Celeanum herdenkt deportatie Zwolse Joden

Zwolle – 75 jaar geleden, op 3 oktober 1942, werd de eerste grote groep Zwolse Joden, voornamelijk vrouwen en kinderen, afgevoerd naar kamp Westerbork. Vrijwel iedereen kwam om in de vernietigingskampen. Vóór hun deportatie werd deze groep vastgehouden in het gymlokaal van het voormalig Celeanumgebouw aan de Veerallee. Het Celeanum herdacht deze afschuwelijke gebeurtenis met een stille tocht, een lezing en een tentoonstelling. Rector Caren Japenga: "De deportatie is onderdeel van de geschiedenis van het Celeanum. Het is belangrijk dat de leerlingen dit weten en vooral niet vergeten."

celeanum-roozenboom-l.jpg

Speciale gast deze dag was Tschwi Joseef Herschel (geb. 1942 te Zwolle, nu woonachtig in Israel). Zowel zijn inleiding ’s middags als zijn lezing ’s avonds maakten diepe indruk op de leerlingen. "Nu is het moment om niet meer te discrimineren, respect te tonen en tolerant te zijn. Nu!", sprak Herschel, om emotioneel af te sluiten met "Op jullie komt het aan!"" Na de inleiding van Herschel liepen leerlingen van klas 3 een stille tocht van het Celeanumgebouw aan de Westerlaan naar de gymnastiekzaal van het oude Celeanum aan Veerallee. Ze legden een witte roos bij het herdenkingsmonument De Rozenboom. Ook namen ze een kijken in de voormalige gymnastiekzaal, nu verbouwd tot bedrijfsrestaurant van DeltaWonen. In 2015 adopteerde het Celeanum De Rozenboom, gemaakt door de kunstenares Iris le Rütte.

’s Avonds hield Herschel een lezing in de aula van het Celeanum. Hij vertelde over zijn turbulente leven en de impact van de Holocaust daarop. Na zijn lezing werd hij geïnterviewd door leerlingen uit klas 4. In de pauze konden de aanwezigen de tentoonstelling Jodenvervolging in 12 portretten bekijken. Deze mooie tentoonstelling is aan het Celeanum uitgeleend door Stichting Judaica Zwolle. Herschel, die zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen bij zich had, zal de komende weken in Zwolle en elders in Nederland nog meer lezingen geven op verschillende scholen.

Artikel delen:
Reacties 35
 1. Fijn dat we dit soort dingen in vrijheid kunnen herdenken.
  Laten we het antisemitisme in ruimdenkend Nederland geen kans geven.


  ⚠️ Meld

 2. “Nu is het moment om niet meer te discrimineren, respect te tonen en tolerant te zijn. Nu!”

  QFT

  Helaas is antisemitisme een excuus voor sommigen om zich tegen andere bevolkingsgroepen te keren.

  Grappig genoeg zijn de slachtoffers van het antisemitisme zelf in het algemeen verstandiger en veroordelen iedere vorm van discriminatie.

  Voorbeeldje[/url]


  ⚠️ Meld

 3. Helaas vluchten de joden uit Europa voor steeds meer moslimgeweld naar Israël. Intussen importeren wij meer dan een miljoen moslims met een eigen cultuur en gedachtegoed.

  Van de week in Den Haag een goed voorbeeld van:

  https://www.youtube.com/watch?v=xCTQYopjzx8

  Er komt een moment dan knapt het in de samenleving en is er geen houden meer aan. De kruik gaat net zo lang te water dat hij barst. Daarna is het weer goed vertoeven in Nederland.


  ⚠️ Meld

 4. Wat is je probleem, HG? Ik zie een filmpje waarin moslims het islamitische nieuwjaar vieren? Is dat verkeerd? Mag het niet in Nederland? Hoe sta jij tegenover artikel 1 van de Nederlandse Grondwet? Ben je daar wel trouw aan? Door je suggestieve reactie twijfel ik daar namelijk wat aan.


  ⚠️ Meld

 5. Interessant artikel over joodse emigratie uit Belgie. Zou dit in Nederland heel anders zijn? In 2015 vetrokken er 85 joden (van de 45.000) uit Nederland naar Israel, door de Volkskrant omschreven als dat de “emigratie een vlucht heeft genomen”.
  Laten we elkaar niet gek maken. Problemen benoemen moet altijd gebeuren 9en vervolgens aanpakken), problemen scheppen niet.
  http://joodsactueel.be/2016/02/22/vertrekcijfers-joden-naar-israel-met-korrel-zout-nemen/


  ⚠️ Meld

 6. Mooi gebaar waar we stil bij blijven moeten staan. HG goed filmpje, ik zie wel wat er mis is. Als men artikel 1 zo graag na wil leven, zouden de vrouwen met de mannen moeten lopen. Islam is een ziekte en ook ik wacht tot de kruik barst.


  ⚠️ Meld

 7. Dolle Mina publiceerde in 1977 de brochure Clitoridectomie en het recht op onze eigen seksualiteit. Lang voor Veldwachter de clitoris wist te vinden…
  In onze samenleving zijn vrouwen gelijk, maar zijn mannen gelijke. Zeker wat gelijke beloning voor gelijk werk betreft.
  Veldwachter hekelt de positie van vrouwen in de islam. Gun jijzelf zwarte vrouwen over bijvoorbeeld zwarte Piet een stem?


