‘Ieder kind moet kunnen meedoen’

Zwolle – In elke Zwolse klas zitten gemiddeld twee kinderen die in armoede opgroeien. Vaak is er thuis dan geen geld voor schoolspullen, om lid te worden van een vereniging of een verjaardagscadeau. Opgroeien in armoede heeft vaak negatieve gevolgen, zoals lagere schoolprestaties en grotere kans op moeilijk gedrag. Wethouder Nelleke Vedelaar: "Het college van burgemeester en wethouders trekt geld uit voor maatregelen die ervoor zorgen dat ieder kind in Zwolle mee kan blijven doen. Het moet niet uitmaken in wat voor gezin je opgroeit."

De gemeente heeft van het Rijk 584.000 euro ontvangen om de maatregelen uit te breiden. Op basis van de uitkomsten van drie stadsgesprekken komt het college met maatregelen om meer vergoedingen voor kinderen aan te bieden. Ook wordt de bijdrage voor scholieren verhoogd. Scholen krijgen steun bij het geven van hulp aan kinderen in armoede. Meer vergoedingen
Er komen meer vergoedingen voor kinderen die in armoede opgroeien. Zo komt er extra geld voor kinderen die hun talenten willen ontwikkelen, bijvoorbeeld in de sport of muziek. Ook voor een bezoek aan het zwembad of een uitstapje tijdens de vakantie komt geld vrij.

Hogere bijdrage scholieren
Kosten voor kinderen die naar de middelbare school gaan zijn hoog. Om gezinnen een steuntje in de rug te geven wordt de scholierenregeling voor brugklassers en andere scholieren van 12 tot 18 jaar verhoogd. Voor brugklassers is per 2017 450 euro beschikbaar en voor overige scholieren 375 euro.

Hulp voor leraren
Leraren en mentoren staan dichtbij kinderen. Zij geven aan onvoldoende kennis te hebben om hulp te geven aan kinderen die opgroeien in armoede. Een team van een armoederegisseur en ervaringsdeskundigen gaat de leraren hierbij helpen.

Nog even geduld
Het college informeert de gemeenteraad over de nieuwe maatregelen. De komende tijd worden de plannen verder uitgewerkt. Daarna volgt meer informatie.

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Triest voor deze kinderen om zo op te groeien.

  In een aantal gevallen is het nog triester dat ze opgroeien met één of twee ouders die wel geld over hebben voor dure sigaretten, fastfood, nieuwste mobieltje, flatscreen-tv, kleding op afbetaling etc. etc. spullen die je dus niet direct nodig hebt.  ⚠️ Meld

 2. Leer de Kids hopelijk dat ‘meedoen’ niet het belangrijkste is
  wat er ter wereld is. Het verlangen om ‘mee te doen’ is het
  einde van de nieuwsgierigheid en de ontdekkingsreis.

  Ik schrijf dit ook een beetje vanuit het overpijnseltje, wat armoede
  in Zwolle dan wel is.

  Geen smartfone ofzo ?  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.