Wethouder De Heer biedt excuses aan

Zwolle – Tijdens de gemeenteraadsvergadering van maandagavond trok wethouder René de Heer het boetekleed aan. Hij had de gemeenteraad op 18 september verkeerd voorgelicht over de afhandeling van een vergunningaanvraag van het bedrijf Strenuus Consultancy. De gemeente had ten onrechte de vergunningaanvraag aangezien als een verzoek tot informatie en daarom niet binnen de voorgeschreven tijd van acht weken op de aanvraag gereageerd. Hierdoor werd dat aanvraag van rechtswege toegekend wegens het verstrijken van de periode van acht weken. Dit was vooral pijnlijk omdat het Strenuus Consultancy een aanvraag had ingediend om op Hessenpoort detailhandel toe te staan, terwijl de gemeente tegenstander is van detailhandel op bedrijventerreinen. Als de gemeente deze aanvraag wel als een vergunningaanvraag had behandeld, was de aanvraag zeker afgewezen. Op dit moment loopt er een juridische procedure bij de Raad van State, waarbij de gemeente en provincie Overijssel alsnog proberen de vergunningtoekenning ongedaan te maken.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 18 september verweerde de wethouder zich tegen de onterechte vergunningtoekenning door te verklaren dat de vergunningaanvraag door Strenuus Consultancy was verstopt in een 27-pagina’s lange lijst van vragen. Pas pagina 26 kon als een vergunningaanvraag worden gelezen, volgens de wethouder. De stadsredactie van De Stentor wist de vergoelijking van de wethouder te ontzenuwen. De vergunningaanvraag was maar vier pagina’s lang en de vergunningaanvraag was al op de eerste pagina te lezen. Vorige week had de wethouder zijn fout al erkend in De Stentor, maar maandagavond wilden met name William Dogger van Swollwacht en Jan Slijkhuis van de PvdA nadere uitleg. Dogger prees het journalistieke speurwerk van De Stentor.

Wethouder René de Heer ging door het stof. Deemoedig en schuldbewust bood hij zijn excuses aan. "Ik baal hier van." Hij had de gemeenteraad op 18 september vanuit "zijn beleving" geantwoord en "onbewust een beeld geschetst dat niet juist was." Hij beloofde de gemeenteraad dat dit niet weer zal gebeuren. Inmiddels heeft De Heer ook zijn excuses aangeboden aan Strenuus Cosultancy. Voor William Dogger was hiermee de zaak afgedaan: "Het is u vergeven en goed dat de wethouder excuses heeft gemaakt. Fouten maken is menselijk." Ook Jan Slijkhuis accepteerde de spijtbetuiging van de wethouder en vindt het belangrijk dat dit soort fouten in de toekomst worden voorkomen "zeker bij zo’n politiek gevoelig onderwerp."
Nadat dit agendapunt was afgehandeld zonder verdere politieke gevolgen bleek wel dat de wethouder zijn lesje had geleerd. Tijdens de andere agendapunten waarbij hij het woord voerde, las hij zijn tekst zorgvuldig van papier en was wat minder los in zijn presentatie dan we van hem gewend zijn.

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

 

 

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Ok, maar los nu even van welke politieke partijen er achter de mensen zitten…

  Waar komt zoiets dan vandaan?!?

  Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 18 september verweerde de wethouder zich tegen de onterechte vergunningtoekenning door te verklaren dat de vergunningaanvraag door Strenuus Consultancy was verstopt in een 27-pagina’s lange lijst van vragen. Pas pagina 26 kon als een vergunningaanvraag worden gelezen, volgens de wethouder.

  Is er een 27 pagina’s tellend document? Of is het allemaal uit de duim gezogen?
  Is toch een heeeel vreemd verhaal?


  ⚠️ Meld

 2. Hij spreekt uit ervaring. Die 27 pagina’s is waarschijnlijk gewoon een manier van spreken zoals je zegt ik sta hier al een uur terwijl je pas 5 minuten wacht…

  Kan me prima voorstellen dat er bedrijven zijn die proberen via de mazen van de wet hun voordeel te halen zoals de Heer omschrijft.

  Kijk maar eens hoe bijvoorbeeld vd Valk aan hun vergunning is gekomen voor hun hotel…

  Verder een prima wethouder waar Zwolle veel aan heeft.
  Aftreden is onzin en kapitaalvernietiging!!


  ⚠️ Meld

 3. Luitjes, ik houd in zekere zin niet van Democratie.
  ’t heeft voordelen, zeker. Maar Bestuurders hebben
  meer bescherming nodig in hun werk lijkt me.

  Ik vrees dat de minister van defensie ’t bijbeltje erbij neer gaat
  leggen, vanwege dingen waar ze helemaal niks aan kon doen.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.