Slob of flapdrol Ralph Keuning? Er moet en zal een ton paar jaar verdiend worden. Anders is de functie niet volwaardig genoeg.

  Of krijg je met organisatie A de medewerkers niet de deur uit, zet je een organisatie B op en vraag je bij de kantonrechter ontslagvergunningen aan voor de medewerkers op grond van “past niet in nieuwe organisatie”.

  Zo heeft Arie Slob van de Christenunie het liefst: warm voor de medemens. Maar niet voor de tien ontslagen medewerkers…..

  Groet,

  JAsperBos


  ⚠️ Meld

 29. JB, een ontslagbudget van 120.000 Euro per medewerker?? Arie heeft een vorstelijk bedrag losgepeuterd bij zijn politieke vrienden. Ik ben geen fan van Arie en Ralph Keuning ken ik niet goed genoeg. Ik weet alleen dat de fundatie er in mijn ogen knap bij staat. Er is wat reuring en het trekt naar mijn idee wel wat bezoekers van buiten de stad. In dat opzicht doet hij een prima job…


  ⚠️ Meld

 30. Las zojuist het bericht in de Stentor over het onderwerp. Versneld doorpakken, nu! Het bestuur wil, volgens het bericht, een proces aanspannen. Dat mag altijd natuurlijk, maar dit proces zeer waarschijnlijk worden betaald met gemeenschapsgeld! Het bestuur van SMZ kan zich niet vinden in het besluit? Dit riekt naar frustratie en een niet reeel zelfbeeld. Daarom versneld ontmantelen en financieel direct ⤽kalt stellen⤝.


  ⚠️ Meld

 31. In een rechtsstaat mag en kan iedereen de rechter vragen om een rechtvaardige uitspraak te doen KJ. Geen reden om ze kalt te stellen als je overtuigd bent van je zaak.
  Zal een mooie boel worden als jij het voor het zeggen krijgt.


  ⚠️ Meld

 32. JB, lekker stemmingmaken en op de man spelen of niet met jouw opmerking?

  Zo heeft Arie Slob van de Christenunie het liefst: warm voor de medemens. Maar niet voor de tien ontslagen medewerkers…..

  :'(


  ⚠️ Meld

 33. KJ jouw opmerking heeft geen grond

  JB, een ontslagbudget van 120.000 Euro per medewerker?? Arie heeft een vorstelijk bedrag losgepeuterd bij zijn politieke vrienden.

  Zie mijn opmerking 28 september 2017 7:23
  Maargoed, het is een heel epistel aan het worden, dus alles lezen is veel gevraagd.


  ⚠️ Meld

 34. Zwollee, dit staat er toch echt in het bericht:⤝ Dit betekent dat er per boventallige fulltime medewerker een bedrag beschikbaar is van ongeveer 120.000 euro. ⤽ Ik heb daar mijn twijfels bij (zoals geschreven in eerdere berichten), net zoals 1e en je zelf.
  Tsja. Ik verbied niets, maar een proces aanspannen met geld van de ⤽broodheren⤝? Ik heb hier veel moeite mee, te meer het een kansloze zaak is en het gemeenschapsgeld betreft. Doet men het proces met eigen geld; by all means, ga je gang! Wil het museum openblijven, moet men een andere vorm van financiering vinden. De gemeente trekt de stekker eruit, het was een kansloos gebeuren gebleken. De nabrander van het voeren van een proces, laat in mijn ogen te meer zien dat het goed is dat er een efficiëntieslag wordt doorgevoerd.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.