  ⚠️ Meld

 8. Ter onderbouwing van de stelling van Riet Pluim:

  Dresselhuys zei gisteren in de Volkskrant: ‘In het koffiehuis verdraag ik geen seksisme, vrouwenbesnijdenis is bij mij taboe en redactrices met een hoofddoek komen er bij Opzij niet in.’

  . Dresselhuys was hoofdredacteur van Opzij. Uitspraak gedaan in 2001.
  De vooronderstelling is dat vrouwen de hoofddoek moeten dragen van hun man of vader. Nogal seksistisch om te menen dat het geen eigen keuze kan zijn.


  ⚠️ Meld

 9. Wat ga jij eraan doen, Veldwachter?

  Als het om de islam gaat is iedereen opeens hartstikke bezorgd over vrouwenrechten, maar zodra de islam buiten beeld is hoor je ze niet meer.

  Huichelaars.


  ⚠️ Meld

 10. Daar wil ik wel op reageren Riet, voordat ik voetbal ga kijken.
  Je laatste opmerking is namelijk een jij-bak, een drogreden, en dus geen antwoord.

  Mijn punt is namelijk dat een aantal feministen er het zwijgen toe doen als het over de islam gaat.(maar dat had je zelf ook wel door).
  Verder heb je zelfs extreme gevallen waarin de hoofddoek op feministische gronden wordt goedgekeurd.
  Vooral het zwijgen vind ik persoonlijk erg opvallend, en ook wel irritant eigenlijk.  ⚠️ Meld

 11. Veldwachter,

  Mijn punt is namelijk dat een aantal feministen er het zwijgen toe doen als het over de islam gaat.

  Vervang “feministen” door “anti-islamisten” en “islam” door “vrouwendiscriminatie” en je ziet meteen wat ik probeerde te zeggen. Wanneer praat jij nou over vrouwenrechten, als het niet om de islam gaat?

  Dat is geen jij-bak, dat is juist het hele fucking punt. Jij en andere zelfverklaarde islamcritici geven geen moer om vrouwenrechten. Het is alleen een excuus om over de islam te zeuren.

  Gelukkig hebben de meeste vrouwen iets te veel eigenwaarde om zich voor jouw xenofobe karretje te laten spannen.


  ⚠️ Meld

 12. Jij-bak of niet: waarom is een hoofddoek dragen in jouw ogen onderdrukkend voor de vrouw? Mag een vrouw zelf niet kiezen?
  En wat antwoord jij een zwarte vrouw die zegt dat ze zich naar en gediscrimineerd voelt door zwarte Piet?


  ⚠️ Meld

 13. Ik wil eraan toevoegen: gelukkig hebben ook de meeste Joden te veel eigenwaarde om zich voor een xenofoob karretje te laten spannen. Zie de uitstekende uitspraak van meneer Herschel.


  ⚠️ Meld

 14. Goed gedaan van CDA, eindelijk is ook deze partij geïnformeerd over de islam. Moslims mogen geen vrienden zijn met niet-moslims, moslims mogen niet het eten van niet-moslims, moslims mogen niet trouwen met niet-moslims.

  Haatzaaien door moslims in één van de 109 verzen in Koran tegen de ongelovigen, is cultuur. Is warmte en liefde.

  Heeft deze rabbijn Lody van de Kamp ook in een klas gezeten van 30 mensen waarvan 8 moslims zoals het gemiddelde nu in Nederland? Of in een wijk gewoond met moslims? Of in een grote stad in een klas gezeten van 30 mensen waarvan 20 moslims? Ik denk het niet.

  Of zal hij net zoals Femke Halsema zijn kinderen van een zwarte school halen, want ‘mijn kinderen zijn geen sociaal experiment’? Ik denk weer van wel.

  Links lullen, heeft de rabijn al gesollicitieerd bij D66 of GroenLinks?

  https://www.thereligionofpeace.com/pages/quran/violence.aspx  ⚠️ Meld

 15. HP demonstreert waarom Van der Kamp het CDA verlaten heeft, en waarom Joodse organisaties zoals het NIK en het CJO steevast anti-islamisme veroordelen.

  Joden hebben eeuwenlang onder dit soort haatzaaierij geleden. De meesten van hen willen niet dezelfde fout maken.


  ⚠️ Meld

 16. “Wat een christen doet moet hij zelf verantwoorden. Wat een Jood doet, valt op alle Joden terug.” – Anne Frank

  Vervang “Jood” door “moslim” en je ziet het probleem.


  ⚠️ Meld

 17. Links weg kijken en tolerant zijn tegen intolerantie hierdoor is zelfs de CDA wakker geschud en verstandig. Mee eens met wat anderen hier zeggen.

  ⤽Ik zal terreur zaaien in het hart van de ongelovigen. Slaat hun het hoofd af, verminkt hen in alle ledematen.⤝ Koran [8:12]


  ⚠️ Meld

 18. De HEER zal u vrijwaren voor elke ziekte, hij zal u alle kwalen die u zich uit Egypte herinnert besparen en ze voor uw vijanden bestemmen. Daarom moet u alle volken die hij aan u uitlevert vernietigen, zonder medelijden te tonen. Dien hun goden niet, want dat zou uw ondergang betekenen.(Deut. 7:15-16)


  ⚠️ Meld

 19. Heeft deze rabbijn Lody van de Kamp ook in een klas gezeten van 30 mensen waarvan 8 moslims zoals het gemiddelde nu in Nederland? Of in een wijk gewoond met moslims? Of in een grote stad in een klas gezeten van 30 mensen waarvan 20 moslims? Ik denk het niet.

  Deze bullshit stinkt zo erg dat ik het door mijn monitor heen ruik 😮


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.